Caută

Tânăr cu potențial de lider, caut un job!

Este bine să avem lideri în jurul nostru?

Întotdeauna m-am intrebat din ce-i plămădit un lider. Care-i amestecul acela optim dintre însușiri personale și educație? Care-i proporția de ego ce se amestecă cu altruism și modestie și dă acel farmec care transformă un înfumurat într-un erou?

Este important să existe lideri! Luați-o ca pe o concluzie. Este important, deoarece liderii ne conduc spre transformare, liderii ne arată drumul și ne îndrumă pe el, liderii ne fac să ne simțim mai buni și ne dau sentimentul că reușim prin propriile puteri, pentru că ei ne arată de ce suntem noi capabili și nu de ce sunt ei capabili.

De aceea este important să existe oriunde, în organizația noastră, în cele ale partenerilor sau chiar în cele ale concurenților. Liderii înseamnă progres și transformare de care beneficiază toată lumea.

Istoria omenirii aparent abundă de exemple de lideri. Desigur că istoria i-a ținut minte doar pe aceia ale căror transformări s-au confundat cu transformările omenirii înseși. În politică, în știință, în religie sau în arte, în economie sau în capacitatea de a demonstra îndrăzneala și curajul, sunt menționați … sute!? Poate o mie? Dacă extindem la cei mai puțin cunoscuți poate ajungem la câteva mii, poate zece mii. Populația globului, de la apariția homo sapiens până în prezent, este estimată la 108 miliarde (ați auzit bine!). Haideți să scoatem primii 47,000 de ani și să sărim în anul 3000 i.e.n. Tot depășește cca. 50 miliarde. Este o dimensiune a rarității leadership-ului de acest nivel.

Norocul nostru este că lideri nu sunt numai cei care au reușit transformări la nivelul umanității. Lideri sunt și acei care astăzi, în domeniul lor de activitate, îi inspiră pe ceilalți, deschid uși și arată noi orizonturi, încurajând pe ceilalți să pășească în necunoscut. Dar liderii nu fac numai asta, liderii deschid ușa care trebuie, la momentul potrivit, îi aleg pe cei indicați să le pășească alături și îi conduc la un nou tip de rezultat, lăsându-le impresia că au făcut-o într-un efort colectiv și că fiecare în parte a contribuit esențial. Parafrazând o afirmație a lui Michelangelo, putem spune: nu mă tem pentru cei ce au prea mulți lideri în jurul lor, ci pentru cei ce nu au deloc.

Potențialul de lider

Liderii se nasc sau devin? E bună întrebarea, dar simplă. Unii oameni se nasc cu potențial de lider, dar nu toți reușesc să devină lideri.

Potențialul de lider este însuși o sumă de calități care-i diferențiază pe cei ce-l poseda de restul. Acesta cred ca se găsește în acele însușiri personale care ne promovează în poziția de candidat la lider.

  • Charisma – o calitate (rară, specială) a unui individ, care-l face capabil să influențeze sau să inspire un număr mare de oameni. O ai sau nu! Senzația pe care o au ceilalți atunci când intri într-o încăpere, dorința majorității de a-ți face pe plac, calmul și siguranța pe care o transmiți, toate acestea sunt prezente la un lider, dar nu sunt deloc suficiente și nu țl descriu în totalitate
  • Altruismul – atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționeaza dezinteresat în favoarea celorlalți Grija pentru ceilalți, măsura în care empatizezi cu problemele celorlalți, îți conferă putere și nu slăbiciune. Ura și indiferența sunt slăbiciuni. Unui lider îi pasă de oameni, în general, atât de ai săi, cât și de toți ceilalți.
  • Empatia – forma de intuire a realității prin identificare afectivă. Caracteristica esențială pentru capacitatea de a întelege nevoile oamenilor în general și mai ales ale oamenilor cu care interacționezi. Nu poți fi altruist dacă înțelegerea semenilor este limitată.
  • Autenticitatea – calitatea de a fi autentic, adică de a fi conform cu adevărul, cu valorile recunoscute, lipsa falsității. Aceasta este o caracteristică jumătate înnăscută, jumătate educată, sau mai bine zis antrenată. Oamenii au un senzor special pentru a simți lipsa de autenticitate. Este ceea ce anulează oricare altă însușire în cazul în care lipsește sau are de suferit.
  • Inteligența- capacitatea de a înțelege ușor și corect și de a sesiza ceea ce este esențial. Capacitatea de a simplifica, de a privi din exterior, de a procesa cu rapiditate îi dau potențialului lider acces mai repede la informație și la educație, în final.

Restul caracteristicilor care descriu un lider au legătură mai mult cu educația și necesită timp, experiență, învățare, răbdare și perseverență.

Organizația mea și tinerii lideri

Contextul este acela care atrage și stimulează tinerii cu potențial de lider. De aceea, sunt câteodată greu de înțeles atunci când pun accentul atât de mult pe lucruri care aparent n-au legătură cu obiectivele organizației pe care o conduc cum ar fi: limbajul și atitudinile folosite, semnalele care țin de colegialitate, respectul valorilor și nivelul de implicare a oamenilor în acțiuni care au legătură cu altceva decât obiectivele strict personale sau colective.
Organizațiile sunt o rețea de comunicații (conversații), nimic altceva și de aceea, limbajul verbal si nonverbal este definitoriu pentru capacitatea acesteia de a-și atinge telul. Îmi văd responsabilitatea principală în sensul asigurării acestui context propice.
Vegheați în jurul vostru la context, definit prin limbaj și exprimare, și găsiți-vă locul acolo unde acesta e potrivit.

Suntem lideri?

Stiu ce întrebare vă frământă: oare sunteți beneficiarul unor astfel de calități?

Am să răspund sincer: nu știu despre voi, dar vă pot spune că nu stiu dacă eu însumi sunt, deși conduc peste 1000 de oameni și am deja peste 22 de ani de experiență în management, un MBA și onoarea de a fi invitat să vă vorbesc vouă despre asta… Habar nu am și nici nu este critic să am aceste calități sau sa fiu lider. Liderii sunt niște aleși, niște oameni încărcați de responsabilitate și de misiune. Liderii sunt percepuți ca atare de ceilalți, deseori nu-si realizează capacitatea și își găsesc bucuria în reușitele celorlalți. Pare trist, dar nu este!

Zâmbiți, nu riscăm să trăim într-o lume aglomerată cu lideri, acceptați-i și încurajați-i pe cei din jurul vostru care au potențial și sperați că vor ajunge acolo spre binele nostru al tuturor.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.