Deschidem subiectul acela interzis despre cum ne organizăm ziua și cum reușim să facem toate lucrurile pe care ni le-am propus, ținând cont și de nevoile celorlalți și fiind deschiși la lucrurile neprevăzute care pot apărea pe parcurs. Ideea că aș avea nevoie de mai multe ore s-ar putea să funcționeze și să existe anumite trucuri prin care să câștigăm câteva ore în plus pe zi.

Zilele noastre au un ritm, iar acest ritm este în controlul nostru mereu. Cât de lent, alert, cu cine îl împărtășim și cât le permitem altora să ni-l influențeze sunt câteva dintre subiectele pe care vrem să le împărtășim cu tine astăzi. 

Fă-ți un plan clar

Pune pe o listă toate activitățile pe care vrei să le ai într-o zi. Sună ca un to do? Ce-i diferit la această listă este recomandarea de a trece inclusiv momentele în care vrei să iei o pauză, timp pentru tine de gândit, de ascultat muzică sau orice altă activitate de deconectare. Dacă vor fi pe listă ai șanse mai mari să nu le ignori și să le acorzi energia necesară. 

Folosește-te de tranziții

În jur de aproximativ 2 ore, 2 ore jumătate în fiecare zi le petrecem trecând de la o activitate la alta, sau luând pauze  (ex. timpul petrecut în trafic, la coadă la supermarket, în timp ce ai pus anumite ingrediente pe foc și aștepți următoarea etapă a rețetei). În aceste momente de tranziție poți să câștigi timp valoros prin activități precum citit, ascultat un podcast, gândit și identificat soluții pentru anumite provocări ce te așteaptă mai târziu. Aceste perioade sunt destul de variate în durată așa că poți să găsești activități diferite în funcție de fiecare moment de tranziție, contribuind astfel și la menținerea unei dinamici mai bune în timpul zilei. 

Prioritizează

Poate spus un pic mai clar……triază! Elimină din activitatea ta zilnică toate acele activități care consumă mult timp și care nu produc rezultate, sens sau energie pentru tine. Un exemplu ar fi modul în care răspundem / scriem mailuri. De multe ori formulăm răspunsuri complexe la întrebări / solicitări la care am putea răspunde cu da sau nu. Cât de complex ai formula un răspuns la o solicitare similară dacă ai folosi un mediu de comunicare precum Whatsapp sau Messenger? Aplică aceleași reguli și într-un email.

Dacă nu îți este foarte clar ce activități pot fi scoase din programul tău, folosește Matricea Eisenhower. Acest sistem a fost inventat chiar de cel care a servit două mandate în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii, totodată a creat NASA, a fost liderul construcției sistemului de autostrăzi din SUA și a încheiat războiul din Coreea. Cum a reușit să facă atât de multe? Eisenhower a povestit într-un discurs pe care l-a susținut în 1954 faptul că el obișnuiește să-și împartă problemele în probleme urgente și probleme importante. Același lucru îl poți încerca și tu, iar dacă descoperi că ai pe listă lucruri care nu sunt urgente și nici importante, le poți șterge cu totul din activitățile tale zilnice. 

Calitate v.s cantitate

Sunt multe activități zilnice în care pur și simplu ne pierdem și nu ne dăm seama și cât de mult timp pierdem. Uneori ne deconectăm atât de mult că nici nu mai suntem prezenți în moment. Un exemplu bun ar fi serialele / conținutul video pe care îl urmărim/ jocurile pe care le jucăm, în care rămânem blocați mult mai mult timp decât necesarul pentru a ne lua ce aveam nevoie. În mod surprinzător în această categorie putem să ne uităm și la timpul efectiv pe care-l investim în activitatea profesională, și cât anume din acest timp suntem chiar prezenți și productivi. Poți face același procedeu de analiză, triere și reorganizare în interiorul programului de lucru și poți descoperi astfel că o bună parte din timpul alocat îl reprezintă de fapt tranziții între task-uri. Dacă activitatea ta profesională îți permite să fii flexibil, încearcă să găsești niște intervale care ți se potrivesc stilului și ritmului tău. Nu este nevoie să faci un 9 to 5 dacă tu lucrezi mai în blocuri concentrate de timp. Dacă ești mai activ seara / noaptea, poți încerca să lucrezi atunci, iar dacă te încadrezi în categoria celor matinali încearcă să te trezești înaintea tuturor și să prinzi atunci câteva ore de avans. 

După toate aceste artificii când tragem linia la final am putea să ieșim pe plus cu câteva ore, fără să fie neapărat un proces complicat prin care le-ai câștigat. Uneori ai nevoie pur și simplu să faci un pas în spate, să respiri, și să te uiți cu un zoom-out la tot programul tău. Cu puțină ordine și atenție la ce ți se potrivește ție, s-ar putea ca de mâine să te bucuri de un ritm nou. 

Foto de Headway descarcată de pe Unsplash

Comentarii

Previous articleGândirea în principii de bază / first principles
Next articleLeadershipul ia o nouă formă
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.