Caută

Liste, motivație și dopamină

Cum stai cu motivația în perioada asta? Simțim de la o săptămână la alta cum e tot mai greu să anticipăm un context previzibil, știrile care sunt relevante astăzi pot deveni ficțiune în ziua următoare. Și în toată vâltoarea asta, fiecare dintre noi avem ceva de făcut, avem echipe de condus, obiective de îndeplinit, indicatori de performanță de evaluat. Începem ziua cu un to-do list și sperăm că vom reuși să bifăm cât mai mult, totodată să avem și timp pentru noi. 

În știința motivației există un neurotransmițător care joacă un rol foarte important: dopamina. Aceasta transmite un semnal de la un neuron la altul, interacționând cu diverși receptori la nivelul sinapselor. Dopamina își face treaba rapid, de regulă înainte să obținem recompensele unei inițiative, asta înseamnă că ea ne ajută să acționăm, susține inițiativa. Chiar dacă multă vreme oamenii de știință au crezut că dopamina este neurotransmițătorul responsabil pentru plăcere, s-a descoperit mai degrabă o legătură cu persoanele dispuse să muncească din greu. În concluzie, dopamina ne ajută să rămânem conectați la listele și responsabilitățile noastre, iar noi îți vom oferi câteva idei despre cum să navighezi mai ușor task-urile în săptămânile care urmează. 

Regula 1-3-5

În fiecare zi, încearcă să-ți aleg un singur task important de rezolvat, trei lucruri medii și cinci lucruri mai mici (de regulă cam ăsta este numărul de sarcini zilnice pe care le putem realiza într-un timp rezonabil pe parcursul unei zile). Această metdă te va ajuta să-ți stabilești priorități și să elimini din liste lucrurile care nu sunt necesare. Dacă știi că pe parcursul zilei apar lucruri care trebuie rezolvate imediat, lasă-ți locuri libere atât în lista de 3, cât și în lista de 5. Și oricând va apărea un astfel de task vei ști unde să-l aloci. Îți lăsăm aici mai multe detalii despre 1-3-5, cât și un template pe care îl poți folosi. 

Matricea Eisenhower

Eisenhower a servit două mandate în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii, a condus construcția sistemului de autostrăzi, a creat NASA, a încheiat războiul din Coreea. Secretul faptului că a reușit să adune atâtea realizări a fost menționat de acesta într-un discurs pe care l-a susținut în 1954 când a vorbit despre faptul că se confruntă cu două tipuri de probleme: cele urgente și cele importante. Urgențele nu sunt niciodată importante și cele importante nu sunt niciodată urgente. Astfel a luat naștere Matricea Eisenhower, un instrument simplu care te va ajuta să-ți prioritizezi task-urile și să te concentrezi pe ce te face eficient și productiv. Cu ajutorul acestui instrument vei avea o imagine clară asupra responsabilităților zilnice, imagine realizată pe două axe (Importanță / Urgență). Toate task-urile se vor încadra în cele patru cadrane ale matricei: 

  1. Task-uri urgente și importante care trebuie finalizate imediat;
  2. Task-uri care nu sunt urgente, dar sunt importante și trebuie planificate în calendar;
  3. Task-uri urgente și neimportante pe care le poți delega în echipă;
  4. Task-uri care nu sunt nici urgente, nici importante și pe care le poți șterge deja din lista ta. 

Stephen Covey spune că task-urile din cadranul 2 sunt cele care îți vor crește eficiența, aici vei reuși să dezvolți noi skill-uri și să îți dezvolți productivitatea.

Chiar dacă trecem cu toții printr-o perioadă mai dificilă, este important să identificăm unelte care să ne ajute în menținerea unui echilibru, antrenarea dopaminei care ne va menține motivați să trecem la task-ul următor.

Photo by photo-nic.co.uk nic on Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Când suficient e …SUFICIENT!

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.