Caută
Lucruri pe care le poți încerca cu echipa ta pentru a dezvolta încrederea în sine a membrilor.

Susții dezvoltarea încrederii în sine?

Cum arată echipele în care oamenii au încredere în propriile forțe? Harvard Business Review citează studii conform cărora echipele performante au în comun un sentiment puternic de siguranță psihologică. Atunci când există o astfel de încredere și siguranță, membrii echipei își vor asuma riscuri mai ușor, își vor expune părerea, vor experimenta fără să le fie teamă de eșec.

Deși pare o informație cunoscută și la îndemâna și chiar intuiția tuturor, nu în toate echipele se întâmplă o astfel de susținere. Un scenariu mai des întâlnit este acela în care părerile nu sunt neapărat încurajate, în care liderii se vor concentra să repare mai degrabă ceea ce nu merge și să îmbunătățească niște puncte slabe, ba chiar va fi încurajată o competiție în echipă având falsa impresie că asta îi va motiva pe oameni. Îți sună cunoscut? Ți s-a întâmplat ca realizările tale aduse pentru și în numele echipei / organizației din care faci parte să atragă sentimente de invidie, să-i facă pe ceilalți să-și dorească să te depășească, sau chiar să-i determine pe lideri să se pună într-o concurență nedeclarată față de tine? Dacă ai trecut măcar o dată printr-o astfel de situație, nu ești singur. Și vrem să-ți povestim astăzi despre cum poți face lucrurile diferit, dintr-un rol de leadership, pentru a susține o cultură a echipei bazată pe susținere și dezvoltarea încrederii în sine.

Orientarea către competiție și chiar agresivitatea simțită de multe ori la nivel de echipe face parte din cultura noastră. Psihologul Daniel David povestește în lucrarea sa, Psihologia poporului român, faptul că stilul nostru de muncă se caracterizează prin competitivitate, o presiune constantă a timpului și un stil de leadership tranzacțional și concentrat pe identificarea lucrurilor greșite. Autorul spune că această orientare către competiție este legată de nevoia de supraviețuire și de tendința spre emancipare.

Sunt câteva lucruri pe care le poți încerca cu echipa ta pentru a dezvolta încrederea în sine a membrilor, prin modul în care comunici, delegi responsabilități, oferi feedback și încurajezi contexte de cunoaștere și conectare autentică.

Cunoaște-ți echipa

Fă o analiză a fiecărui membru din echipa ta și descoperă care sunt nivelurile de încredere în sine. Vei descoperi că există persoane care deja au o încredere în sine crescută și care de regulă sunt cei care trag energia și progresul echipei, și vei descoperi și colegi care au nevoie de mai multă susținere pentru a-și găsi o voce și a prelua inițiativa. Strategiile prin care vei susține echipa pot fi diferite în funcție de fiecare membru. Nu există o rețetă aplicabilă tuturor. Cea mai bună soluție este să-i cunoști și să le oferi fiecăruia soluții pe măsura nevoilor.

Oferă-le contexte de învățare

Atunci când stăpânești un skill vei avea mai multe șanse de reușită atunci când în pui în aplicare. Iar succesul este un bun catalizator al încrederii în sine. Caută sprijinul echipei de resurse umane și vei care sunt skill-urile (hard și soft) pe care le folosesc oamenii din echipa ta în mod obișnuit, iar apoi ajută-i să devină mai buni.

Delegare spre obiective

Dacă ești genul de lider care se implică mult nu doar în ce are de făcut echipa, ci și în cum ating obiectivele respective, acum este momentul să schimbi strategia. Colegii tăi vor avea mai multă încredere în propriile forțe atunci când vor simți libertatea unor decizii, când vor avea posibilitatea să-și îndeplinească obiectivele într-un mod ales de ei și potrivit fiecăruia, având siguranța susținerii tale. Lasă-i să exploreze, oferindu-le limitele în care să se poată desfășura.

Folosește-te de curiozitate

Când vrei să oferi feedback sau când ai de evaluat un comportament negativ al unui coleg, de cele mai multe ori îți formezi deja în mintea ta o opinie și prezinți faptele observate de tine crezând că sunt singurul mod prin care le poți interpreta.

Când faci asta riști să cazi foarte ușor într-o capcană a criticii, să nu observi detalii și puncte de vedere diferite ale colegilor tăi și să îi aduci într-o zonă defensivă.

Dacă alegi în schimb curiozitatea, atunci poți să te folosești de întrebări pentru a descoperi și perspectiva celuilalt, poți chiar să le ceri colegilor părerea despre cum ar trebui abordate anumite situații negative în care s-au regăsit, și să te folosești de soluțiile lor care vor fi mult mai ușor acceptate.

O echipă cu un nivel crescut de încredere al membrilor va fi o echipă mai unită, cu performanțe constante, pregătită să facă față situațiilor neprevăzute și momentelor de criză. Ultimul lucru pe lista ta este să nu uiți să te bucuri alături de ei de orice reușită, să vorbești deschis cu ceilalți, de succesul individual al fiecărui membru.

Vrei să citești mai multe resurse precum aceasta? Abonează-te la Newsletterul Leaders.

Foto de Mitchell Luo, Unsplash

Articole similare

Gestionarea stresului în echipe

Venim astăzi către tine cu câteva idei despre cum poți acționa în echipă astfel încât să navigați cu ușurință valul emoțional al momentului.

Ai parte de competiție în echipă?

Aspecte legate de competiția în echipe, și mai ales câteva idei care să te însoțească în rolul de leadership atunci când analizezi ce este mai bine pentru echipa ta.

Ești pe lista managerilor buni?

contextul anului pandemic a determinat apariția unor nevoi comune pe care le vom împărtăși astăzi cu tine și pe care te încurajăm să le incluzi în managementul echipelor tale

Atenția – instrument fundamental

Când se întâmplă atât de multe lucruri în jurul nostru una dintre cele mai mari provocări este să ne păstrăm concentrarea. Există mai mulți factori care contribuie la pierderea atenției

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.