Cum te simți după ce faci o faptă în favoarea celorlalți? Te-ai simțit mai relaxat, motivat, împlinit după ce te-ai implicat în proiecte de voluntariat? Știința demonstrează și de ce ai simțit lucrurile astea: implicarea poate avea în primul rând un impact asupra tensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că adulții care fac voluntariat aproximativ 4 ore pe săptămână au avut o probabilitate de 40% mai mică să dezvolte hipertensiune arterială. Un alt beneficiu este legat de plăcerea pe care o simți atunci când te implici. Această senzație o poți simți atunci când creierul tău eliberează endorfine, numite și moleculele fericirii, acești neurotransmițători sunt responsabili de a genera satisfacție și recunoștință. 

Mai există o observație foarte interesantă legată de implicare și de ce se întâmplă atunci când faci bine pentru altcineva: Efectul Benjamin Franklin. Acest fenomen psihologic spune că suntem predispuși să ajutăm pe cineva în continuare dacă am mai făcut acest lucru pentru persoana respectivă, decât dacă persoana respectivă ne-ar fi ajutat pe noi. Totodată, aceeași teorie ne spune că este mai probabil să ne placă o persoană pe care am ajutat-o, mai mult decât dacă persoana ne-ar fi ajutat pe noi. 


Roagă pe cineva să te ajute pentru a-l face să te placă – cam asta spune fenomenul Benjamin Franklin sau disonanța cognitivă. De ce se întâmplă lucrul acesta? E simplu – când te implici să ajuți pe cineva creierul va încerca automat să te convingă că-ți place persoana respectivă – pentru că altfel de ce l-ai fi ajutat, nu-i așa? 

A-i ajuta pe ceilalți este un mușchi – ceea ce însemană că putem să ne antrenăm pentru a face asta mai des, iar pentru cei din jurul nostru este un comportament imitabil – contagios. Te poți pregăti pentru a fi mai generos, implicat, conștient. Iar în leadership asta înseamnă să poți să vezi care este impactul acțiunilor tale și cum se reflectă asta în cei din jurul tău. Sunt unde într-un ocean care merg mai departe de ce putem să vedem și înțelegem.

Comentarii

Previous articleThe dark side of leadership
Next articleGo with the FLOW
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.