Caută

Partea romantică a leadershipului

Articol preluat din Newsletterul LEADERS #64 din 23.04.2019

Ți-am povestit multe despre leadership și am parcurs împreună multe materiale în care am vorbit despre motivație, obiective, indicatori de performanță și viziune. Pentru că săptămâna asta luăm lucrurile mai lent, ne uităm la noi și la cei din jurul nostru și ne întrebăm cum am putea să fim mai buni, acordăm și noi tema și îți propunem să ne uităm la partea vulnerabilă, romantică și umană a leadershipului.

De ce ne este teamă de vulnerabilitate? Atunci când îți arăți punctele slabe, când îți dai jos statutul și cobori de pe scara ierarhică pentru a fi la același nivel cu oamenii din echipă poți crede că ești într-o poziție susceptibilă la atac. Vulnerabilitatea personală în înțelepciunea convențională este considerat un punct slab: este greu să conduci, să menții o autoritate sau să negociezi dintr-un rol în care ești sincer, toate lucrurile astea pot fi considerate slăbiciuni.

Provocarea pe care o avem pentru tine este să identificăm plecând de la această premisă cum arată partea romantică a leadershipului, elementele care ne conectează cu ceilalți la un nivel pe care nu-l putem descrie, lucrurile de care devenim conștienți atunci când ne luăm timp.

Ți-am povestit de câteva ori de Berne Brown și lucrarea ei Curajul de a fi vulnerabil, iar acum este un moment potrivit să revenim la descoperirile făcute de ea. În studiul ei, Berne Brown a cerut unui număr de câteva mii de oameni să vorbească despre momentele în care s-au simțit vulnerabili. Printre răspunsurile lor s-au numărat: “Începerea propriei afaceri chiar după divorț; Susținerea visurilor fiului meu care vrea să intre în orchestră și știu că este puțin probabil să se întâmple; Asumarea faptului că am greșit ceva;”
Din câte putem observa, niciuna dintre aceste situații nu are nimic de-a face cu slăbiciunea. Iar Brown a descoperit astfel că vulnerabilitatea este, probabil, una dintre cele mai evidente mostre de curaj.

În urmă cu câțiva ani profesorii Peter Fuda și Richard Bahdman, de la Macquaire Graduate School of Management din Autsralia au efectuat un studiu în profunzime pe șapte directori executivi care s-au remarcat printr-o creștere deosebită și succes profesional în afacerile lor. Una dintre temele cheie ale studiului a fost tocmai vulnerabilitatea acestor directori despre care au vorbit în interviuri ca fiind elementul care permite crearea de legături și creșterea conexiunii emoționale.

Având toate aceste informații la îndemână, de ce ne este atât de greu să ne conectăm cu partea romantică a leadershipului? Pentru că te-am obișnuit cu provocări, continuăm și săptămâna asta: take it slow….pentru că suntem într-o perioadă în care facem asta cu toții. Conectează-te la oamenii din jurul tău și vorbește cu ei despre lucrurile care te preocupă. Povestește-ne apoi despre cum ați devenit mai puternici, împreună!

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.