Caută

Tu cum descoperi lumea?

Fiecare dintre noi vedem realitatea prin filtrul propriu. Luăm informația din exterior și o interpretăm încercând să fim cât mai obiectivi. Însă ceea ce ni se întâmplă de foarte multe ori este faptul că propria noastră minte ne împiedică din a înțelege și vedea lucrurile așa cum sunt și ne interpretează realitatea prin intermediul unor erori de gândire numite și bias-uri cognitive.

Erorile de gândire sunt modele sistematice de abatere de la normă sau raționalitate în judecată și sunt deseori studiate în psihologie și economie comportamentală. Aceste erori apar ca niște instincte umane de bază și nu există o modalitate simplă de a le înțelege. Cheia o reprezintă capacitatea de a conștientiza momentele în care suntem influențați de o eroare de gândire și de a găsi resursele necesare pentru a rămâne obiectivi. Erorile de gândire au fost studiate și aprofundate de către Daniel Kahneman și Amos Tversky, doi dintre cei mai importanți oameni de știință care au studiat prejudecățile cognitive începând cu anii ‘60, parteneriatul și studiul lor materializându-se într-un premiu Nobel pentru economie în 2002. Există în total peste 180 de erori de gândire, iar în 2018 The School of Though le-a clasificat pe primele 24 cele mai întâlnite. Îți prezentăm astăzi trei dintre ele, cele cu care ne întâlnim cel mai frecvent și care îți modelează modul în care percepi și înțelegi lumea:

Acumularea cunoștințelor
Atunci când înțelegi ceva ți se pare evident că toți cei din jurul tău înțeleg. De multe ori uităm de momentele în care anumite lucruri nu aveau sens pentru noi și filtrăm realitatea doar prin intermediul cunoștințelor acumulate în prezent. Deoarece construim rețele complexe de înțelegere uităm cât este de complicată calea către cunoștințele noastre disponibile. Această prejudecată este strâns legată de tendința de retrospectivă în care credem, pe măsură ce un eveniment are loc, că acesta a fost întotdeauna previzibil. 

Bias-ul confirmării
Favorizăm lucruri care ne confirmă credințele existente. Ești mereu pregătit să fii de acord cu ideile care se potrivesc cu preconcepțiile noastre și să respingem informațiile care sunt în conflict cu ele. Această eroare ne afectează gândirea prin mecanisme de tipul raționamente motivate, iar pentru a ne apăra de ea trebuie să avem tot timpul deschiderea că percepțiile noastre pot fi greșite.

Efectul dunning-kruger
Cu cât acumulezi mai multă informație, cu atât vei fi mai puțin sigur pe tine. Experții știu întotdeauna cât de mult nu știu și au tendința de a subestima capacitatea lor. Totodată este foarte ușor să fii încrezător atunci când ai doar o idee simplă despre cum funcționează lucrurile. Eroarea de gândire este explicată excelent prin intermediul unui citat al lui Bertand Russell: întreaga problemă cu lumea este că proștii sunt atât de siguri pe ei, iar oamenii înțelepți atât de plini de îndoieli.

Încearcă să identifici momentele în care privești lumea prin filtrul unui bias cognitiv și dă-ți timp pentru a descoperi latura obiectivă și nealterată a realității. S-ar putea să descoperi o lume nouă!

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Decizii bazate pe valori

Cum ești la capitolul decizii importante? Fie că sunt profesionale sau personale, deciziile ne pot încărca atât de mult încât putem ajunge în punctul în care ne este greu să

Consistență V.S. Intensitate

O luptă intensă între cele două variante de a ne doza eforturile, mai ales în această perioadă. Care este varianta care ne asigură rezultatele dorite și care va funcționa pe

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.