Caută

Marius Perșinaru, despre echilibru: “Unii trăiesc prin muncă, alții să-și împlinească visurile și dorințele”

Relaxat și extrem de apropiat de participanții Experience, Marius Perșinaru a ajuns în decorul superb al Rucărului după câteva aventuri. Drumul către locul desfășurării celui de-al doilea accelerator de experiențe era blocat de lucrările la un drum public, iar accesul mașinilor era interzis. Dar pentru el nu există “nu se poate”, așa că a găsit o soluție pentru a ajunge în timp util. Pentru că, pentru unul dintre cei mai carismatici lideri invitați în programele LEADERS, nu există drumuri închise, ci doar ocazii de a-ți pune la încercare abilitățile de lider.

SĂ NU UIȚI CINE EȘTI

“Să te adaptezi și să vorbești pe limba oamenilor cu care lucrezi.” Aceasta este lecția de viață și de carieră pe care Perșinaru a dorit să o dea mai departe tinerilor din fața lui. A învățat devreme cât este de important acest lucru, după ce a absolvit Facultatea de Inginerie Hidroenergetică de la Politehnica București și a ajuns să lucreze pe șantier. “Cum ar fi fost să mă duc la oamenii ăia cu ideile mele de la școală și să le impun? N-aș fi avut nicio autoritate. Dacă ești în alt mediu, trebuie să te schimbi tu, să se întoarcă oamenii după tine, altfel n-ai nicio șansă. La Hidrocentrală, primul lucru pe care-l făceam dimineața era să-i aliniez și să-i controlez care a băut. Pe cei pe care-i prindeam, nu îi lăsam la muncă. Misiunea mea era să-i trimit sănătoși acasă, să-i învăț lucruri și să-i dezvolt, atât cât pot”.

Marius Perșinaru: “Ca lider, dacă nu ești empatic, degeaba. Mult lucruri trebuie să le simți. Iar atributele de lider le ai, dar le și educi.”

Primul loc de muncă a fost la Brașov, avea el o idee că îi plac mult oamenii din Ardeal, așa că și-a ales post în zonă. “La fața locului, am descoperit că jumătate dintre muncitori erau din Moldova și cealaltă jumătate era din Oltenia. Singurul ardelean era portarul,” povestește amuzat. De plăcere, a început să-i învețe noțiuni de trigonometrie pe care mulți dintre lăcătuși mecanici, sudori și șefi de echipă le foloseau instinctiv.

După 1990, Marius Perșinaru a început perioada de antreprenoriat, de “haiducie”, cum îi place să o numească. “Vindeai orice, oricând, atunci. Aveam o firmă care era cel mai mare distribuitor XEROX în România și aveam nevoie de valută să plătim furnizorii. Așa că intermediam vânzarea de ouă, de costume, ca să facem rost de dolari pentru asta”, le dă acesta o idee tinerilor despre ce însemna capitalismul sălbatic al anilor ’90.

“Noi am învățat făcând și greșind. Țin minte doar chestiile mișto, nu alea nasoale. Eu cred că am făcut doar lucruri bune, uite-așa!”


LEADERSHIP ÎN TOATĂ LUMEA

În anul 1997, firma la care era și Marius partener a fost vândută către XEROX și așa a intrat în corporație. Până în anul 2009, a făcut performanță în afaceri pentru XEROX și a descoperit cultura organizațională. Contactul cu mai multe culturi, fiecare cu specificul ei, i-au deschis noi perspective în negociere și în modul de abordare a oamenilor.

“O vreme, am făcut naveta la New Delhi, India. Aici lucrurile merg într-un fel, cultural e foarte greu să schimbi lucrurile. Un indian nu se contrazice niciodată cu șeful. Dacă liderul merge într-un fel, toată lumea face la fel. În plus, discutai cu ei, facem asta și asta. După două săptămâni, când ne vedeam, fiecare avea câte o prezentare de 60 de slide-uri în care-mi explicau de ce nu au putut să facă ce agreasem. Fără un follow-up intens, nu reușeam să facem nimic”.

“Am lucrat cu indieni, dar n-am devenit indian, am lucrat cu cehi, dar n-am devenit ceh. M-am adaptat mediului, dar trebuie să-ți păstrezi valorile de bază.”

O decizie strategică a fost ca în India să schimbe liderul. Și au adus un rus. “Sistemul rusesc e așa: ne adunam, fiecare spune ce are de spus, iar, la final, șeful decide într-un fel. Și așa se face. Nu există debate. De exemplu, la sfârșitul unei ședințe în care eram doar trei vorbitori de limba engleză, șeful le-a spus oamenilor ca în 6 luni să învețe engleza. Vă dau cuvântul meu că la sfârșitul anului se vorbea engleză, ne înțelegeam,“ povestește în hohotele tinerilor. Dar acest tip de leadership autoritar n-a avut nicio șansă în India. În 8 luni, nimic nu se făcuse din ce se decisese.

Diferențele culturale l-au făcut să aprecieze ceea ce avem noi, românii. “Noi suntem foarte ușor de motivat, vrem o viață mai bună. Cehii, de pildă, sunt foarte greu de motivat, ei sunt mulțumiți. Iar la brazilieni, trebuie să fii sigur că nu nimerești de vreo sărbătoare, că atunci totul e încremenit. E frumoasă viața în Brazilia”.

FAMILIA ȘI CARIERA, ÎN BALANȚĂ

În anul 2012, a fost un moment de cumpănă în viața lui Marius Perșinaru. Zborurile de la Londra la New Delhi, din Mexic la Istanbul și din Brazilia în Praga și-au spus cuvântul. “Am avut probleme medicale, ritmul era extrem de dur și mă solicitasem foarte mult. M-am dus la corporație și le-am zis că nu mai pot așa, dacă mă mai vor bine, dacă nu, merg acasă. M-au desemnat să mă ocup de managment de criză pe Europa de Est și Israel.” Atunci și-a dat seama că trebuie să existe o balanță între viața personală și muncă. “Când eram antreprenor, am fost workaholic. Apoi, în corporație, adăugam mereu chestii noi la ce făceam. Dar trebuie să știi când să te oprești. Și ce dacă faci 100 de milioane de euro, dacă ai pancreasul terminat, inima varză și capul praf?”, spune cu franchețe.

S-a întors în România tocmai pentru a reechilibra această balanță: să aibă timp liber, să aibă prieteni, să fie aproape de valorile care-i dau energie: “Viața e pe lumea asta ca să fie trăită. Unii trăiesc prin muncă, alții – să-și împlinească visele, dorințele. Trebuie să ai timp liber ca să apuci să te bucuri și să-ți păstrezi valorile.”

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.