Caută

Zsolt Torok sau cum sa te cateri pe Muntele Destinului

Copilul Zsolt  a fost un copil timid. Ii era rusine sa spuna lectia in clasa, chiar daca invatase foarte bine, ii era frica sa se joace riscant, cum faceau alti baieti de varsta lui. Fragil, dupa un rahitism sever, s-a apucat de mai multe sporturi pentru a prinde putere. Dar visul lui de foarte devreme a fost sa se catere pe munti, desi era ingrozit la gandul inaltimilor si al pericolelor de pe stanci. Toti radeau cand auzeau ce vis are copilul timid si blondut si parca si Zsolt incepea sa le dea dreptate. Prima catarare pe un panou nu a fost sub euforia fericirii, ci sub un apasator sentiment al groazei. Dar, in fiecare zi, baiatul si-a mai invins o frica, a mai urcat un pas pana a ajuns la inaltimi ametitoare: a inceput sa cucereasca varfuri de peste 8000 de metri, in cei mai periculosi munti ai lumii. 

“Sa iei in fiecare clipa, la fiecare pas, decizii de viata si de moarte, asta e profunzimea alpinismului. E un sport al verticalei, esti obligat sa urci si asta iti da o alta perspectiva. Acum nu-mi mai e frica”, marturiseste Zsolt Torok, omul care a dus steagul Romaniei pe cei mai inalti munti de pe Pamant. 

A inceput sa-si aleaga cele mai mari provocari in alpinism o data ce a inceput sa lupte cu “nu se poate”. Asta i-au spus niste rude care i-au trimis o vedere cu un perete dificil de catarat si i-au zis sa pastreze fotografia ca pe un ideal. El nu va putea niciodata sa ajunga la asemenea performanta. Zsolt a pus vederea pe birou si tot ce a facut in urmatorul an a fost in scopul cuceririi acelui perete. In scurt timp, idealul a fost atins.

Dar muntele este un partener dur. Zsolt Torok a  invatat sa-si asculte instinctele si, atunci cand imposibilul a ramas imposibil, nu a ezitat sa se intoarca din drum. “Sa gestionezi esecul este unul din atuurile liderilor”, spune cu modestie. Asta nu inseamna ca a renuntat vreodata definitiv si fiecare incercare a fost o lectie care l-a dus cu un pas mai sus, pana n-a mai ramas nicio stanca intre el si cer.

In anul 2013, alpinistul roman a invatat o alta lectie importanta. Atunci, pentru prima oara in istorie, o echipa romaneasca a ajuns pe varful Nanga Parbat, la 8125 de metri altitudine, al noualea cel mai inalt munte din lume. I se mai spune si muntele ucigas sau Muntele Destinului si echipa romanilor s-a convins de asta. Pe cand se aflau in catarare, lumea intreaga afla cu sufletul la gura ca talibanii au navalit in tabara alipinistilor din Diamir si au omorat 11 oameni. “Era razboi in Pakistan, ne-a fost teama, dar nu ne-am gandit o clipa sa renuntam, desi ramaseseram singuri pe munte.  Am cerut spijinul armatei pakistaneze si asa am reusit sa ajungem in varf”, povesteste calm.

Calmul acesta l-a ajutat sa ia mereu deciziile potrivite, sa masoare forta muntilor, cea care-l ajuta sa-si cunoasca forta proprie.

“Nu sunt cuceritor al inutilului, alpinistii isi depasesc limitele, eu mi le-am depasit si i-am ajutat si pe altii sa o faca. Sa fii lider inseamna sa-i tragi pe altii dupa tine, dar sa te si lasi incarcat de cei din echipa si, uneori, condus. Dar tu ai povara deciziilor, tu esti capul de coarda.”

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.