Caută

Ți-ai făcut un plan de pensionare?

Da, tot noi suntem și nu ne-am schimbat brusc audiența doar vrem să-ți povestim astăzi despre un concept interesant care devine din ce în ce mai popular în Statele Unite și în UK, iar acum, în contextul pandemiei, devine o preocupare a unui număr mare de tineri.

A ieși la pensie nu mai ține de vârstă ci de o anumită sumă care îți poate oferi independență. FIRE (Financial Independence Retire Early) este noul stil de viață căutat de tot mai mulți, un concept apărut pentru prima dată în 1992 în cartea Your Money or Your Life scrisă de Vicki Robin și Joe Dominguez care au provocat ideea de a echilibra cheltuielile cu timpul petrecut la locul de muncă, în favoarea orelor petrecute “pentru tine”. În contextul în care fiecare dintre noi am adus acasă o mare parte din activitatea organizațiilor din care facem parte ne-am gândit să facem împreună acest exercițiu de imaginație și să vedem ce ar însemna să ne pensionăm în doar câțiva ani?

Pentru a dobândi acest nivel de independență financiară sunt câteva elemente pe care trebuie să le urmărim: un trai zilnic cu un minim de cheltuieli, economisind până la 70% din venit și punerea la punct a unui plan prin care să achităm toate datoriile bancare. Ideea generală din spatele conceptului este un pic contraintuitivă: cu cât veniturile noastre sunt mai mari, cu atât cheltuielile ar trebui să fie mai mici. FIRE nu înseamnă că în câțiva ani vom fi cu toții pe o plajă tropicală ci se referă la independența față de un loc de muncă, de libertatea de a face orice cu timpul tău pentru că știi că din punct de vedere financiar ai un minim asigurat. Acest tip de siguranță poate să însemne pentru unii dintre noi chiar ceea ce aveam nevoie pentru a avea curajul să ne urmăm anumite pasiuni din punct de vedere profesional, să începem să lucrăm la ideea aia pe care o tot povestim cu prietenii la cafea, să ne angajăm part time sau ca începători doar pentru a face parte dintr-o organizație cu care rezonăm. 

Care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmăm pentru un astfel de stil de viață? Ne-am uitat la ce povestesc tinerii independenți financiar și împărtășim cu tine ce ni s-a părut interesant și ușor de aplicat:

Definirea unei idei clare despre cum va arăta pensionarea
Trebuie să răspundem la niște întrebări de bază, începând de când, cum și de ce ne dorim independența financiară. Este important să definim planul atât la nivel emoțional / spiritual, să avem o imagine despre cum va arăta viața noastră când ajungem acolo, dar și ce avem de făcut acum: în cât timp putem să scăpăm de datorii, cum putem să trăim cu mai puțini bani indiferent de veniturile pe care le avem. 

Cheltuieli sub control
Definește-ți nevoile și pe planul tău elimină cheltuielile care nu au sens pentru tine. Alocă-ți un buget și indiferent de câți bani produci într-o lună încadrează-te doar în bugetul propus. 

Caută metode să-ți crești veniturile

Fă o listă de activități prin care poți genera mai mult. Fie că e vorba de investiții, sau de a-ți folosi timpul într-un mod în care poți să-ți iei extra job-uri, creșterea este necesară pentru a te îndrepta către un scenariu tip FIRE. Ideal ar fi un venit pasiv, însă dacă timpul nu este o problemă poți să-ți completezi cariera cu un job de freelancer, iar în acest articol îți povesteam cum și care sunt platformele pe care poți începe să-ți găsești activitate începând de mâine. 

Cum și cât economisești

Dacă vrei să te retragi devreme cheia este să-ți dezvolți mecanismul de economisire. Cei mai mulți care caută independența financiară încep cu procente foarte mari din venituri pe care le blochează pentru “pensionare”. Unii încep chiar cu 70-50% din venit, însă un plan mai bun pe termen lung ar fi să crești gradual procentul. Dacă reușești să acoperi toate datoriile, chiar și un procent de 15% din venit poate să facă diferența. Este vorba de un obicei nou și un stil nou de viață pe care îl poți încerca. 

Independența financiară și pensionarea de la 30-40 de ani sunt posibile dar presupun sacrificii destul de mari. Ce credem că poate să funcționeze? Poate că primul pas din ceea ce-ți povesteam mai sus și anume răspunsul la întrebarea de ce vrei să te pensionezi tânăr și cum va arăta viața ta în acest scenariu. Astfel poate îți vei da seama că nu ai nevoie de o decuplare totală de la viața profesională ci poate o așezare diferită a pieselor de puzzle, o alocare diferită a resurselor de timp și energie pe care le investești la job. 

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Foto de Andre Taissin disponibilă pe Unsplash

Articole similare

Crăciunul ăsta la birou: Cadouri vs recunoștință

Mai sunt două săptămâni până la Crăciun și deja ne pregătim listele, coșurile de cumpărături reale sau virtuale, adresele unde să trimitem colegilor și colaboratorilor ceva pentru a le transmite

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.