Intrăm într-o etapă personală și profesională cu noi schimbări, se termină perioada de concedii, încep școlile, se deschid restaurante și spații culturale, lucrăm în continuare de acasă și ne pregătim de Q4 în organizațiile și companiile din care facem parte. Cu această ocazie ne-am gândit să abordăm subiectul schimbărilor de comportament și mai exact, un model prin care putem să ne formăm obiceiuri noi și de ce nu, să determinăm acest lucru și în rândul celorlalți.

Când vorbim de obiceiuri ne dorim să accesăm rapid formula secretă, un model care să funcționeze pentru orice și oricine și pe care să-l aplicăm fără costuri prea mari. Oamenii de știință au descoperit că nu există astfel de tipare și că o rețetă general valabilă ar fi o minciună. Suntem diferiți și obiceiurile noastre sunt diferite, astfel încât diagnosticarea modelelor de schimbare diferă de la persoană la persoană și de la comportament la comportament: schimbarea modului în care comunici cu o persoană este diferită de schimbarea dietei, obiceiuri care țin de viața profesională sunt la rândul lor diferite de schimbarea unui comportament precum renunțarea la fumat. 

Charles Duhigg face apel  în primul capitol al cărții sale The Power of Habit la o cercetare făcută de MIT a cărei descoperiri este o buclă neurologică simplă care stă la baza oricărui obicei, o buclă formată din trei părți: un declanșator (cue), o rutină și o recompensă. Astfel, pentru a-ți înțelege propriile obiceiuri, trebuie să identifici componentele buclei tale. Un astfel de proces pornește întotdeauna de la rutină. Să luăm un exemplu simplu: obiceiul de a intra în magazinul cu prăjituri, zilnic, și a-ți cumpăra ceva dulce la un anumit moment al zilei. Care este declanșatorul pentru această rutină? E vorba de foame? Plictiseală? Și care este recompensa pe care o primești? Prăjitura? Schimbarea de peisaj venită cu plimbarea până la magazinul de dulciuri? 

Duhigg explică faptul că odată ce ai identificat acest proces, schimbarea poate veni din ajustarea recompensei. De fiecare dată când este declanșat acest obicei, fă o schimbare de recompensă: fă doar o plimbare, alege să mănânci ceva sănătos nu o prăjitură. Nu contează atât de mult ce vei alege, ci procesul în sine prin care vei identifica exact care este declanșatorul pentru acest obicei, pentru că prăjitura s-ar putea să fie doar o recompensă colaterală. 

Declanșatorul este motorul obiceiului, comportamentului pe care vrei să-l schimbi, iar aceste declanșatoare (triggers) sunt de două tipuri: externe și interne. Odată declanșat un comportament urmează acțiunea în sine, comportamentul pe care îl facem în așteptarea unei recompense.  Odată identificată propria ta buclă, vei ști care este recompensa care te mulțumește cu adevărat și care îți conduce comportamentul, care este declanșatorul rutinei, vei putea să începi să îți schimbi comportamentul, iar cel mai simplu mod este să-ți planifici triggerele și să alegi o acțiune care o să-ți ofere recompensa pe care ți-o dorești cu adevărat.

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #133.

Photo by Marten Bjork on Unsplash

Comentarii

Previous articleLEADERS Experience Virtual
Next articleOchiul critic dar curios
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.