Caută
Tehnologia va rămâne o parte importantă din viața noastră, iar modul în care alegem să o integrăm, rolul pe care i-l oferim, tipul de comportamente pe care îi permitem să ni le creioneze, toate acestea sunt în controlul nostru.

Relația cu tehnologia

Cei mai mulți dintre noi avem o legătură puternică cu tehnologia prin intermediul telefonului mobil. Poate fi primul căruia îi acordăm atenție dimineața, cât și cel care ne ține companie în fiecare seară înainte să adormim. La fel ca în cazul tuturor relațiilor, cea pe care o avem cu tehnologia / telefonul are un impact destul de mare în viața noastră și ne poate influența echilibrul mental, modul în care comunicăm, modul în care luăm decizii și chiar și ce tip de lideri / coechipieri alegem să fim.

Conform studiilor realizate de companiile de analiză ale aplicațiilor mobile, în anul 2020 oamenii au petrecut în medie aproximativ 4 ore și 18 minute pe telefoanele mobile, o creștere de aproximativ 20% față de anul precedent, fapt care se traduce într-un echivalent de 45 de minute suplimentare pe zi. Mulți dintre noi probabil am depășit această medie până la finalul anului 2020 deoarece mai mult ca oricând am transformat telefonul mobil într-un portal către conexiunea umană care ne-a lipsit, o cale prin care ne-am putut vedea familia, prietenii și colegii, am fost mereu la curent cu ce se întâmplă în toată lumea, telefonul mobil a devenit pentru noi sursă de hrană prin comenzile făcute în aplicații, cât și vocea blândă sau sunetul ploii cu care am adormit atunci când am simțit nevoia de a ne deconecta de la realitate. 

Ceea ce ne propunem să explorăm astăzi împreună se referă la modalitățile în care această relație ne schimbă și ne influențează viețile, cât și observații și idei despre ce am putea face să ieșim pe plus în viitor în legătura noastră cu tehnologia și telefonul mobil:

  1. Disponibilitate 24/7: atunci când suntem mereu conectați, indiferent de device (telefon, laptop, tabletă), suntem tentați să și răspundem la mesajele care vin către noi. Fie că vorbim de mesaje directe sau mail-uri, mesaje venite în softurile de management ale echipelor din care facem parte, dacă am văzut mesajul cel mai probabil o să răspundem / o să devenim preocupați de oferirea unui răspuns. Pe termen scurt un astfel de comportament poate să fie chiar productiv, se elimină mult din timpii de așteptare în luarea deciziilor, problemele se rezolvă mai repede și situațiile sunt mai în controlul nostru, pe termen lung însă această disponibilitate permanentă poate să ne afecteze. Dacă suntem într-un rol de leadership, mesajul pe care îl transmitem este că “suntem mereu aici” ceea ce o să reducă din capacitatea celorlalți de a lua decizii în același timp punând și foarte multă presiune pe ei pentru că vor crede că la rândul lor trebuie să demonstreze o astfel de disponibilitate. 

Așadar, limitele sunt foarte importante în acest caz, iar de cele mai multe ori doar dacă ai “văzut” un mesaj nu trebuie să și răspunzi la el. Istoria ne-a învățat că atunci când cu adevărat lucrurile sunt urgente vom fi sunați.

  1. Oboseală informațională: i se mai spune și anxietate informațională și ne confruntăm cu ea atunci când suntem conectați la informații excesive în fiecare zi. Prin relația strânsă pe care o avem cu tehnologia un astfel de efect apare inevitabil. Fiecare rețea de socializare este în primul rând un canal de “știri”. Printre pozele și statusurile prietenilor noștri suntem conectați la tot ce se întâmplă în lume, suntem bombardați cu fake news și asistăm la conflicte interminabile în secțiunile de comentarii ale articolelor. Acesta este un efect al relației noastre cu tehnologia pe care îl putem controla dacă reușim, ca în orice relație sănătoasă, să punem limite. Prin extensii pe care le putem adăuga în browserele noastre (ex. News Feed Eradicator), vom controla dacă și cât timp pe zi avem acces la feed-ul din Facebook. Astfel, putem rămâne în continuare prezenți pe rețeaua de socializare folosind funcțiile de bază precum notificările sau chat-ul, dar cantitatea de informație venită din exterior este strict în controlul nostru.
  1. Relația cu tehnologia și Relațiile cu ceilalți: poate că în ultimul an s-a întâmplat mai puțin pentru că am fost la distanță de oamenii din viața noastră, însă în viețile personale în relație cu cei alături de care împărțim casele, tehnologia poate fi o sursă de tensiune și conflict. Cum gestionezi? În primul rând, încearcă să separi cât mai mult cele două tipuri de relații. Timpul petrecut cu persoanele din viața ta să fie cât mai puțin întrerupt de notificări, mesaje, să fie cu și despre ce se întâmplă în realitatea voastră și mai puțin în spatele unui ecran. 

Poți face asta păstrându-ți în continuare legătura echilibrată și cu tehnologia, alocând timp conștient și comunicând despre asta. Astfel, când oamenii din jurul tău vor ști că există anumite momente dedicate, nu te vor întrerupe, iar așteptările voastre vor fi aliniate.

Tehnologia va rămâne o parte importantă din viața noastră, iar modul în care alegem să o integrăm, rolul pe care i-l oferim, tipul de comportamente pe care îi permitem să ni le creioneze, toate acestea sunt în controlul nostru. Nu este realist să ne dorim o deconectare completă pentru că viitorul ne arată cât de important va fi rolul aceste relații în viața noastră, însă, putem să ne găsim ritmul și echilibrul necesare fiecăruia dintre noi. 

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #158.

Photo by Shane Rounce on Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Cum și când să ceri

Vrem să povestim astăzi cu tine despre cum și când să ceri, mai ales în contextul revenirii din pandemie,  după doi ani în care am fost mai la distanță ca niciodată unii față de ceilalți. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.