Caută

Puterea efemeritatii

In timp ce astern aceste cuvinte in articol, ma gandesc cum m-as simti daca ceva s-ar intampla si as pierde tot ceea ce scriu. As lua-o de la capat? M-as enerva? As ramane indiferenta? Sunt convinsa ca si voua vi s-a intamplat de multe ori sa pierdeti ceea ce ati construit. Amintiti-va ce tip de emotii ati trait atunci. Si probabil deja in minte va si gasiti explicatia – “E normal sa ma frustrez, doar am muncit pentru lucrul respectiv.”

Desi sunt multe citate din categoria “Drumul conteaza, nu destinatia”, creierele noastre sunt dresate inca din primii ani sa aleaga mereu durabilitatea, beneficiile pe termen lung. Imi amintesc ca prima pereche de pantofi pe care mi-am cumparat-o fara maica-mea langa mine au fost roz, cel mai turbat roz posibil, si dintr-un material rezistent la doua purtari. Urmeaza apoi alegerile pe care, citez, “le iei pentru toata viata”: ce facultate urmezi, ce faci cu banii pe care ii castigi – ii cheltui pe experiente, ori te gandesti sa ii investesti intr-un apartament? Plus alte decizii mici, pe care le luam constant folosindu-ne instinctul deja antrenat de a calcula costul de oportunitate pentru orice.

Mai e loc in toata povestea asta pentru efemeritate? Ori e de fapt ceva de care creierul nostru fuge fara sa se mai uite in urma? Gandeste-te cand a fost ultima data cand ai facut ceva doar pentru bucuria momentului? De exemplu, sa stai cateva ore sa faci un puzzle complicat si dupa ce pui ultima piesa, sa il asezi la loc in cutie.

Puterea efemeritatii am observat-o la mine in timp ce gatesc. Petrec suficient timp pentru a face un research temeinic cu scopul de a identifica cea mai potrivita combinatie de retete pentru ceea ce vreau sa fac, adaug mereu si o nota personala, imi doresc sa fac un produs aproape de perfectiune si rezultatul de cele mai multe ori este si foarte apreciat. Doar ca nu imi notez niciodata retetele si nici la cateva ore nu pot sa stiu exact ce am pus si mai ales cat. Traiesc tot acest proces cu scopul de a obtine cel mai bun rezultat pentru momentul respectiv, dar nu am niciodata presiunea identificarii unei retete pe care sa o folosesc si in viitor. Si oricat de nebunesc ar parea drumul asta, e de fapt foarte relaxant.

Ceea ce se intampla acum in social media, vezi Instastories, e de fapt tot o forma a efemeritatii. Generatiile actuale vor ca lucrurile sa se intample acum si nu au rabdare sa faca astazi pasi pentru rezultate pe care de fapt le vor vedea poate in cativa ani. Extrema insa se observa din schimbarea focusului de la propria persoana, la ceilalti, si se manifesta prin dependenta de social media, care a primit numele de FOMO (Fear Of Missing Out) si care te constrange sa consumi acum.

Pledoaria mea pentru efemeritate se rezuma insa la lucruri simple. La bucuria de a trai in prezent, la a spune multumesc exact atunci cand simti, la fel si imi pare rau. La a te intreba din cand in cand care sunt lucrurile de care te bucuri pentru ca le faci, nu pentru ceea ce iti inchipui ca vor genera in viitor.

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.