Caută

Maria Axinte, o tânără de 26 de ani spune poveștile deţinuţilor politici

Când avea zece ani, Maria se plimba prin birourile părinţilor care administrau o firmă de construcţii din centrul Piteștiului, a cărei clădire adăpostise în anii ’50 închisoarea politică. Ultimul lot de studenţi deţinuţi politici a plecat în august ’51 și, de atunci, închisoarea a primit deţinuţi arestaţi pentru delincvenţe de toate felurile, nu doar politice. Însă, pentru că rezistenţa din munţi, în perioada comunistă, era activă mai ales în zona Câmpulung-Nucșoara, unii dintre disidenţi au fost închiși și aici, înainte de ’77, când clădirea a fost scoasă din circuitul detenţiei și oferită companiei de stat Trustul de Construcţii Industriale Argeș. După Revoluţie, trustul s-a împărţit în mai multe companii private, printre care și cea a tatălui Mariei.

Când Maria era o adolescentă pasionată de desen, nimeni din jur nu știa prea multe despre ce a însemnat să fii deţinut politic. Angajaţii din firma părinţilor răspândeau zvonuri abstracte despre ce s-a întâmplat odinioară în acea clădire. Era mai degrabă o teamă generală, un fel de tabu să intri la subsol. Pe la 16 ani, Maria a dat peste o carte, „Sfântul Închisorilor” despre Valeriu Gafencu, despre detenţia politică. Cam pe atunci i s-a aprins Mariei un beculeţ legat de închisoarea de altădată. În primul an de facultate, când era la Facultatea de Arte în București, a început, voluntar, să caute alţi oameni care se ocupau de scoaterea la suprafaţă a trecutului, printre care și Ana Blandiana, cea care se ocupă de memorialul de la Sighet.

„VREAU SĂ ȘTIU CINE AU FOST OAMENII ĂȘTIA, PENTRU CĂ SE VORBEȘTE DE DEŢINUT POLITIC, FOST DEŢINUT POLITIC, ȘI MI S-A PĂRUT CĂ SE PUNE O ȘTAMPILĂ ȘI AM VRUT SĂ ȘTIU CE I-A DETERMINAT PE EI SĂ SE OPUNĂ COMUNISMULUI, CE FEL DE OAMENI SUNT”

În primul an de studii în Anglia și-a dat seama că îi place atât de mult stilul de predare de acolo, încât a renunţat de tot la facultatea de la București și a început-o de la zero pe cea din Londra. În vacanţele inter-semestriale, venea acasă unde lucra alături de părinţi, fie pe șantier, fie făcând pe traducătorul pentru parteneri de afaceri, mai ales că știe patru limbi străine: franceză, engleză, spaniolă și italiană. În 2011, a început să lucreze oficial și la proiectul restaurării muzeului Închisorea Pitești, când a înfiinţat organizaţia „Sfinţii închisorilor”, pe care a finanţat-o cu fondurile familiei. La început au fost lansări editoriale ale diverșilor foști deţinuţi pe care i-a cunoscut și pe care i-a încurajat să-și facă publice mărturisirile. „Pe noi nu ne-a interesat că sunt oameni care au fost în mișcarea legionară, în Frăţiile de Cruce, n-am ţinut cont de asta”, spune Maria. „Dacă ai ceva de spus și ai trecut prin închisoare și poţi fi un model pentru ceilalţi, de ce să nu ieși în faţă? Lansările de carte erau de fapt conferinţe, în care oamenii vorbeau despre viaţa lor din închisoare”. După Londra, a urmat în București un master în administrarea afacerilor la catedra UNESCO, program care a atras-o fiindcă avea profesori elveţieni care păstrau o metodă de educaţie deschisă, asemănătoare celei de la universitatea britanică.

Muzeul o să fie bazat pe poveștile oamenilor. Pentru că, spune Maria, nu sunt doar foști deţinuţi, sunt niște oameni care au avut niște idealuri, care au trecut printr-o suferinţă grozavă, au depășit-o și felul prin care au depășit-o e foarte interesant; începând cu contextul în care omul s-a format, ideile prin care s-a opus comunismului, ce a păţit, violenţa care i s-a aplicat, fizică, psihică, de toate felurile, cum a ieșit din închisoare și ce a făcut după ce a ieșit.

Experienţa muzeală va fi concentrată pe instalaţii video și audio. Maria ar vrea ca cel care intră în muzeu să iasă cu mai multe întrebări decât atunci când a intrat, să-și pună niște probleme, să se gândească la niște lucruri, să nu iasă din muzeu și să zică „gata, știu!”, dimpotrivă, să vrea să afle mai multe, să-și pună întrebări. Proiectul de restaurare și finalizare a Memorialului Închisoarea Pitești este aproape de execuţie. Primăvara aceasta încep lucrările de reparaţii și restaurare și apoi cele din interior: informaţii și grafică.

2016 este plin de proiecte la fosta închisoare. Tot primăvara asta, Maria va organiza cursuri de istoria comunismului și detenţie politică, o serie de conferinţe și dezbateri care vor continua până în toamnă și ediţia a șasea a Școlii de Vară „Fenomenul Pitești”.

Experiența face diferența. Prinde viteză în programul LEADERS Experience care te pune în situații reale de viață și îți grăbește experiența și forma practică de învățare, în funcție de atuurile și valorile tale.

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.