Caută

Ți-e teamă de succes?

Ți s-a întâmplat să-ți sabotezi singur anumite oportunități? Să te regăsești în fața unor adevărare provocări profesionale sau personale și să fii copleșit de sentimentul de vină încât le-ai lăsat să treacă pe lângă tine? Ai în fața ta un pas foarte important, firesc și care te va ajuta să crești enorm dar ți-e teamă să-l faci?

Deși poate să pară contraintuitiv, frica de succes este mai greu de recunoscut decât frica de eșec și te poate ține în loc fără să-ți dai seama. Dacă eșecul înseamnă să încerci ceva și dacă nu reușești vei reveni într-o stare inițială, cunoscută deja de tine, succesul înseamnă inevitabil schimbare, iar acesta este deja un motiv suficient de puternic pentru a genera teamă în subconștientul tău.

Frica de necunoscut poartă numele de anxietate. Un sentiment iminent de incertitudine sau un răspuns la un posibil stres sau amenințare fals percepute la ideea de viitor. Când simțim anxietatea creierul și corpul nostru par prinse de senzații și sentimente de tensiune și mai ales reținere într-un ciclu de îngrijorare, anticipare și frică.

Având deja aceste elemente asociate cu un viitor nou, necunoscut, este din ce în ce mai clar DE CE simțim teama de succes: un viitor nou, pe care nu l-ai mai experimentat pana acum și care este departe de zona ta de confort.

Frica de succes de cele mai multe ori o dobândim la vârste mici. Așa cum orice model de gândire pe care îl urmărim are la bază Scara Inferenței – decizii luate în prezent pe baza experieiențelor din trecut – dacă în trecutul tău ai avut parte de experiențe / emoții negative imediat după un succes personal vei avea tendința să eviți un posibil succes în prezent / viitor gândindu-te că vei simți din nou aceleași lucruri.

Frica de succes pose poate transforma într-un comportament evitant. Indiferent de motivele care ți-au adus succes inițial, dacă această schimbare a fost asociată cu emoții negative vei ajunge să eviți fără să-ți dai seama comportamentele și situațiile care ți-ar putea asigura succesul din nou. Din nefericire acest tip de comportament ne va duce într-o buclă de feedback care ne va ține departe de succes și astfel nu vom putea să ne bucurăm de situații noi în care succesul să fie perceput diferit.

Îți lăsăm în continuare câteva idei care ar putea să te ajute să te împrietenești cu ideea de succes:
1. Validează-ți teama de succes și găsește-i originile – ce te ține pe tine pe loc? care au fost momentele în care ai asociat succesul cu emoții negative?
2. Identifică lucrurile pe care le eviți – dacă vei găsi originile acestei frici îți va fi mai ușor să ții o evidență a lucrurilor pe care le asociezi cu o emoție negativă și care de fapt te-ar ajuta să crești.
3. Înfruntă-ți temerile: odată ce știi care sunt lucrurile pe care le eviți ai putea să începi să le confrunți. Alege începând cu cele mai mici exemple unde s-ar putea ascunde frica de succes și ia-o gradual spre cele mai mari. Astfel vei avea ocazia să experimentezi succesul de mai multe ori și să-l poți asocia cu mai multe tipuri de emoții.

Totul începe cu un pas mic, nu-i așa?

Articole similare

Operațiunea REINVENTARE

Metode dovedite științific prin care te poți reinventa, acțiuni concrete care te ajută să-ți găsești noi repere despre cine vrei să fii:

Punct și de la capăt

Ne propunem însă o serie de filtre / întrebări cheie care să ne ajute în primul rând DACĂ și DE CE ar fi cazul să renunțăm.

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.