Caută
valorile și credințele într-adevăr ne guvernează comportamentul,

Sunt motivația, voința și energia resurse limitate?

Ți se întâmplă să te gândești la momente din cariera ta când simți că aveai mai multă disponibilitate decât în prezent? Zilele alea în care făceai sacrificii și stăteai la birou până târziu în noapte, te urcai în tren / mașină să pleci spontan în cealaltă parte a țării pentru a rezolva o problemă pe care ai fi putut să o rezolvi și pe mail, dar presiunea responsabilității depășea căile rațiunii.

Când ne uităm în urmă pare că multe dintre aceste resurse s-au consumat și că suntem deja pe minus pentru că acum, poate, n-am mai face atât de multe sacrificii. Plecând de la acest feeling ne-am pornit într-o mică cercetare și îți prezentăm astăzi părerile specialiștilor care ne-au contrazis cu totul teoria voinței limitate și sperăm ca această conversație să-ți fie utilă și să joace rol de reset în modul în care îți percepi propria motivație, energie sau curaj.

Evan Carter de la departamentul de Psihologie al Universității din Miami a fost printre primii care a contestat teoria voinței limitate, prin meta-analiza sa din 2010, un studiu care contestă descoperirea făcută de psihologul Roy Baumeister care se bazează pe ideea că epuizarea ego-ului este reală și este cauza principală a limitării motivației și voinței. Carter prin cercetarea sa a concluzionat că nu există dovezi ferme care sp susțină epuizarea ego-ului, cât și un alt element foarte important și anume faptul că creierul este un organ și nu un mușchi, și prin urmare nu consumă energie suplimentară cum ar face un mușchi – creierul nostru consumă același număr de calorii pe minut indiferent dacă operăm cifre într-un tabel sau dacă urmărim un clip amuzant cu pisici. 

Care este cea mai importantă concluzie? Voința noastră este limitată dacă noi credem că este limitată. Noile cercetări ne propun o altă explicație a motivului pentru care uneori ne simțim copleșiți și cu voința pe minus. Psihologul Carol Susan Dweck despre care am mai povestit în articole precedente referitoare la cea mai cunoscută publicație a ei, Mindset, a concluzionat că semnele de epuizare a ego-ului au fost observate doar la cei care credeau că voința este o resursă limitată. În studiul său, participanții care au menționat faptul că motivația este infinită, nu au dat semne de epuizare. 

Ce ne demonstrează această teorie? Faptul că valorile și credințele într-adevăr ne guvernează comportamentul, iar ceea ce credem despre propriile limitări poate să devină realitate. 

Uneori lipsa de motivație și voință este strict legată de cât de multă pasiune și emoție pozitivă avem față de activitățile respective. Gândește-te cum lucrezi atunci când ceva îți stârnește curiozitatea, sau când este în concordanță cu o cauză în care crezi? Reușim să intrăm într-o stare de concentrare și flow în care pare că timpul zboară și nimic altceva nu mai contează – nu deschidem o altă fereastră în browser, nu răspundem la mesaje, nici măcar nu îți vine să te uiți la ceas. Astfel, limitarea voinței de fapt poate să vină dintr-o lipsă de interes, poate ni se schimbă prioritățile, poate ceva din ceea ce faci nu rezonează cu valorile tale personale…sau poate pur și simplu avem nevoie de ceva nou.

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #143.

Photo by Kristopher Roller on Unsplash

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.