Caută

Leadershipul în 2020

A trecut prima jumătate a anului și avem deja informațiile necesare pentru a observa care sunt trendurile în leadership. Contextele s-au schimbat considerabil, pe lista de incertitudini și volatilitate au apărut elemente noi care definesc noi tipuri de comportamente necesare liderilor în 2020, cât și noi trenduri ale nevoilor echipelor și liderilor.

Îți prezentăm astăzi câteva trenduri care să te ajute în deciziile pe care le vei lua atât în calitate de lider al unei echipe, cât și idei care să fie folositoare celor care fac parte din echipe în proiecte, organizații, companii. 

  1. Asumarea riscurilor

Când totul în jurul tău se schimbă, asumarea riscurilor în leadership capătă o nouă dimensiune. Dacă în trecut se făceau remarcați liderii care aveau o rapiditate în decizii și care își asumau riscuri, astăzi capacitatea de analiză și mișcările calculate sunt mai importante. Liderii de astăzi ar trebui să recompenseze riscul atunci când membrii echipei au inițiative inteligente, nu după ce rezultatele dezvăluie dacă experimentul a funcționat. 

  1. Dezvoltarea capacității de a lucra cu mai multe categorii de vârste

În 2020 sunt șanse foarte mari să întâlnim cinci generații în același loc. În timp ce generațiile mai în vârstă își întârzie pensionarea, Gen Z intră pe piața muncii și marchează a cincea generație pe care o putem întâlni în cadrul aceleiași companii / organizații. Pentru lideri, aceasta este o adevărată provocare deoarece este important să descopere: canale de comunicare, surse de motivație, să gestioneze relații și posibile conflicte cu persoane care răspund la stimuli total diferiți. Astfel, pentru a fi pregătit în 2020 este în primul rând important să înveți despre cei din jurul tău. 

  1. Creșterea flexibilității

Foarte mulți dintre noi lucrăm de acasă. Dar tot la fel de mulți suntem într-o etapă a vieții profesionale în care simțim că lucrăm mai mult ca înainte (am scris în lunile trecute despre motivele pentru care simțim acest lucru). Experimentul unei săptămâni de lucru de 4 zile a început înainte de criza globală cauzată de Coronavirus, și există deja rezultate: Microsoft Japonia și-a crescut performanța cu 40% aplicând acest model, iar multe alte companii adoptă această măsură ca o soluție pentru a diminua costurile forței de muncă. Astfel, liderii și membrii echipelor pot începe să se pregătească pentru acest mod de lucru care este foarte posibil să fie adoptat mai repede decât ne așteptam.

  1. Responsabilitatea – o competență cheie

Pe măsură ce petrecem mai mult timp la distanță unii față de ceilalți, liderii descoperă această nouă provocare: cum îi mențin pe membrii echipelor accountable pentru deciziile, proiectele și obiectivele asumate? Acest nou trend presupune că liderii vor fi puși în situații în care le vor oferi informații critice angajaților lor și totodată își vor pune bazele în decizii importante pe care aceștia le vor lua împreună. Managerii își vor dori astfel ca în lista abilităților cheie pe care le dezvoltă în echipele lor, responsabilitatea să devină prioritară. 

2020 este o provocare continuă, iar pentru lideri poate însemna chiar schimbarea fundamentală a modului de lucru. Sperăm că aceste idei să-ți fie folositoare în propriul tău proces de leadership care astăzi este mult mai asemănător cu al celorlalți, indiferent de industria sau tipul de organizație din care faci parte.

Photo by Natalie Pedigo on Unsplash

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.