Caută
Pentru fiecare dintre noi optimismul poate fi o resursă psihologică importantă, cât și o calitate necesară liderilor de echipe.

Tu cum mai stai cu optimismul?

Cum stai cu jumătatea paharului? Care sunt gândurile pe care le ai pentru viitor? Există o teorie conform căreia tinerii sunt mai plini de speranță în ceea ce privește viitorul și de multe ori când căutăm o părere mai pozitivă avem tendința să ne orientăm către cineva mai tânăr. Ni se întâmplă să aducem în organizații și echipe tinerii de la care ne așteptăm să ne energizeze și încarce cu încredere, căutăm poate în anumite circumstanțe și opinia unui specialist mai tânăr sau pur și simplu căutăm prezența tinerilor pentru o rază de speranță. Există oare o corelație directă între vârstă și optimism? Ne-am interesat și noi și vrem să-ți prezentăm astăzi câteva concluzii.

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorul William J. Chopik și publicat în The Journal of Research in Personality, optimismul nostru crește chiar și după perioada tinereții și abia târziu în viață începe să scadă. Studiul a urmărit modul în care optimismul este influențat de vârstă, dar și evenimentele din viața noastră care i-ar putea afecta traiectoria. Datele au fost colectate din trei studii longitudinale ale persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 101 ani din Olanda, Germania și Statele Unite. Rezultatele au arătat că acel youthful optimism nu este neapărat un concept ușor de demonstrat, iar în cadrul studiului tinerii au avut un optimism mai scăzut decât persoanele de vârsta a doua. Ce s-a putut demonstra cu certitudine în aceste studii a fost fatul că optimismul are un trend crescător până la o vârstă avansată. Experiențele pe care le avem în viață ne vor da senzația că suntem în control asupra viitorului, iar asta determină o viziune bazată pe multă încredere în viitor.

O altă cercetare ne arată care este durata de viață a optimismului și cum se manifestă la diferite vârste, iar datele rezultate arată următoarea traiectorie: valori scăzute la vârsta de 20 de ani, o creștere constantă la 30-40 de ani cu un vârf  între 50 și 60 de ani și o scădere treptată după, vârsta de 55 de ani fiind considerată ca vârsta la care oamenii experimentează cel mai înalt nivel de optimism.

Un nivel ridicat de optimism, credința într-un viitor mai bun și în faptul că suntem în controlul propriei stări de bine pot avea efecte directe asupra sănătății fizice și mentale. Studiile au arătat faptul că persoanele optimiste au mult mai puține șanse să sufere de boli cronice, iar speranța de viață este mai mare cu 11-15%, având șanse mari de a ajunge în pragul unei longevități excepționale adică de a trăi peste 85 de ani. Aceste rezultate au fost independente de starea socioeconomică, condițiile de sănătate sau obiceiurile persoanelor analizate.

Ce putem extrage de aici? Faptul că nu întotdeauna tinerii pot fi sursa de optimism și speranță de care avem nevoie, că experiențele de care avem parte pe parcursul vieții ne pot influența nivelul de optimism, iar dacă suntem în căutarea unei perspective pozitive putem să purtăm o conversație cu o persoană de 55 de ani. Pentru fiecare dintre noi optimismul poate fi o resursă psihologică importantă, cât și o calitate necesară liderilor de echipe.

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Articole similare

Crăciunul ăsta la birou: Cadouri vs recunoștință

Mai sunt două săptămâni până la Crăciun și deja ne pregătim listele, coșurile de cumpărături reale sau virtuale, adresele unde să trimitem colegilor și colaboratorilor ceva pentru a le transmite

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.