Caută

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim soluții smart pentru a face cât mai multe lucruri în cât mai puțin timp.

Și pentru că vrem să excelăm practicăm un sport de performanta numit MULTITASKING.

 Mă refer, de exemplu, de activități de genul:

  • ești în ședință, butonezi telefonul (mail / social media) și iei notițe.
  • în timp ce întocmești un raport, dai 1-2 telefoane pentru că atunci ți-am amintit de ele, scrii și un email, 
  • scrii mesaje în timp ce mănânci, vorbești cu un coleg și mai fredonezi și melodia de la radio.

Multiasking-ul este, de fapt, încercarea noastră de a face două sau mai multe activități în același timp, care, se traduce în trecerea rapidă de la o activitate la alta sau renunțarea la o activitate nefinalizată pentru a începe alta. Înseamnă atenție scurtă pe un proces/ trecerea la alt proces/ adaptarea la noul proces/ reîntoarcerea la procesul inițial/ readaptarea la procesul inițial și tot așa.

Aceste rânduri sunt o invitație la conștientizarea impactului, costurilor ascunse și rezultatelor pe care le aduce acest “sport” la modă. 

Devine dificil să fii în flux și o bună parte a funcțiilor executive printre care capacitatea de a exclude informațiile irelevante pentru ceea ce faci se estompează. De aici, se deschide o fereastră de oportunitate pentru decizii greșite și/sau o scădere a timpului productiv de munca de până la 40%, iar unele studii arată o scădere a IQ-ul pe activitățile făcute în paralel cu aproape 15%. Acest zig-zag mental nu înseamnă doar pierdere de timp ci, mai degrabă, un consum foarte mare de energie și resurse cognitive.

În cazul în care unul din obiectivele acestui an este legat de dorința de a fi mai eficient sau de nevoia de a avea liniște mentală te îndemn să explorezi câteva acțiuni utile: 

  • evaluează și întreprinde acțiunea cea mai importantă în momentul prezent, chiar dacă aparent, ți pare că pierzi timp în procesul de evaluare.
  • stabilește un interval de timp pe care îl aloci unui singur task (10/20/30 minute)
  • adună activitățile asemănătoare în intervale de timp special alese (de ex. de la 9 la 10 scriu mailuri).
  • limitează interacțiunea cu lucrurile care te distrag – apeluri și notificări, în plus poți ruga colegii de birou să respecte perioada ta de focus. 

Practic așa veți reuși să găsești spațiul mental pentru a stabili priorități și pentru a lua decizii utile. Și, odată cu rezultate fructuoase, ai șansa de a deveni inspirație pentru cei din jurul tău.

Surse:

  1. https://news.stanford.edu/2009/08/24/multitask-research-study-082409/
  2. https://www.apa.org/topics/research/multitasking
  3. https://www.weforum.org/agenda/2017/01/multitasking-could-be-damaging-your-brain-heres-why
  4. https://www.verywellmind.com/multitasking-2795003
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7075496/

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.