Caută

Relațiile și imunitatea

Motivul pentru care abordăm acest subiect este legat de un alt aspect care ne poate întări sănătatea fizică și mentală în această perioadă și anume, relațiile. Se poate oare ca bunătatea, dragostea și preocuparea pentru comunitățile din jurul tău, să te facă mai sănătos și mai fericit? Cercetările confirmă o legătură directă. Conform Forumului Economic Mondial, un studiu din realizat chiar  în 1978 a analizat legătura dintre nivelul ridicat al colesterolului și sănătatea inimii și a stabilit că bunătatea contribuie activ la o inimă mai sănătoasă. Kelli Harding, profesor de psihiatrie la Columbia Medical Center, revine asupra cercetării din ‘78, completând cu descoperirile sale cele mai recente în noua sa carte, The Rabbit Effect: Live Longer, Happier and Healthier with the Groundbreaking Science of Goodness.

În ultimii ani oamenii de știință au investigat factorii biologici și comportamentali care pot influența sănătatea în raport cu relațiile umane. De exemplu, una dintre descoperiri se referă la faptul că relațiile puternice, o viață socială activă și o conexiune permanentă cu ceilalți ajuta la ameliorarea nivelului de stres, inclusiv la reglarea insulinei și la întărirea sistemului imunitar. Totodată, un element foarte important în aceste descoperiri a fost legat tocmai de grija față de ceilalți ca element esențial în valorificarea puterii relațiilor. Activitățile de tip suport social, implicare activă în a-i ajuta pe alții fie prin sfaturi sau mentorat au efecte pozitive atât pentru cei asupra cărora sunt îndreptate, cât și asupra celor care le fac.

Dacă în context personal menținerea unor relații sănătoase și armonioase pare să fie mai naturală, în context profesional calitatea relațiilor ne influențează la fel de mult sănătatea și este important să îngrijim aceste relații cu aceeași atenție cu care avem grijă de noi înșine. Astfel, îți lăsăm câteva idei care îți pot fi utile în menținerea relațiilor din această perioadă:

  1. Respectă timpul celorlalți: probabil ți s-a întâmplat să te gândești, atunci când ai auzit replica “nu pot acum” – la justificări de tipul “ce ai putea să faci, că doar suntem toți în case?”. Există un nivel de presiune socială mai ales în ceea ce privește invitațiile de a te alătura în întâlniri pe Zoom și Hangouts. Timpul este măsurat un pic diferit de când suntem toți prinși în casele noastre și este important să le lași celor din jurul tău spațiul pentru a se manifesta în propriul ritm.
  2. Comunică transparent: vorbeam săptămânile trecute despre importanța empatiei și a normalizării emoțiilor pe care le simțim acum. Fii deschis către colegii tăi / echipa ta cu tot ce simți
  3. Oferă constant feedback: de când suntem în spatele ecranelor validarea nu mai este la fel de ușoară. Din acest motiv nevoia de feedback este mult mai mare și în același timp și responsabilitatea de a-l oferi este la fiecare dintre noi. Chiar și lucruri simple de tipul “keep going” îi ajută pe ceilalți să-și mențină motivația astfel încât acțiunile lor să aibă un ecou din exterior.

Răspunsul eforturilor de a-ți menține relațiile puternice îl vei simți sub formă de încredere, putere și sănătate fizică și psihică.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.