Tu cum mai stai cu optimismul?

0

Cum stai cu jumătatea paharului? Care sunt gândurile pe care le ai pentru viitor? Există o teorie conform căreia tinerii sunt mai plini de speranță în ceea ce privește viitorul și de multe ori când căutăm o părere mai pozitivă avem tendința să ne orientăm către cineva mai tânăr. Ni se întâmplă să aducem în organizații și echipe tinerii de la care ne așteptăm să ne energizeze și încarce cu încredere, căutăm poate în anumite circumstanțe și opinia unui specialist mai tânăr sau pur și simplu căutăm prezența tinerilor pentru o rază de speranță. Există oare o corelație directă între vârstă și optimism? Ne-am interesat și noi și vrem să-ți prezentăm astăzi câteva concluzii.

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorul William J. Chopik și publicat în The Journal of Research in Personality, optimismul nostru crește chiar și după perioada tinereții și abia târziu în viață începe să scadă. Studiul a urmărit modul în care optimismul este influențat de vârstă, dar și evenimentele din viața noastră care i-ar putea afecta traiectoria. Datele au fost colectate din trei studii longitudinale ale persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 101 ani din Olanda, Germania și Statele Unite. Rezultatele au arătat că acel youthful optimism nu este neapărat un concept ușor de demonstrat, iar în cadrul studiului tinerii au avut un optimism mai scăzut decât persoanele de vârsta a doua. Ce s-a putut demonstra cu certitudine în aceste studii a fost fatul că optimismul are un trend crescător până la o vârstă avansată. Experiențele pe care le avem în viață ne vor da senzația că suntem în control asupra viitorului, iar asta determină o viziune bazată pe multă încredere în viitor.

O altă cercetare ne arată care este durata de viață a optimismului și cum se manifestă la diferite vârste, iar datele rezultate arată următoarea traiectorie: valori scăzute la vârsta de 20 de ani, o creștere constantă la 30-40 de ani cu un vârf  între 50 și 60 de ani și o scădere treptată după, vârsta de 55 de ani fiind considerată ca vârsta la care oamenii experimentează cel mai înalt nivel de optimism.

Un nivel ridicat de optimism, credința într-un viitor mai bun și în faptul că suntem în controlul propriei stări de bine pot avea efecte directe asupra sănătății fizice și mentale. Studiile au arătat faptul că persoanele optimiste au mult mai puține șanse să sufere de boli cronice, iar speranța de viață este mai mare cu 11-15%, având șanse mari de a ajunge în pragul unei longevități excepționale adică de a trăi peste 85 de ani. Aceste rezultate au fost independente de starea socioeconomică, condițiile de sănătate sau obiceiurile persoanelor analizate.

Ce putem extrage de aici? Faptul că nu întotdeauna tinerii pot fi sursa de optimism și speranță de care avem nevoie, că experiențele de care avem parte pe parcursul vieții ne pot influența nivelul de optimism, iar dacă suntem în căutarea unei perspective pozitive putem să purtăm o conversație cu o persoană de 55 de ani. Pentru fiecare dintre noi optimismul poate fi o resursă psihologică importantă, cât și o calitate necesară liderilor de echipe.

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version