Caută

Rolul artei și creativității în învățare

Școala s-a cam terminat anul acesta dar…învățarea continuă. Vom aborda astăzi subiectul învățării, indiferent de vârstă și modul în care acesta poate fi influențat de artă. Este cunoscut faptul că expresia creativă este modul prin care copiii își declanșează dezvoltarea emoțională, prin creativitate aceștia căpătând libertatea de a explora împrejurimile și de a învăța lucruri noi descoperind lumea. 

Acest proces rămâne valabil și mai târziu, când devenim adulți, chiar dacă joaca și arta în general capătă un rol foarte diferit în viețile noastre.

Într-o măsură semnificativă viitorul nostru va fi determinat de modul în care vom gestiona toată informația prezentă în jurul nostru. În această lume în care tehnologia avansează de la o zi la alta, tindem să ne concentrăm foarte mult pe aspectele tehnice și științifice ale lumii din jurul nostru, neglijând acele aspecte care pot îmbunătăți în general calitatea vieții. Încă de când suntem studenți sau chiar elevi suntem împărțiți în două categorii: cei care merg pe profile științifice și cei care merg pe profile umane/artistice, iar această segmentare ne va creiona întreaga traiectorie de viață. Ce ar fi dacă, în acest context, am vedea arta și creativitatea ca o metodă ci nu ca un “produs” în sine – o unealtă utilă și celor care pictează, compun sau performează, dar în aceeași măsură utilă și celor care proiectează, calculează și analizează.

Studiile arată că artele viziuale spre exemplu depind de un sistem complex de funcții cognitive și motorii superioare, ceea ce sugerează un puternic potențial de transfer cross cognitiv în procesul de învățare. Acesta este motivul pentru care nou-născuții învață prin imitație și repetare, iar neuronii oglindă pot fi explicația acestei abilități care stă la baza conexiunii între artele vizuale, auditive și procesul de învățare. 

Artele și creativitatea mai au un rol important în procesul de învățare: creșterea capacității de a tolera ambiguitatea și incertitudinea. Aceste două abilități sunt foarte importante mai ales în știință și procesul de învățare al materiilor exacte. Pentru a face față complexitatilor și ambiguităților științifice, gândirea intuitivă, creativitatea, deschiderea de a descoperi și explora pot să facă echipă cu gândirea rațională, contribuind astfel la noi descoperiri și la o capacitate mult mai evoluată de a experimenta. 

Cum poți să te expui la experiențe artistice pentru a-ți susține procesul de învățare chiar de acasă? E important să începi cu pași mici: joacă-te, invită-ți colegii la un brainstorming diferit, la o întâlnire în care nu mai există răspunsuri corecte sau greșite ci pur și simplu curiozitatea de a descoperi.
S-ar putea să fi surprins de rezultatele descoperite. Dacă da, atunci povestește-ne și nouă! 

Photo by Rachael Gorjestani on Unsplash

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.