Caută
Gestionarea orgoliului în leadership este o responsabilitate dublă, atât a liderului cât și a celor din jur. Cel mai important pas în a depăși momentele de vanitate este să fii bun cu tine și cu cei din jurul tău, și din acest loc să accepți că este un fenomen inevitabil dar controlabil.

Orgoliu în leadership

Mulți dintre noi am crescut cu imaginea liderului autoritar, de neatins, o persoană care nu arată vulnerabilitate și la care ajungi cu greu emoțional pentru că asta înseamnă să fii puternic. Pe măsură ce am explorat leadershipul în profunzime ne dăm seama că această putere de fapt ascunde în spatele ei multă slăbiciune, că perfecțiunea nu este posibilă și că multe dintre elementele care te îndepărtează de liderii din jurul tău sunt de fapt consecințe ale unui orgoliu necontrolat.

Dar vanitatea ne poate lua prin surprindere, poate fi efectul puterii pe care o dobândim odată cu ascensiunea în roluri de leadership și este un subiect la fel de important precum influența sau viziunea unui lider, un subiect necesar de tratat cu cei care urmează să preia astfel de roluri. Pe măsură ce avansăm în ierarhia organizației din care facem parte dobândim mai multă putere. Astfel, oamenii din jurul nostru își vor dori să ne facă pe plac mai mult, să asculte mai atent ceea ce le spunem și să râdă mai mult la glumele noastre. Este ca și cum brusc primim o superputere care ne transformă într-o persoană mult mai interesantă pentru ceilalți, o persoană a cărei părere despre lume te interesează, al cărui timp este mult mai valoros, o persoană care cel mai probabil va avea nevoie de tratament special. Ei bine, când se acționează astfel asupra noastră tot ce reușesc să facă cei din jur este să ne alimenteze ego-ul. David Owen, fost secretar britanic și neurolog și Jonathan Davidson, profesor de psihiatrie și științe comportamentale au descoperit că persoanele care ajung în astfel de roluri pot suferi de o tulburare comportamentală cauzată de puterea cu care sunt investiți de cei din jur și de succesul copleșitor validat mereu din exterior, comportament numit “sindromul hubris”.

Ce putem face pentru a gestiona orgoliul în leadership?

  • Fă o analiză a avantajelor care ți se oferă datorită rolului de leadership pe care îl îndeplinești și păstrează-le doar pe cele care cu adevărat te ajută să-ți faci treaba mai eficient. Astfel vei putea să scapi de avantaje;e pe care le primești doar pentru a-ți promova statutul și puterea.
  • Fii vulnerabil! Vorbește cu oamenii din jurul tău despre lucrurile care te preocupă, despre momentele în care nu merge totul bine, dar și despre succes și cum îl împărtășești cu restul echipei. Dă-ți voie să porți conversații personale cu oamenii din jurul tău.
  • Lucrează cu oameni care nu-ți hrănesc orgoliul, cu cei care văd în spatele funcției și care au încredere și curaj să vorbească deschis despre ce cred.
  • Practică recunoștința. Este cel mai bun antidot al vanității și te ajută să rămâi conectat la lucrurile pe care le ai în jurul tău.

Gestionarea orgoliului în leadership este o responsabilitate dublă, atât a liderului cât și a celor din jur. Cel mai important pas în a depăși momentele de vanitate este să fii bun cu tine și cu cei din jurul tău, și din acest loc să accepți că este un fenomen inevitabil dar controlabil.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.