Obiective și Intenții

0

Nu știm cum este pentru tine dar am auzit multe povești în ultima perioadă despre oameni cărora le este dificil să rămână ancorați într-o misiune, să-și urmărească obiectivele și să rămână motivați. După un an de schimbări și pandemie probabil fiecare dintre noi trecem printr-un soi de burnout, fie pentru că nu reușim să vedem un moment clar de revenire în viitor, fie pentru că amestecul între viața personală și cea profesională, lucrul de acasă, poate prezența permanentă a copiilor pe parcursul unei zile, toate ne încarcă și ne dau senzația că ne mișcăm din ce în ce mai greu în drumul spre obiectivele noastre.

De ce am ales să abordăm acest subiect? Vrem să-ți povestim despre un element nou poate pe care nu l-ai încercat în mod conștient, o soluție de aplicat în prezent care să aibă impact în viitor – intenția.

Obiectivele și intențiile au efecte comune, dar se și deosebesc destul de clar unele față de celelalte. Să începem cu asemănările, în primul rând ambele ne ajută să ajungem la un rezultat dorit, sunt legat de o dorință a noastră. Stabilirea obiectivelor este o practică pe care o abordăm foarte rapid și ușor în viața noastră deoarece este modalitatea cea mai simplă prin care ne putem îndeplini task-urile. Deși o listă de to do ne poate motiva suficient la începutul unei zile/săptămâni, tot aceste obiective pot să ne trezească un sentiment de neliniște – dacă nu avem o mentalitate potrivită s-ar putea să pună chiar presiune, iar neîndeplinirea unora dintre ele să ne distragă cu totul de la drumul pe care ni-l propusesem. 

Pe de altă parte, intențiile sunt ușor diferite. Atunci când ne stabilim o intenție începem să o aplicăm din momentul prezent, să ne concentrăm pe cum vrem să fim astfel încât acea intenție să fie reală, indiferent de rezultate. Atunci când eșuăm la îndeplinirea unui obiectiv este posibil să renunțăm, o intenție în schimb nu poate fi măsurată prin succes sau eșec ci pur și simplu este trăită în momentul prezent. Principala diferență între obiective și intenții este perioada în care își produc efectele: intenția acționează în prezent, în timp ce obiectivele produc rezultate în viitor. Și știi unde este magia? Atunci când le folosești pe ambele, obiectivele și intențiile pot să-ți ofere o superputere de care nu erai conștient. 

Cum facem să ne stabilim intenții care să ne însoțească obiectivele? Iată câțiva pași importanți:

  • Alege-ți o intenție legată de una dintre pasiunile tale, descoperă-te, cunoaște-te mai bine și vezi care sunt lucrurile care se află la intersecția dintre ce-ți place și nevoile pe care le poți acoperi în lume?
  • Imaginează-ți ce se va întâmpla dacă vei trăi prin prisma acestei intenții. De ce ai ales această intenție? Poate răspunsul va fi mai profund decât te aștepți și în acest caz ai dat peste o intenție foarte puternică. Poate vei descoperi că intenția își are locul într-un tablou mai mare al viitorului tău, cine ești și ce vrei să fii.
  •  Împărtășește și cu ceilalți intenția ta și arată-le celor din jurul tău cum acționezi în această direcție. Acesta poate fi un angajament verbal care te va conecta și mai mult cu intenția ta. 
  • Fii conectat la ceea ce simți despre intenția ta. Cum este să trăiești folosind acest filtru? Cum te simți față de obiectivele spre care te poate aduce mai aproape și cum te simți față de obstacolele care apar acum în calea acestor obiective. Rămâi dedicat intenției și deschis și curios la ce se întâmplă în jurul tău. 

În coaching suntem încurajați să ne alegem intenții clare și relevante. Astfel, este important să-ți stabilești intenții cât se poate de specifice, vizualizand încă de la început rezultatul pe care ți-l dorești. Pentru că se manifestă în momentul prezent, intențiile au un impact imediat în viața noastră. Am mai povestit în diverse ocazii despre cum gândurile și filtrele prin care vedem lumea ne modelează realitatea astfel că, te sfătuim să-ți dai voie ca intențiile tale să vină din inimă și să fie conectate la cine ești și emoțiile prin care treci. 

Vrem să încheiem cu un exemplu clar de pereche intenție-obiectiv, pe care nu ne supărăm dacă-l vei împrumuta și tu. Dacă intenția sună cam așa “vreau să trăiesc în acord cu valorile mele personale”, atunci obiectivul poate să fie “voi face exercițiul necesar pentru a-mi descoperi și defini propriile valori și voi identifica două modalități prin care le pot activa în viața personală și în viața profesională.”

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #157.

Photo by Tolga Ulkan on Unsplash

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version