Caută

Învățarea din perspectiva leadershipului

Articol preluat din Newsletter-ul LEADERS #62 din 9 aprilie 2019

Pe cine luăm în echipă? De cine mai avem nevoie? Care este acea calitate importantă care o să ne indice care este cel mai potrivit om pentru noi? Este foarte tentant să te gândești că omul de care ai nevoie în echipa ta este cel care are deja ani de experiență într-o funcție similară / având experiență demonstrată pe o perioadă de timp suficient de mare. Pentru a răspunde la întrebările de mai sus vrem să-ți prezentăm astăzi o perspectivă diferită care demonstrează că de foarte multe ori experiența anterioară poate fi supraestimată.

În ultimii ani o nouă serie de abilități și-au făcut loc pe lista celor mai căutate de către angajatori și lideri de echipe, iar printre acestea se numără mentalitatea colaborativă, gândirea creativă, adaptarea și flexibilitatea cognitivă, perspectiva globală / sistemică. Există totodată o abilitate care poate prezice capacitatea unei persoane de a-și dezvolta și antrena cele mai sus menționate și care este astăzi un element cheie în dezvoltarea viitoarelor generații de lideri și profesioniști – learning agility.

Learning agility / agilitatea în învățare este o componentă cheie care susține capacitatea de adaptare, cât și un indicator de încredere al potențialului de leadership prin faptul că persoanele care demonstrează această abilitate excelează la integrarea informațiilor și lecțiilor din propriile experiențe și apoi extrapolează în situații noi – mai simplu spus, este vorba de capacitatea de a învăța, de a ne adapta și de a aplica cele mai potrivite soluții în situații noi.


Conform studiilor  realizate de Center for Creative Leadership, analizând date dobândite în ani de studiu cu lideri și manageri, learning agility este o colecție de practici care le permite liderilor să se dezvolte, să crească și să folosească noi strategii care îi vor echipa pentru probleme tot mai complexe cu care se vor confrunta organizațiile lor. Există așadar câteva componente care determină agilitatea în învățare:

  1. Inovarea: prima componentă se referă la abilitatea de a provoca status quo-ul cu dorința de a descoperi modalități noi, unice de a rezolva probleme.
  2. Performanța: învățarea din experiență are loc cel mai adesea când depășim noi provocări. Pentru a putea face față acestor noi provocări este nevoie însă de abilități de observare și ascultare, cât și de a procesa informația cât mai eficient.
  3. Procesare: simpla expunere la situații noi nu este suficientă, agilitatea în învățare presupune integrarea feedback-ului, o mentalitate deschisă către înțelegerea propriului comportament și a propriilor presupuneri.
  4. Asumarea riscurilor: o ultimă componentă esențială este aventurarea în noi teritorii și curajul de a încerca lucruri noi. Learning agility este o caracteristică a pionierilor, o obișnuință cu acel risc progresiv care duce către noi oportunități.

La polul opus agilității în învățare stă atitudinea defensivă – în afara zonei de risc și într-o zonă de confort.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.