Caută

Leadershipul matur

Leadershipul matur presupune o perspectivă bazată atât pe experiență, cât și pe conștientizarea propriilor mecanisme emoționale (modul în care poți să-ți controlezi impulsurile și reacțiile emoționale indiferent de situație). Dacă experiența este un factor care îi ajută pe mulți dintre lideri să-și dezvolte abilități precum stabilirea și urmărirea obiectivelor, capacitatea de a-și împărtăși viziunea, când vine vorba despre controlul impulsurilor și a pune nevoile celorlalți înaintea nevoilor tale, puțini lideri stăpânesc cu măiestrie aceste abilități.

Elementul cheie al leadershipului matur este controlul, iar diferența o face orientarea în luarea deciziilor către deciziile cu impact pe termen lung și astfel împiedicarea impulsurilor care ne influențează deciziile pe termen scurt.  Cei mai buni lideri sunt cei care își stăpânesc propriile emoții, iar controlul emoțiilor presupune ca uneori să poți să-ți păstrezi calmul, iar alteori când situația o cere să poți să te impui ferm.  Ai putea crede astfel că cei care sunt în mod natural calmi au deja un avantaj, dar măiestria stă în abilitatea de a-ți controla impulsurile naturale și a oferi un răspuns corespunzător situației. 

Și dacă tot am vorbit despre leadershipul matur întâlnit inclusiv la adolescenți, îți propunem o scurtă listă de atribute care te vor ajuta să identifici un lider matur și în control:

  1. Asumarea responsabilității:  asumarea responsabilității pentru ceea ce fac și ceea ce spun este un atribut al unui comportament matur.
  2. Autocunoașterea: atunci când se consumă cu multe responsabilități zilnice se întâmplă destul de rar ca liderii să reflecteze asupra modului în care au reacționat în diferite situații. Cunoașterea și înțelegerea propriilor triggere este esențială pentru un leadership matur – trebuie să poți să recunoști care sunt momentele care scot la iveală cea mai dificilă fațetă a personalității tale. 
  3. Prioritizarea preocupărilor: un lider care deține controlul va fi preocupat de lucrurile mici dar doar în măsura în care acestea influențează imaginea de ansamblu. Problemele care au un impact redus asupra viziunii generale nu ar trebui să facă parte din lista priorităților unui lider.
  4. Managementul greșelilor: săptămâna trecută îți povesteam despre relația cu eșecul, iar acesta este un subiect foarte important pentru un lider matur. Un astfel de lider reușește să extragă esența, fără a intra în defensivă, chiar și atunci când greșesc și acest lucru le este scos în evidență. Astfel de lideri văd feedback-ul, chiar și acela pe care ne dorim să-l evităm, ca fiind o informație valoroasă și utilă dezvoltării lor. 

Nu este ușor să ajungi să ai lejeritatea unui lider matur și cu siguranță că ai nevoie de timp. Dar experiența de lucru cu adolescenți ne spune că maturitatea în leadership nu ține doar de criteriul vârstă ci și de propria dorință de a vedea importanța echipei / viitorului, față de micile tensiuni din momentul prezent.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.