Caută

Mentoratul – progresul umanității

Trecând peste etimologia legendară a cuvântului mentor (n.r. personaj din mitologia greacă ce sfătuia înțelept eroii mai puțin experimentați), oricine (mai ales in mediul corporatist) cunoaște semnificația mentoratului. Aș face întâi o remarcă în sensul departajării mentoratului de coaching. Dacă coaching-ul presupune o tehnică precisă, o specializare a celui care o practică și, cel mai des, implică o remunerare a acestuia, mentoratul este prin excelență o preocupare pro-bono și nu necesită altă specializare decât bunăvoința și calitatea celui care se oferă ca mentor.

De ce un mentor?
Ar fi nenumărate argumente de bun-simț în sprijinul ideii de a avea un mentor (sau mai mulți).“Singura, adevărata înțelepciune stă în a ști că nu știi nimic” – Socrate. Aș începe cu această înțeleaptă afirmație pentru a susține motivul pentru care oricât de inteligenți ne-am considera, atitudinea noastră față de cunoaștere și experiență trebuie să înceapă cu modestia.

Mentoratul se întâlnește cu precădere în mediul profesional, acolo unde nevoia de a acumula experiență capătă forme mai precise și presante, dar el este cu atât mai important în problemele de viață, în sensul cel mai larg. Fie ca vorbim despre dragoste, prietenie, relații cu părintii, despre alegeri diverse, oricine are nevoie de un sfat și suport, fie dintr-o altă perspectivă de experiența personală, cum ar fi de la un prieten, fie de la o experiență net mai bogată, cum ar fi de la o rudă mai în vârstă sau de la un profesor în care ne încredem.

Oricât de inteligenți ne-am considera, atitudinea noastră față de cunoaștere și experiență trebuie să înceapă cu modestia.

Este vorba, în primul rând, despre acceptarea nevoii de mentorat, despre întâlnirea a două valori de mare însemnătate în ceea ce reprezintă progresul în viață și în profesie: înțelepciunea celui care înțelege că nu le știe pe toate și bogăția sufletului celui care dăruiește din experiența, timpul si înțelepciunea sa.

Cum găsesc un mentor?
Mentorul trebuie ales, deoarece este vorba întâi de toate de acceptare și recunoastere din partea celui care își dorește mentorat. Mentorul este un exemplu, un model pe care ni-l alegem pentru a învăța de la el. Nu trebuie să ne dorim să fim ca el, trebuie însă să-i recunoaștem calitățile și să dorim să-l depășim.

Este necesar ca relația de mentorat să fie oficializată în momentul începerii. Cel care își dorește mentorat, solicită mentorului ales un accept. Într-o relație de mentorat deschisă și transparentă, ambii parteneri se dedică unui parcurs comun, în care fiecare își asumă un rol.

Mentorul poate fi un părinte sau o rudă, poate fi profesorul preferat sau șeful ideal. Mentor poate fi și un prieten, un coleg care ne oferă, daca nu mai multă experiență, o altă perspectivă. Este un om pe care-l respectăm și în care avem încredere, înainte de toate.

Mentorul este responsabil să-si asume această misiune cu sinceritate și respect. El nu are pretenția să învețe și să fie urmat orbește. El oferă din propria experiență și sugerează căi. Mentorul nu le știe pe toate, are dubii și rezerve. Este un om care știe să ofere feedback și să asculte.

Compatibilitate, autenticitate, timp. Trei noțiuni indispensabile pentru activitatea de mentorat, trei noțiuni care trebuie acceptate și asumate de ambii parteneri. Ar mai fi vorba despre feedback-ul reciproc și despre știința de a asculta, de a primi și de a oferi.

Cum devin mentor pentru alții?
Mentoratul este o activitate care-l ajută și îl îmbogățește pe cel care este mentor, deopotrivă. Suntem destinați pentru a împărtăși și pentru a ajuta. Asta este credința mea profundă și de aceea cred că mentoratul este benefic ambilor subiecți.

Schimbul de informații cu o persoană care are nevoie de experiența noastră sau de noi perspective asupra unor situații de viață sau de profesie, ne deschide nouă sufletul și mintea pentru introspecție, ne reamintește să fim autentici și prezenți la viață și lume, în general.

Rămân la convingerea faptului că cel care-și dorește să fie mentorat alege, însă, păstrându-ne deschiși și prietenoși, asertivi și altruiști, vom da ocazia colegilor, prietenilor, apropiaților în general, să ne pună în valoare experiența și capacitatea de a oferi.

Există o valoare mai mare decât aceea a informațiilor și experiențelor pe care le putem acumula ca persoană, aceea a informațiilor și experiențelor pe care le putem împărtăși și schimba cu ceilalți, valoare care nu este doar mult mai extinsă, dar este de o calitate mult superioară. Mentoratul poate fi astfel considerat, prin multitudinea de forme pe care le îmbracă, unul din principalele motoare de progres al omenirii.

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.