Caută

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în ceea ce privește leadershipul personal. Este o competență pe care noi o considerăm importantă, poate și pentru că în istoricul nostru organizațional au fost câteva momente de criză prin care am trecut și recuperea într-un mod rezilient este ceva care ne definește.

Ne-ul acesta este esențial. De ce? Pentru că sunt două perspective spre care ne putem uita atunci când vorbim despre reziliență: individuală (eu) și organizațională (noi/ ne). Poate că ar fi și perspectiva comunitară extinsă, dar aspectul organizațional cred că poate oferi un model la scală mai mică.

Reziliența psihologică reprezintă capacitatea indivizilor de a trece și de a se adapta în fața adversității, a momentelor dificile din viață precum suferințe, traume, șocuri etc. Este vorba despre o rezistență psihică (tărie) de a înfrunta, gestiona și răspunde în situațiile și contextele complexe, dificile sau schimbătoare prin care o persoană trece. Sunt mulți factori care corelează cu reziliența psihologică, precum:

  • suportul relațional
  • convingerile pozitive despre sine în sensul încrederii că individul poate gestiona provocarea, optimism și un sentiment de control asupra propriei vieți, dar și
  • adaptarea la schimbare și situații incerte prin identificarea de soluții la probleme, mai ales în situațiile stresante.

Cum să construiești reziliența, dacă încă nu ai dobândit-o deja?

O direcție este oferită de Manfred Kets de Vries care pune accent pe autoreflecție ca fiind esențială în procesul de leadership. Acesta pornește de la o paradigmă psihodinamică, care punctează că felul în care acționăm și reacționăm pornește de la dinamica interioară inconștientă. Discuția cu sine îl apropie pe individ de cine este el, adică de nevoile, dorințele și putințele sale care devin conștiente pentru sine și, astfel, oamenii pot lua decizii mai sănătoase.

Altă direcție este oferită de Jordan Peterson, recunoscutul psiholog clinician canadian, în cartea sa “12 Reguli de Viață: un antidot pentru haos”, unde consideră că asumarea responsabilității pentru propria viață a fiecărui individ în parte, disciplina și dezvoltarea punctelor forte pentru a depăși provocările sunt aspecte esențiale în construirea rezilienței.

În ceea ce privește reziliența organizațională, definiția se referă la capacitatea unei organizații de a se adapta și de a prospera în fața unor factori adverși, precum recesiunile economice, dezastrele naturale sau alte evenimente neprevăzute. Aspectele care corelează cu reziliența organizațională sunt similare cu cele de la cea individuală, diferența constă în existența unor sisteme sau procese de backup ce asigură continuitatea în cazul unor perturbări, iar termenul tradus într-o competență de leadership ar fi Change Management (compentență pe care și noi o avem în programul Leaders Challenge, dedicat tinerilor manageri).

Manfred Kets de Vries, psihologul organizațional menționat anterior, a scris extensiv despre tema rezilienței organizaționale. Acesta subliniază importanța construirii unor echipe de conducere puternice, crearea unei culturi a inovației și asumării de riscuri și investirea în dezvoltarea și formarea angajaților.

În ceea ce ne și mă privește, sunt/em în asentimentul lui Kets de Vries, considerăm investiția în formarea oamenilor ca fiind esențială pentru o organizație care se dorește a fi rezistentă în fața adversității. Reziliența organizațională este, în fapt, o rezultantă a celei individuale, mai ales cea a celor care se află în rol de lider.

Peterson, J. (2018). 12 Reguli de Viață – Un antidot la haosul din jurul nostru. București: Editura Trei.

Vries, O. K. (2020). Kets de Vries Institute. Preluat de pe Journal of Insights: https://www.kdvi.com/research_items/843

Articole similare

Leadership / Lonely-ship

Responsabilitatea, independența, pachetele consistente de beneficii, un nou birou cu cel mai bun view și un val de singurătate. Acestea sunt o parte dintre lucrurile pe care le primesc cei

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Compatibilitate în business

Ne apropiem unii de alții pe bază de compatibilități: interese comune, grupuri de prieteni, scopuri împărtășite, comportamente comune. Ba chiar uneori ne uităm și la stele și traducem modul în

Când a fi coleg devine un joc cu sumă nulă

E dimineață. Deschizi fereastra cu inbox-ul tău și iei pe rând mailurile, iar unul parcă îți atrage atenția. Nu neapărat prin conținut, dar simți din tonul expeditorului că ceva nu

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.