Caută

Leadership prin compasiune și empatie

Articol preluat din Newsletterul din data de 5 februarie

Leadershipul este o putere dar de multe ori este definit prin lucruri mult mai soft, care la prima vedere nu par atât de puternice. De ceva vreme am observat o tendință a echipelor de a migra către dezvoltarea competențelor soft cum ar fi empatia și compasiunea, lăsând în plan secund toate elementele care până acum erau prioritare cum ar fi strategia, asertivitatea chiar și autoritatea.

Ne întrebăm: care sunt abilitățile necesare acum și oare, empatia și compasiunea, sunt oare soft skills sau sunt un indicator al puterii interioare?

Cu siguranță importanța skill-urilor este influențată și de progresul tehnologic și de noile direcții de pe piața muncii care vin în consecința acestuia: Forumul Economic Mondial prezice că 5 milioane de locuri de muncă se vor pierde datorită tehnologizării înainte de 2020 deoarece inteligența artificială, robotica, nanotehnologia și alți factori socio-economici înlocuiesc nevoia unor lucrători umani. Vestea bună este că aceleași progrese tehnologice vor crea, de asemenea, 2,1 milioane de noi locuri de muncă.

În acest context, atât noi, cât și oamenii din echipele noastre, căutăm să ne simțim în siguranță și să simțim că ne aflăm într-un mediu de lucru sănătos. Compasiunea devine astfel un element de putere care nu doar conectează oamenii ci și consolidează echipele, oferind stabilitate și siguranță psihologică, lucruri esențiale pentru ca oamenii să poată să crească.

Harvard Business Review definește compasiunea ca fiind o acțiune – ceva ce poate deveni obișnuință, o alegere pe care o avem la îndemână și pe care ne angajăm să o facem față de ceilalți. Prin compasiune ne manifestăm intenția de a contribui la fericirea și bunăstarea celorlalți. Compasiunea este astfel proactivă și putem face din asta un obicei. Atunci când din motive de menținere a puterii pierdem din puterea de a fi empatici, compasiunea poate să permită menținerea unei conexiuni umane și o mai bună conducere.

Uită-te la cei din jurul tău și vezi care sunt lucrurile prin care trec acum. Nu doar dintr-o perspectivă empatică pasivă, ci din una de implicare și contribuție, vezi cum poți fi alături de ei în mod activ. Astfel veți împărtăși puterea leadershipului, iar pe termen lung veți fi o echipă mult mai unită.

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.