Caută

LEADERS Experience – Proiecte sociale

Toamna care a trecut a adus în comunitate încă trei proiecte sociale prin programul LEADERS Experience. ReBite, România Sănătoasă  și Șansa la Educație. Fiecare dintre ele a adus o schimbare însemnată pentru un număr de oameni şi a deschis poarta pentru posibilităţi viitoare.

 Pentru participanţii la Experience, etapa de proiecte sociale vine după primul accelerator, ocazie ca tinerii să se cunoască, să îşi stabilească obiectivele personale de dezvoltare de-a lungul programului, să participe la traininguri de viziune personală şi teorii&modele de leadership. Iar, în acest accelerator în particular, cei care au participat au avut de construit, de la 0, o afacere de vânzare de flori. După ce au reuşit acest pas, timp de 30 de zile au primit, în fiecare dimineaţă, câte o provocare practică, personalizată, pe care au avut-o de îndeplinit.

  Mai departe, timp de două zile petrecute la Bucureşti, 1 şi 2 septembrie, tinerii au pus bazele celor trei proiecte sociale pe care aveau să le vadă concretizate în următoarea lună şi jumătate, înainte de începerea celui de al doilea accelerator (15-19 octombrie)

La începutul celor doua zile, s-a făcut un debriefing pe etapa anterioară, a provocărilor personale, care au ca scop ajustarea anumitor comportamente care nu îi ajutau pe participanţi sau amplificarea anumitor obceiuri care îi ajută pe aceştia să crească.

   După aceea, fiecare participant şi-a prezentat propunerea de proiect social şi, din 24 de propuneri, au fost alese trei. S-au format în continuare echipele şi s-a trecut la planificare strategică, cu ajutorul Andreei Ionescu (facilitator LEADERS). În a doua zi, Andrei Georgescu (fondator al Mesteshukar ButiQ) a oferit câteva tips&tricks şi o doză considerabilă de inspiraţie, apoi tinerii au continuat lucrul la proiecte prin setarea de obiective SMART planificarea unui Gantt, alegerea unor nume de proiecte, gândirea modalităților de promovare etc.

   Mai departe, cele trei proiecte au căpătat viaţă şi s-au concretizat prin membrii fiecărei echipe.

ReBite a pornit din dorinta Marinei – project manager – de a crea un proiect la care visa dinainte de a veni la Experience. Ea cunoaştea de mult problema foodwaste-ului, atât global cât şi naţional. În România se aruncă zilnic 6000 de tone de mâncare.

Marina a studiat problema, a elaborat o prezentare si i-a convins pe colegii ei de la Experience ca unul dintre cele trei proiecte sociale să fie cel care urma să se numească ReBite.

Echipa, nu neapărat omogenă – alcătuită din programatori, electroniști, mici antreprenori, pasionați de social media sau marketing – s-a concentrat pe construirea unui plan. Iar ce s-a întâmplat ulterior i-a uimit şi pe ei. Acestei echipe li s-au alăturat alţi oameni – corporatişti, ong-işti, liceeni – iar obiectivul pe care ei îl stabiliseră, acela de redistribuire a 100 de mese, a fost cu mult depăşit. Rezultatul final a fost de 486 de mese calde redistribuite, discuții avansate cu unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de food delivery din lume și o echipă care își dorește să ducă Rebite dincolo de cadrul din LEADERS Experience.

“Un vis îndepărtat – să convingem unitățile de alimentație publică din România să redirecționeze surplusul de alimente către oamenii nevoiași – a devenit un vis materializat – o echipă de 8 oameni, 50 de voluntari, 6 restaurante, 486 de mese calde oferite, Leaders Experience!” – Marina Marcu (project – manager ReBite)

 Motoarele proiectului România Sănătoasă au fost Rareş şi dorinţa lui de a preveni tinerii în legătură cu problema obezităţii. Ca persoană care a fost afectată de această problemă în copilărie, Rareş, şi-a dorit, de când a reuşit să scape de ea, să transmită şi altora informaţiile care să îi poată ajuta. Dar, în toţi aceşti ani, i-au lipsit mecanismele şi oamenii care să îl ajute. Ceea ce a găsit însă la Experience.

  Două obstacole mai păreau că îi stau lui Rareş în cale, după ce şi-a convins colegii că acesta este proiectul social pe care să îl construiască. Unul era timpul foarte scurt, de numai o lună, pentru implementare. Al doilea, el – inginer aerospațial – era managerul unui proiect pe domeniul sănătății, unde avea de coordonat o echipă de 7 fete – toate cu studii în domeniul sănătății (finalizate sau în curs de finalizare). Cu toate acestea, proiectul a devenit realitate.

  Implementarea nu a fost uşoară dar au reuşit să obţină susţinerea atât a unor instituţii de învăţământ cât şi a unor organizații de profil (FASFR – Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România, Asociatia ABC-ul Nutritiei, SSFB – Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti), care i-au ajutat să ducă iniţiativa mai departe, care le-au distribuit postările în online sau i-au ajutat logistic în deplasările pe care le-au făcut prin țară.

  Rezultatele, şi de această dată, au fost peste aşteptări. Dacă obiectivul stabilit era de minim 10 traininguri în şcoli generale din ţară, în final s-au ţinut traininguri în faţa a 150 de persoane care, au primit, fiecare, câte un ghid de alimentaţie sănătoasă, iar campania online a avut un reach foarte mare. Trainingurile au avut loc în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, în cadrul unui tur naţional.

“În clasa a 6-a, având o alimentaţie neglijentă, fiind pe un drum către obezitate, mi-am dat seama că trebuie să schimb ceva în alimentaţia mea. La 10 ani de atunci, Leaders Experience mi-a oferit ocazia să implementez un proiect social de impact. Astfel s-a născut România Sănătoasă, un proiect ce a demonstrat că, deşi populaţia României are lacune de “educaţie alimentară”, a fost foarte receptivă la încercarea noastră de combatere a obezităţii. A fost o iniţiativă fantastică ce ne-a adus aproape de copiii din şcoala generală şi nu numai, persoane cărora sperăm că le-am schimbat percepţia asupra alimentaţiei. A fost o lună excelentă, ce m-a învăţat ce pot face oamenii ce îşi doresc să schimbe lumea în jurul lor.” – Rareș Bișag (Project Manager, România Sănătoasă)

Puţine lucruri pot aduce mai multă tristeţe sau mai multă bucurie decât cele legate de copii. Şansa la Educaţie a fost un proiect care a pornit din dorinţa de a ajuta copiii să înveţe şi să aibă, astfel, un viitor mai bun.

Călărași s-a dovedit a fi judeţul cu situaţia cea mai gravă în ceea ce priveşte educaţia şi rata de finalizare a studiilor. Iar din judeţ, cei opt oameni din echipă au ales comuna Plătăreşti. Acolo, pentru 98 de copii mersul la şcoală, învăţatul şi temele erau provocări zilnice. Şcoala nu are dotările necesare, acasă copiii nu au întotdeauna lumină sau ce să mănânce, iar de rechizite nu poate fi vorba.

  Cei opt au început o campanie online, în care au prezentat situaţia copiilor şi au cerut ajutor pentru a le oferi tot necesarul, pentru ca ei să încheie anul şcolar cu bine şi să îl înceapă la fel şi pe următorul. Campania lor a avut rezultatul scontat şi, odată ajunşi la faţa locului, au stat de vorbă cu copiii despre viitor şi despre cât de mult îi poate ajuta educaţia. De exemplu, Bogdan – student la automatică&calculatoare și pasionat de robotică – le-a arătat ce pot construi mâinile unui om care a urmat drumul educației, prezentându-le un robot construit de el.

“Proiectul social a fost unul din motivele pentru care m-am înscris la Leaders Experience şi când am ajuns să coordonez echipa am simţit că fac ceva important, nu pentru mine, ci pentru ceilalţi, pentru copii şi pentru educaţia lor. Din proiect mi-am luat cele mai importante lecţii de leadership, una dintr ele este faptul că, într-o echipă, comunicarea este esența” – Anina Soreanu (Project Manager, Șansa la Educație)

Uneori, pare că lucrurile din jurul nostru nu pot fi schimbate. Pare că yidurile sunt prea înalte şi piedicile prea mari. Proiectele sociale din LEADERS Experience sunt unele dintre dovezile că adevărul este altul. În curând vor începe înscrierile pentru o nouă serie de tineri care vor să mute munţii şi care vor afla că pot.

Experience este cel de-al doilea program de leadership din parcursul nostru educațional LEADERS, primul program de tip accelerator de experiențe din România, acesta venind în completarea procesului de definire personală pe care tinerii participanți îl încep în cadrul primului modul educațional al LEADERS – Explore.
Scopul programului este acela de a susține tinerii din toate sectoarele și domeniile de activitate să realizeze o schimbare în comunitațile lor și să treacă la acțiune punându-și în practică pasiunile și visurile. Astfel, participanții au parte de un set de exerciții reale și training-uri aplicate realității din România, de simulări de business supervizate de antreprenori cu experiență, crează și implementează proiecte sociale 100% reale, primesc provocări de auto-depășire și de lucru efectiv în comunitate, sub mentoratul continu al trainerilor cu experiență și sub influența inspirației asigurată de liderii-model pe care echipa LEADERS îi aduce în fața participanților. LEADERS Experience este modalitatea construită și perfecționată pe decursul a 10 ani, prin care ne propunem să șe oferim viitorilor arhitecți ai schimbării României: structură, viziune  și încredere în acțiunile proprii.

Etapa de proiecte sociale, din programul Experience, reprezintă atât o oportunitate de a face bine în comunitate, de a schimba lucruri pe care participanţii le consideră greșite în jurul lor, cât și o foarte bună lecție reală de lucru în echipă, de stres, de eșec, de succes trăit împreună, leadership personal și colectiv, despre lucrul cu oameni diferiți și gestionarea situațiilor pe care le întâlnesc în realitatea de business/ONG din România.

Articole similare

2023 Wrapped – Leadership

Cu siguranță în ultimele zile ai rememorat momente și aspecte importante ale anului 2023, fie că e vorba de topul tău unic din Spotify, colecția de fotografii sau topurile Google

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.