A venit TOAMNA! Da, pare că anul 2021 a fost o colecție de stări și emoții la intensități mari care ne-au provocat stilul de lucru, modul în care am colaborat în echipe și tehnicile de leadership de care am avut nevoie. Ne-am uitat mereu la viitor cu speranță și ne-am adaptat viziunea contextului schimbător, însă acum mulți dintre noi simțim că busola a luat-o un pic razna. Nu prea mai știm încotro, și pare că asta nu ne deranjează atât de tare pentru că am mai zăbovi un pic aici…

În întâlnirea noastră de astăzi înlocuim entuziasmul cu emoția predominantă a anului 2021 așa cum au numit-o cei de la The New York Times, și pentru că ne-am întâlnit tot mai des cu ea în acest început de toamnă vrem să povestim cu tine despre cum o recunoaștem și ce e de făcut cu această emoție, și la nivel individual și ca energie împărtășită în echipele și organizațiile noastre.

Languishing este tradus în română ca a lâncezi, conform DEX-ului este o stare de slăbiciune sau de moleșeală, a nu avea chef să faci nimic, a te complace în inactivitate, a stagna. Sună cunoscut? Te simți și tu așa? Termenul languishing a fost inventat de sociologul Corey Keys care a descoperit un număr tot mai mare de persoane care nu erau nici în depresie, dar nici nu progresau. În primăvara anului 2020 emoția momentului era diferită pe care atunci când am conștientizat-o și am verbalizat-o ne-a fost mai ușor să parcurgem acea perioadă: Grief, tradusă în limba română ca întristare sau chiar o stare de doliu. Fiecare dintre noi am pierdut ceva, ba chiar în cazurile grave pe cineva.

Cei mai mulți am simțit acest doliu pentru viața de înainte de pandemie, pentru ieșiri, timpul petrecut alături de prieteni și familie fără griji, însă 2021 a venit și toate lucrurile pe care le-am sperat și încă nu se întâmplă ne încurajează această nouă stare de lâncezeală.

Există și ieșire din starea de languishing, iar asta necesită puțin efort și dorință de schimbare, intrarea într-o stare de flow fiind antidotul necesar. Prin flow înțelegem acel tip de stare în care suntem cu totul absorbiți într-o activitate care ne place, cănd simțim că timpul trece fără să ne dăm seama. Nu ne referim aici neapărat la o activitate din cadrul job-ului, poate fi un serial care să te captiveze, muzica preferată sau un hobby / o activitate sportivă. Făcând asta reușești să-te aduci cu totul în prezent și să îți recapeți controlul asupra atenției și concentrării – armele cu care te poți lupta cu moleșeala, și asta pentru că lipsa atenției sau atenția fragmentată sunt factorii care ne îndepărtează de starea de flow.

Un alt lucru pe care-l poți încerca este să-ți oferi niște momente de lucru / implicare în activități fără întreruperi. Poate fi un interval orar în care îți poți opri notificările de la aplicații, mail, și te izolezi de orice ar putea să-ți distragă atenția. În acel interval orar alege-ți o activitate de care să te bucuri și care să te ajute să-ți recâștigi flow-ul.

Cu siguranță ai nevoie de o victorie! Oricât de mică ar putea fi, te va mobiliza să-ți restabilești obiective și idealuri noi pe care să le urmezi. Starea de languishing este cât se poate de reală, și este generată de contextul în care ne aflăm. Pe lângă micile încercări pe care le poți face pentru a-ți găsi din nou energia, cel mai important lucru este să recunoști și să verbalizezi această stare. Iar dacă este ceva ce experimentați la nivel de echipă, oferă-le oamenilor din echipa ta oportunitatea să vorbească despre asta și să recunoașteți împreună care este emoția predominantă din această perioadă.

Credem că leadershipul în 2021 este mai mult despre emoție și o atenție deosebită la noi înșine și la cei din jurul nostru. Nu mai este mult din acest an provocator, așa că hai, să avem parte de o toamnă blândă!

Foto de Priscilla Du Preez descărcată de pe Unsplash

Comentarii

Previous articleUn strop de magie pentru leadershipul tău
Next articleScurt refresh al comunicării în leadership
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.