Iubirea de sine între curaj și blândețe

221
0

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din modul în care ne transformăm. 

Avem nevoie de curaj pentru a ne descoperi vulnerabilitățile iar și iar, în tot acest proces al schimbării, așa cum spune și Brené Brown. Și mai avem nevoie de blândețe, pentru a putea filtra cu înțelepciune evenimentele și întâmplările vieții. 

Pe toată această axă a vulnerabilității, între curaj și blândețe, se află iubirea de sine. Aceasta este o stare pozitivă, un amestec de fiecare dată diferit între conștientizarea propriei valori individuale, acceptarea imperfecțiunilor și respectul față de sine ca întreg, ca persoană unică și irepetabilă. 

Ca orice lucru de durată ce se construiește în timp, iubirea de sine nu face excepție. Lăsăm aici câteva recomandări care să te ajute în acest proces: 

  • Întreabă-te cum te-ai simțit într-o situație dată. Fie că vorbim de evenimente actuale sau că identifici puncte cheie din trecut, caută să vezi ce emoții au stârnit acestea în tine. ”Cum mă face asta să mă simt?” e o întrebare puternică, iar construirea unei hărți emoționale e un instrument de bază al propriei conștientizări. 
  • Spune da momentelor de vulnerabilitate. Fie că împărtășești un gând înfricoșător unei persoane în care ai încredere sau că îți iei un task pe care nu știi să-l faci, dă-ți voie să plonjezi din când în când în necunoscut și urmărește ce descoperi despre tine. Acceptă aceste descoperiri cu blândețe, fără a te judeca.
  • Trăiește-ți viața în baza unor limite sănătoase. Care sunt aspectele ne-negociabile din viața ta? Fie că vrei să te odihnești 8h pe noapte sau să ieși de minim trei ori pe săptămână în oraș cu prietenii deoarece ții la relațiile sociale, identifică ce-i important pentru tine și prioritizează aceste aspecte. 

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Între curaj și blândețe, cum alegi să-ți construiești iubirea față de tine?

Comentarii

Previous articleErorile de gândire dau formă realității noastre
Next articleAltruismul în ONG-uri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.