Caută

Mihai Ranete, un doctor radiolog conduce Caravana cu Medici în satele sărace

Mihai Ranete, 31 de ani, este medic specialist radiolog la Institutul Clinic Fundeni și coordonatorul Caravanei cu Medici, un program prin care o echipă medicală ajunge lunar într-un sat sărac, unde accesul la servicii de sănătate este greoi. În 2012, când era student la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din București, Mihai era voluntar într-un program similar, „Împreună pentru sănătatea rurală”, al organizaţiei studenţești în care era implicat.

Este vital să-ţi găsești oportunităţi de a învăţa meserie în spital sau în programe ca „Împreună pentru sănătatea rurală”.

Mult din ce învaţă în facultate un student la Medicină este arid, își amintește Mihai, ai foarte multe informaţii de acumulat, ești pus să înveţi multe lucruri, iar când ajungi în practică la spital, în funcţie de norocul pe care-l ai, poţi să vezi sau nu lucruri. „Intri într-o rutină care te doboară, una este să mergi tu să faci ceva, să vezi că funcţionează, atunci te simţi cu adevărat bine”, spune medicul. Este vital să-ţi găsești oportunităţi de a învăţa meserie în spital sau în programe ca „Împreună pentru sănătatea rurală”.

După studenţie, acum cinci ani, Mihai a început să se gândească cum să pună pe picioare un proiect similar celui din facultate, dar care să aducă nu doar educaţie pentru sănătate la sate, așa cum se întâmplase până acum, ci să-i ajute pe oameni să afle de ce nu se simt bine, ce boli ar putea avea, astfel încât să plece după vizita medicilor cu niște răspunsuri, nu doar cu sfaturi.

„Ţinta noastră e ca omul care pleacă de la noi să plece cu ceva concret”

Asociaţia Caravana cu medici s-a înfiinţat în 2014, iar până la prima caravană rurală, din martie 2015, echipa de 30 de medici și studenţi coordonată de Mihai a strâns fonduri și parteneriate, ca munca lor în comunităţi să fie cât mai valoroasă. Spre exemplu, au reușit printr-un parteneriat cu Laboratoarele Synevo să obţină un set de analize care li se face oamenilor cu o săptămână înainte de venirea Caravanei. „Ţinta noastră e ca omul care pleacă de la noi să plece cu ceva concret”, spune Mihai, „trebuie să-l ajuţi, cu niște doctori, niște analize. Nu ne ducem acolo să operăm oameni, sunt unele chestii de bază pe care le putem urmări. Dar, omul, când pleacă de la noi, pleacă cu niște răspunsuri”.

Tinerii medici ajung vineri seară în comunităţi, iar sâmbăta încep munca. Oamenii primesc rezultatele analizelor, pe care un medic le interpretează, li se face  un examen clinic sau ecografii. In 2015, au consultat 1 000 de adulţi și copii. A fost un an productiv în care Mihai și echipa sa au muncit și la a-și găsi parteneri și finanţatori.

Într-un week-end ajung să consulte 250 de copii și adulţi, în zonele pe care le ţintesc, „sate cu probleme în mediul rural, nu neapărat unde nu au medic de familie, fiindcă pe hârtie sunt medici, dar nu ajung acolo”, spune Mihai. Anul trecut au descoperit că mulţi dintre cei consultaţi aveau hepatită B și C. A contat că au aflat asta, spune Mihai, fiindcă oamenii au înţeles că dacă nu se tratează, hepatita se poate transforma în ciroză, cu șanse mult mai mici de vindecare. Într-un alt sat, un copil avea o problemă minoră la testicule, care, în timp, însă, se putea înrăutăţi. Când tatăl băiatul a aflat asta, a decis să-l opereze cât mai repede. Mihai spune că momentul l-a emoţionat. Atunci când l-a convins pe tată să facă asta, a simţit cu adevărat importanţa și nevoia unui asemenea proiect.    

“Mergem să facem niște chestii simple, într-adevăr, dar care pot schimba vieţile oamenilor”

In 2015, a participat la Leaders Academy, după ce a primit o bursă din partea Raiffeisen Bank. A fost un program de o săptămână care l-a învăţat multe despre cum să construiască dinamica echipei, să ia calm decizii și să se bazeze pe ceea ce fac oamenii săi. (Din echipa Caravana cu medici fac parte alte două absolvente Leaders School). Organizarea este la fel de importantă ca actul medical; Mihai și ceilalţi trebuie să se asigure că în grupul de medici dintr-o anumită săptămână sunt oameni cu specializări diferite sau că mediatorul, fie primar, fie un sătean care cunoaște multă lume, le răspunde la telefon sau îi ajută să-și găsească loc de campare, de obicei în școală.

In 2016, Caravana cu medici a ajuns în 12 comunităţi rurale. Au început cu primul week-end al lui martie, în judeţul Constanţa, comuna Mihail Kogălniceanu, la Centrul Social Sibioara. 2016 a început bine pentru Mihai, care a aflat în februarie că premierul Dacian Cioloș și echipa sa de consilieri sunt interesaţi de proiectul lui și ar vrea să-l includă într-un program de măsuri guvernamentale pentru diminuarea sărăciei. Caravana cu medici va continua, pentru că „mergem să facem niște chestii simple, într-adevăr, dar care pot schimba vieţile oamenilor. Dacă le spunem că un virus le poate da cancer hepatic, poate apoi se duc să se trateze. Astfel, îi salvezi.”

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.