Caută

Relația cu eșecul

“Nu trebuia să spui/faci asta!” îți repeți de fiecare dată când nu ești mulțumit de modul în care ai performat într-o situație. Totul pleacă discrepanțele dintre realitate și modul în care te percepi tu pe tine și personalitatea ta, iar conform teoriei psihologului Carl Rogers personalitatea noastră este compusă din Sinele Real și Sinele Ideal.

Sinele Ideal este o versiune idealizată a ta creată din ceea ce ai învățat din experiențele tale de viață, din cerințele societății și mai ales din ceea ce admiri la oamenii din jurul tău pe care îi iei drept reper. Aceste modele îți devin astfel termen de comparație de cele mai multe ori fără să-ți dai seama și ajung să-ți influențeze relația pe care o ai cu multe elemente din viața ta. Inevitabil, în acest context, Sinele Real va ajunge în situații în care se va afla destul de departe de imaginea idealizată iar această discrepanță poartă pentru noi toți un singur nume: eșec.

Mecanismul prin care ajungem să percepem greșelile din viața noastră se bazează pe overthinking, multitudinea degânduri pe care le avem și filtrele prin care traducem discrepanțele dintre real și ideal. Zilnic folosești aproximativ șaisprezece mii de cuvinte, imaginează-ți doar câte alte cuvinte nu trec bariera gândurilor și rămân acolo pentru lumea exterioară, dar pentru noi sunt o realitate destul de zgomotoasă: de cele mai multe ori aceste gânduri nu se rezumă la fapte ci sunt evaluări și judecăți toate influențate de emoții, care pot avea conotații pozitive sau negative.

Cum ieși din această buclă și cum ajungi să ai o relație mai bună cu sinele real și implicit cu greșelile din viața de zi cu zi? Cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să schimbi modul în care percepi aceste gânduri puternice. Spre exemplu, simpla schimbare a etichetelor pe care ni le punem (din gânduri în emoții) poate să facă diferența: în loc să-ți spui “nu sunt suficient de bun” ai putea să-ți spui “simt că nu sunt suficient de bun” sau “mintea mea rumegă un gând că nu sunt suficient de bun”. În acest fel Sinele Real nu se va mai simți vinovat de fiecare dată că nu reușește să se afle mereu la înălțimea standardelor Sinelui Ideal, iar greșelile și vina vor deveni o parte firească din viața noastră.

Acest tip de abordare a realității deschide o lume nouă în care avem nevoie să ne dezvoltăm agilitatea emoțională pentru a gestiona gândurile și emoțiile, iar în context de leadership, situația capătă o altă dimensiune: liderii eficienți, autentici, vor fi întotdeauna cei care nu încearcă să-și reducă la tăcere gândurile și care vor fi conștienți de faptul că va exista mereu o diferență între ideal și realitate, diferență pe care nu o pot controla.

Ceea ce putem însă controla este modul în care ne raportăm la gânduri și emoții, într-o manieră conștientă, valoroasă și productivă dându-ne voie să trăim în prezent, oricum ar fi el.

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.