Ți s-a întâmplat să-ți sabotezi singur anumite oportunități? Să te regăsești în fața unor adevărare provocări profesionale sau personale și să fii copleșit de sentimentul de vină încât le-ai lăsat să treacă pe lângă tine? Ai în fața ta un pas foarte important, firesc și care te va ajuta să crești enorm dar ți-e teamă să-l faci?

Deși poate să pară contraintuitiv, frica de succes este mai greu de recunoscut decât frica de eșec și te poate ține în loc fără să-ți dai seama. Dacă eșecul înseamnă să încerci ceva și dacă nu reușești vei reveni într-o stare inițială, cunoscută deja de tine, succesul înseamnă inevitabil schimbare, iar acesta este deja un motiv suficient de puternic pentru a genera teamă în subconștientul tău.

Frica de necunoscut poartă numele de anxietate. Un sentiment iminent de incertitudine sau un răspuns la un posibil stres sau amenințare fals percepute la ideea de viitor. Când simțim anxietatea creierul și corpul nostru par prinse de senzații și sentimente de tensiune și mai ales reținere într-un ciclu de îngrijorare, anticipare și frică.

Având deja aceste elemente asociate cu un viitor nou, necunoscut, este din ce în ce mai clar DE CE simțim teama de succes: un viitor nou, pe care nu l-ai mai experimentat pana acum și care este departe de zona ta de confort.

Frica de succes de cele mai multe ori o dobândim la vârste mici. Așa cum orice model de gândire pe care îl urmărim are la bază Scara Inferenței – decizii luate în prezent pe baza experieiențelor din trecut – dacă în trecutul tău ai avut parte de experiențe / emoții negative imediat după un succes personal vei avea tendința să eviți un posibil succes în prezent / viitor gândindu-te că vei simți din nou aceleași lucruri.

Frica de succes pose poate transforma într-un comportament evitant. Indiferent de motivele care ți-au adus succes inițial, dacă această schimbare a fost asociată cu emoții negative vei ajunge să eviți fără să-ți dai seama comportamentele și situațiile care ți-ar putea asigura succesul din nou. Din nefericire acest tip de comportament ne va duce într-o buclă de feedback care ne va ține departe de succes și astfel nu vom putea să ne bucurăm de situații noi în care succesul să fie perceput diferit.

Îți lăsăm în continuare câteva idei care ar putea să te ajute să te împrietenești cu ideea de succes:
1. Validează-ți teama de succes și găsește-i originile – ce te ține pe tine pe loc? care au fost momentele în care ai asociat succesul cu emoții negative?
2. Identifică lucrurile pe care le eviți – dacă vei găsi originile acestei frici îți va fi mai ușor să ții o evidență a lucrurilor pe care le asociezi cu o emoție negativă și care de fapt te-ar ajuta să crești.
3. Înfruntă-ți temerile: odată ce știi care sunt lucrurile pe care le eviți ai putea să începi să le confrunți. Alege începând cu cele mai mici exemple unde s-ar putea ascunde frica de succes și ia-o gradual spre cele mai mari. Astfel vei avea ocazia să experimentezi succesul de mai multe ori și să-l poți asocia cu mai multe tipuri de emoții.

Totul începe cu un pas mic, nu-i așa?

Comentarii

Previous articleDe ce să te bucuri de vacanță?
Next articleOrgoliu în leadership
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.