Liderii își trăiesc viața profesională fiind mereu sub ochiul critic al celor din jur. Fiecare acțiune nejustificată poate căpăta un sens total diferit, fiecare lucru necomunicat corespunzător se poate întoarce împotriva lor. Cu toate astea, rolul de leadership a presupus pentru mult timp clădirea unor ziduri înalte, dezvoltarea comunicării asertive, identificarea de moduri prin care să te poți impune autoritar fără să-i nemulțumești pe cei care te urmează.

Când vine vorba de subiectul vulnerabilitate ne întoarcem la studiul autoarei Brené Brown, expert în studiul conexiunii sociale care a petrecut mai mult de un deceniu cercetând atributele care determină cele mai puternice relații interpersonale.

 În acest context, vulnerabilitatea a fost definită ca incertitudine, risc și expunere emoțională. Dacă în această propoziție am înlocui cuvântul vulnerabilitate cu leadership am descoperi ca cele două au deja foarte multe în comun și merg mână în mână. Atât vulnerabilizarea în relații, cât și leadershipul presupun ca noi să ne asumăm un risc printr-un grad foarte mare de expunere. Este normal să nu vrei să te vulnerabilizezi precum și să nu-ți dorești tot timpul să ieși în față ca lider pentru că nu îți oferă nimeni nicio garanție că vei reuși.

Riscul și incertitudinea sunt două dintre elementele prezente zi de îi în viața unui lider, iar dacă asta presupune și o ieșire mai mare din zona de confort arătându-le oamenilor din jurul tău și părțile mai slabe atunci vorbim deja despre un profil de lider care demonstrează și mult curaj.

Scopul nostru nu este să te îndepărtăm și mai mult de posibilitatea de a te vulnerabiliza în echipa ta ci să-ți oferim o perspectivă diferită asupra acestui comportament, iar primul pas pe care putem să-l facem este să definim puțin ce înseamnă să devii vulnerabil în rolul de lider. În primul rând, nu înseamnă să ne arătăm toate fațetele personalității noastre, nu este despre expunerea temerilor noastre și cele mai profunde și întunecate gânduri. Vulnerabilitatea din perspectiva leadershipului se referă la împărtășirea a ceea ce este adecvat și în limitele normelor profesionale, așa cum Berné spune, expunerea fără limite nu o să ajute. Ceea ce te va ajuta în schimb este să le arăți oamenilor din jurul tău dorința ta de a te dezvolta, să vorbești despre momentele în care ai nevoie de ei și de așteptările pe care le ai de la ei, să recunoști în oamenii din jurul tău pe cei care sunt foarte buni și să le validezi talentul, să creezi un mediu în care forța de muncă este împărtășită de toată echipă și este vorba mereu despre voi.

Știm că nu este ușor pentru că ne luptăm cu vechile modele și metode, cât și cu mentalitatea de vânător care de multe ori nu ne lasă să ne îndreptăm către explorare și ne determină să privim totul în jurul nostru cu suspiciune. Totuși, schimbările mari pornesc cu pași mici, iar noi te provocăm pe tine să începi chiar de azi să-ți găsești puterea și curajul în leadership printr-o apropiere mai mare de latura umană a acestui proces.

Comentarii

Previous articleTu îi spui negociere – eu simt manipulare
Next articleCel mai bun din lume!
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.