Caută

Spadasina Ana-Maria Brânză: “Pentru mine campion e omul care nu renunță”

La 11 ani, a intrat prima dată în sala de scrimă și imaginea cu copiii îmbrăcați în alb a fermecat-o.  Acela a fost momentul în care Ana-Maria Brânză, de trei ori cea mai bună spadasină a lumii si liderul echipei de scrimă care a obtinut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, și-a propus sa devină un campion.

Pentru mine campion e omul care nu renunță. 

“Cu mintea mea de 11 ani am știut că asta vreau sa fac tot restul vieții. Acolo m-am simțit acasă.”

Cu un costum făcut de părinți dintr-o foaie de cort, Ana a ajuns repede la primul ei concurs național, la Craiova. “Niciodata o sală nu mi s-a parut mai mare și mai impunătoarea ca sala aia de la Craiova”. A ieșit atunci pe penultimul loc, însă cu ambiția care avea să îi definească parcursul, Ana a mers la antrenor și i-a spus că anul următor vine să ia medalia de aur. Și așa a făcut.

Tot la Craiova s-a mutat și pentru a se antrena. Nu mai mergeau părinții la ședințe, ci antrenorii. Iar după această schimbare, au venit repede și competițiile mondiale. Un zbor din cuib, cum l-a descris Ana, susținut de antrenorul ei care a ales să o lase să își întindă aripile, chiar daca asta însemna implicit să renunțe la cel mai bun om al lui.

În 2002, a cântat pentru prima dată imnul pentru Ana-Maria Brânză și pentru câteva secunde a fost cea mai bună din lume la ceea ce făcea ea.

Pentru câteva secunde am fost cea mai bună din lume.

Bucură-te astăzi, de acum încolo trebuie să fii de doua ori mai bună ca să nu îi lași cuiva șansa să zică că a fost doar o întamplare ceea ce ai atins tu, a fost sfatul primit de la antrenor dupa ce a luat medalia și călăuza pentru tot ceea ce a urmat în cariera ei.

Pentru sportivii din România munca a fost mereu un atuu important care i-a ajutat să ajungă pe podium, dar care i-a și ținut în circuit. “Noi am crescut cu gândul la următoarea competiție care trebuie câștigată ca să luam finanțare. Munceam din ce în ce mai mult, până ne-am blocat.  Ne duelam cu sportive care aveau și job și noi făceam două antrenamente pe zi. Noi știam doar să muncim, dar rezultate nu mai erau.”

Acela a fost momentul în care a liderul Ana-Maria Brânză a ieșit la lumină. Au început să comunice în echipă, să spună ce cred, să vină cu propuneri, să se oprească atunci considerau că lucrurile nu funcționează, iar la scurt timp a apărut și prima participare la Jocurile Olimpice. “Mă plimbam prin satul olimpic printre sportivii pe care îi știam doar de la televizor. Eram colegă cu Elisabeta Lipă și alți români de renume.”

Câțiva ani mai târziu, la Londra și mai specific, întâlnirea pe plansă cu echipa Coreei de Sud a fost momentul în care leadership-ul echipei nu a mai funcționat. Fiecare membru al echipei a ales atunci să fie pe cont-propriu, nu au mai respectat procedura internă, și fiecare a vrut să salveze de unul singur echipa. A urmat o înfrângere atât de dureroasă încât nu au mai avut curaj să se privească în ochi timp de patru zile.

“Mi-a ramas o imagine cu mine pe care am vrut să o demontez. Eu înfrantă. Eu neputincioasă.  Eu asta trebuia să combat. Nu mi-a păsat ce cred ceilalți despre mine. Iar momentul în care nimeni nu mai asteaptă nimic de la tine, poți să te bucuri altfel.”

Când tu ai un scop foarte bine definit, nu te poți împiedică de mărunțișuri.

2016, Jocurile Olimpice de la Rio
“Aveam 3 minute să câștig o tușă și sa fim în semifinale. Bineînțeles că am pierdut tușa. M-am întors și i-am văzut pe toți desfigurați cu fețele de Londra Londra.  În ultimele 48 de secunde am dus în prelungiri meciul. Tușa de aur. Am simțit vârful adversarei în jurul mâinii de multe ori și abia după un an am avut curaj să mă uit pe filmare. A fost momentul nostru.

După o pauză de șapte luni, Ana a avut deja cea mai bună performanță a ei la un campionat mondial.  “Încă sunt acel copil care a intrat prima data în sala de scrimă. Simt că atât timp cât pot să fac performanță, trebuie să rămân în scrima. Și după atâția ani, sunt genul ăla de sportiv pe care îl bucură bucățica aia de metal și că pentru câteva secunde e cel mai bun din lume.”

“Nu o sa pot trăi eu cu mine daca nu fac ce simt. În fiecare dintre noi există un campion.  Ține de noi cum avem grija de el.  Așadar, aveți grijă de campionul din voi.  Daca eu am reușit, povestea mea poate fi și a voastră.  Trebuie doar să credeți în voi.

Bucură-te de scrimă, e cel mai bun sfat pe care l-am primit eu.  Bucurați-vă de ce vă place vouă și nu doar la campionat, ci în fiecare zi.

 

Idei care ne-au plăcut și le dăm mai departe:

Autentica by Ana-Maria Brânzăun proiect care aduce împreună 100 de designeri români. Ana poartă la competiții creațiile designerilor romani pentru că vrea să arate o bucățică de Românie frumoasă.

Ar da lege pentru ca alergarea și inotul să fie obligatorii. Sportul te disciplinează și te pregătește pentru ce urmează după sport.

Ana face parte din echipa de campioni Sports-Hub

Întâlnirea cu Ana-Maria Brânza a avut loc în cadrul evenimentului lunar @Meet the leader dedicat exclusiv comunității absolvenților LEADERS. Fundația LEADERS este o organizație care susține oamenii cu valori și principii și ne dorim ca prin programele noastre, Explore, Experience și Challenge, să desăvârșim procesul de formare a liderilor. Alătură-te comunității, vezi aici mai multe detalii despre programele noastre. 

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.