Am sărbătorit săptămâna aceasta ziua națională și având pentru prima un rol exclusiv de spectatori. Nu ne-am mai înghesuit la paradă, n-am mai avut parte de tancuri și avioane de luptă, de târguri unde se servește tradiționala fasole cu ciolan și nici de producții TV impresionante (concerte, emisiuni live cu public sau programe speciale).

Cu toate restricțiile, totuși, acest 1 decembrie pare că a reușit să pună lumină pe un alt tip de erou național, să ne scoată la iveală exemplele de inițiativă și curaj din propriile case, din micro comunitățile în care ne-am petrecut deja ultimele 9 luni de pandemie. Fie că vorbim despre membrii familiei, despre vecinii de pe scară sau din cartier, am putut observa în jurul nostru o paradă a comportamentelor obișnuite, dar care fac din acești oameni liderii necesari acestei perioade. Ne-am gândit astfel să facem o listă cu lucrurile extraordinar de obișnuite pe care le-am observat, ca un portret al nostru, al fiecăruia dintre noi care îi inspirăm pe ceilalți fără să ne dăm seama:

  • Sunt aproape respectându-ți libertatea și intimitatea: ne este greu să păstrăm distanța în această perioadă, mai ales când ne vedem cu oameni dragi pe care ne-am obișnuit să-i vedem mai mult într-un ecran decât față în față. Cu toate astea, am observat cum oamenii reușesc să-și înfrâneze primul impuls de a merge spre o îmbrățișare sau o apropiere fizică, ba chiar transmit sentimentul de siguranță prin faptul că se asigură că poartă o mască atunci când te întâlnesc, prin păstrarea distanței și asigurarea constantă că ceea ce fac este pentru a te proteja. Astfel de comportamente nu fac decât să demonstreze responsabilitate și grijă față de ceilalți, mai presus de propriie nevoi emoționale;
  • Aleg să fiu bun: chiar dacă trecem prin stări emoționale puternice, prin situații care ne consumă toată răbdarea, uneori, ne întâlnim cu oameni care în ciuda tuturor lucrurilor negative din viața lor aleg să te facă să te simți bine. Fie prin modul în care îți vorbesc – ai observat că sunt persoane cu care vorbești care se comportă ca la un inverviu, vorbesc doar despre propria persoană? Există și acea categorie de oameni care vor fi pur și simplu curioși și cărora o să le pese mai mult de tine, iar asta este extraordinar. Dacă ai exersat la rândul tău bunătatea, ai descoperit că efectele asupra stării tale de bine sunt similare și atunci când primești, și atunci când oferi.
  • Sunt dispus să fiu vulnerabil: este incredibil cum sinceritatea și autenticitatea reușesc să ne aducă împreună. Atunci când suntem sinceri, chiar și cu persoanele care nu sunt cele mai apropiate / nu sunt persoanele noastre favorite, dispare orice scânteie de conflict și sentimentul pe care îl trăiești este unul de apropiere și firesc. Nu este neapărat nevoie să stai de vorbă cu o persoană cunoscută sau un vechi prieten, poate fi un simplu gest în trafic, poate fi vocea persoanei de la casa de marcat care îți spune că a avut o zi grea, sau un vecin care alege să-ți țină ușa deschisă chiar dacă afară e frig și zăpadă.

Uneori, adevărații eroi și lideri suntem chiar noi, prin micile gesturi pe care alegem să le facem, prin faptul că suntem conștienți de impactul acțiunilor și cuvintelor noastre asupra celorlalți. Dacă ai întâlnit un astfel de comportament descris mai sus, sau dacă la rândul tău l-ai practicat, poți fi bucuros că anul acesta ai avut parte de o paradă altfel.

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #145.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Comentarii

Previous articleRecunoaștere și recunoștință la locul de muncă
Next articleEchipa în 2021: rețele de echipe
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.