Caută

2025: Viitorul este aici

Am început anul de doar câteva zile și vedem cum transformările la nivel global au o viteză cu care ținem pasul cu greu. După ultimii ani în care parcă cu greu am reușit să prindem “o gură de aer” atât în societate, cât și în organizațiile din care facem parte, am sperat mulți dintre noi că 2025 va fi cu mai multă liniște și predictibilitate. Iar primele zile ale anului ne-au demonstrat că singura constantă este în continuare schimbarea, iar liniștea pe care o căutăm stă în capacitatea de a fi cât mai adaptabili și cu un pas înainte.

2025 a început cu o demonstrație puternică a forței naturii în California USA, cu multe schimbări politice în curs, dar și cu îngrijorările privind alegerile viitoare din România, cu schimbări în politica de fact checking a Meta, dar și cu o perspectivă asupra viitorului joburilor, oferită deja de binecunoscutul raport World Economic Forum.

Ne uităm astăzi spre viitorul pieței globale a locurilor de muncă până în 2030, având în focus modul în care leadershipul se transformă odată cu aceasta. Liderii din afaceri, guverne și instituții joacă un rol crucial în gestionarea marilor transformări și schimbări cu care am început anul 2025. Leadership-ul eficient nu înseamnă doar adoptarea noilor tehnologii sau abordarea decalajelor de competențe, ci și promovarea rezilienței, agilității și a unei viziuni pentru un viitor în care colaborarea joacă un rol esențial.

Pentru a înțelege cum vom fi provocați ca lideri/angajatori în 2025, împărtășim cu voi trendurile identificate în raportul realizat de Forumul Economic Mondial, o explorare detaliată a factorilor care vor influența forța de muncă.

Tehnologia și AI

Pe primul loc în tendințe îl ocupă în continuare inteligența artificială, AI-ul este așteptat să creeze 11 milioane de locuri de muncă la nivel global până în 2030, cu roluri precum specialiști AI, analiști de date și dezvoltatori de software. Totuși, automatizarea este estimată să și elimine aproximativ 9 miilioane de locuri de muncă, în special joburile repetitive, subliniind astfel importanța reskilling-ului.

Schimbări climatice

Suntem în aceste zile martorii unei forțe dezlănțuite a naturii, iar eforturile de atenuare și adaptare la schimbările climatice vor avea un impact și în viitorul locurilor de muncă. Noi roluri în ecologie, inginerie în energie regenerabilă, tranziția către un viitor cu emisii net-zero, 

sunt doar câteva dintre factorii care vor influența noile locuri de muncă. 

Schimbări demografice

Îmbătrânirea populației în țările cu venituri ridicate și creșterea populațiilor active în regiunile cu venituri mici creează provocări diverse. Societățile îmbătrânite alimentează cererea de roluri în domeniul sănătății, în timp ce populațiile tinere în expansiune necesită crearea de locuri de muncă în educație și formare profesională.

Cele mai rapide creșteri ale locurilor de muncă notate în raport sunt în domenii precum Specialiști în Big Data, Ingineri în AI și Machine Learning și Tehnicieni în Energie Verde. În schimb, locuri de muncă precum casieri, operatori de date și funcționari bancari sunt așteptate să înregistreze un declin semnificativ.

Cererea de competențe se schimbă de asemenea. Angajatorii prioritizează gândirea analitică, reziliența, alfabetizarea tehnologică și capacitățile legate de AI. Soluționarea creativă a problemelor și învățarea pe tot parcursul vieții sunt, de asemenea, esențiale pentru adaptarea la acest peisaj în continuă evoluție.

Leadership-ul este esențial în abordarea acestor provocări. Dacă vă aflați la cârma organizațiilor / echipelor, puteți naviga aceste obstacole cu succes și le puteți transforma în oportunități pentru voi și echipele voastre. Reskilling-ul, procesul de dezvoltare a unor competențe noi pentru a face față cerințelor în schimbare ale pieței muncii, este esențial într-un mediu economic și tehnologic în continuă evoluție. Liderii joacă un rol critic în această transformare, deoarece sunt cei care pot identifica nevoile organizației și pot crea un mediu favorabil învățării continue. Prin promovarea reskilling-ului, liderii nu doar că sprijină angajații să rămână relevanți, dar contribuie și la creșterea rezilienței și competitivității organizației. Ei trebuie să inspire, să faciliteze accesul la resurse educaționale și să încurajeze o cultură a adaptabilității, demonstrând prin propriul exemplu importanța investiției în dezvoltarea personală și profesională.

Leadership-ul, însă, rămâne cheia acestor eforturi. Prin inspirarea schimbării, promovarea colaborării și susținerea durabilității, liderii pot naviga incertitudinile viitorului muncii și pot valorifica întregul său potențial.

Articole similare

Cum țin pasul?

Momentul prezent în care ne aflăm este poate perioada din istoria umanității în care trebuie să fim cei mai agili din punct de vedere profesional. O carieră stabilă cu pași

CO-MU-NI-TA-TE

În urmă cu câteva săptămâni în cadrul unei întâlniri cu studenții din domeniile STEM, am purtat o conversație despre comunități și rolul lor în organizații și societate.Participanții, deși aveau background-uri

Human-centric leadership

Fiecare dintre noi am întâlnit pe parcursul vieții noastre profesionale anumiți lideri care ne-au schimbat profund. Fie că ne-au influențat prin modul în care gândesc, acționează și își conduc compania,

Schimbările de carieră nu au vârstă

Viața profesională se află într-o continuă dinamică. Paradigma cu care am crescut mulți dintre noi “vei termina studiile pe care mai apoi le vei fructifica într-un job / carieră”, nu

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Email(Required)
This field is hidden when viewing the form
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa office@leaders.ro cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa office@leaders.ro pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.