Search

A absolvit prima generație din acceleratorul de experiențe!

Să te pui la încercare pentru a câștiga experiență. Aceasta este condiția esențială oricărei creșteri. În alte vremuri, existau adevărate ritualuri inițiatice ce marcau maturizarea unui om, fie că era vorba de o călătorie, ca o experiență personală nemijlocită, fie că era vorba de o ceremonie simbolică.

În realitatea noastră haotică, nu mai avem timp pentru astfel de etape necesare. Sau nu mai știm să ne facem timp pentru așa ceva. Mulți cad în tentația experiențelor de câteva ore sau o zi-două, timp insuficient pentru a sonda și a consolida ceva. Pentru maturizare, nu există pastile-minune, nu există o rețetă în trei pași. Tot ce e necesar pentru acest process firesc este ceea ce avem cel mai puțin de dat. Și anume timp.

De aceea, LEADERS a conceput o experiență de 6 luni, în care fiecare participant are timp: să se cunoască, să se pună în situații-limită, să se analizeze și să se lase analizat, să se inspire și-și găsească mentorii potriviți. Și am numit-o LEADERS Exprience. Astăzi, cele 6 luni s-au scurs pentru cei 24 de participanți din acceleratorul de experiențe. Chiar în timp ce citiți aceste rânduri, viitorii lideri își pregătesc cu emoție ultima probă a călătoriei inițiatice: discursul de la ceremonia de absolvire. La Dialogue Social Bar, vor fi trase concluziile unei experiențe complexe și complete și care a însemnat:

– 10 zile în acceleratorul de experiențe
– situații reale de viață
– inspirație de la lideri
– debrief după fiecare provocare
– 1 proiect social prin care au generat impact real într-o comunitate alături de colegii de generație
– Sesiuni de mentorat
– 6 luni de monitorizare a progresului

Pentru Ana Maria, situațiile reale de viață au fost cele mai provocatoare experiențe.

Ce ne-au spus ei înainte de acest moment, când încă nu se filtraseră toate ideile despre accelerator? Că simt că au fost ancorați în realitate, în piața muncii, în lumea reală – cu problemele și soluțiile ei și unde simt că pot face diferența. Că au testat posibilități, fără teama de eșec, ci cu șansa de a învăța. Că sunt recunoscători că au putut să-și analizeze abilitățile într-un spațiu controlat, sigur.

Noi i-am văzut când au intrat în accelerator. Și îi vedem și acum. Din tinerii timizi sau sfidători pentru că nu erau în acord cu ei înșiși, din oamenii la început de drum, indeciși și difuzi ca perspective, s-au transformat în tineri asumați, încrezători, siguri pe calitățile lor, oameni de acțiune, responsabili și relaxați. LEADERS Experience a fost inițierea și acceleratorul pentru viața reală de care aveau nevoie pentru a ști cine sunt și pentru a afirma asta conștient.

“Aș vrea să fac din lumea asta din cele 6 luni realitatea mea. Asta e cel mai dificil acum, că fiecare ne întoarcem la treburile noastre și eu sunt cumva blocat la LEADERS, în lumea în care fiecare face ceva și vezi că se poate. Mă uit lângă mine și văd că se poate, mă întreb de ce să nu fac și eu, de ce să nu pot și eu? Cumva primești încredere”, spune Șerban Lupu.

Șerban a terminat un master în Inovație și Antreprenoriat în Copenhaga și are multe decizii de luat: dacă revine în țară sau rămâne acolo, dacă își va dezvolta abilitatea de a fi mai asertiv pentru a nu rata posibilități sau își va exploata calitățile native de introspecție. A descoperit la Experience că creativitatea este una din valorile de bază și că mai are de lucrat în anumite zone: “De obicei, renunț ușor. Dacă mă lovesc de-un zid, mă gândesc că poate nu e de mine. Dar nu e chiar așa. Mi-am dat seama că dacă insiști un pic, nu se întâmplă nimic rău.” Și Șerban a insistat în cadrul celei de-a doua simulări de business când ideea lui a dus la un proiect original de promovare a stațiunii Rucăr. “În acceleratorul de experiențe, am simțit că fac ceva concret”. I-au plăcut colegii, training-urile profunde cu Daniel Bichiș, debrief-urile și oglinda mereu pusă pe sine. “Simt că e o altă lume aici. Și depnde de noi să aducem lumea asta în care totul e posibil în lumea reală”, spune Șerban.

Ana Maria Teodoru visează la o carieră la nivel european în domeniul siguranței alimentare. Urmează două master-uri în sensul acesta, Nutriție și Siguranță Alimentară și Control și Expertiză Alimentară și abia așteaptă să-și asume rolul de mythbuster în nutriție. “Am fost mereu fascinată de ce conțin alimentele și cum se combină corect. Și mi-am dat seama că sunt o grămadă de mituri: cum ar fi faptul că a combina cartofii și carnea duce la îngrășare. E o mare prostie. Este o alăturare foarte bună de alimente”.

Ca să ajungă să vorbească cu atâta siguranță despre viitor, Ana Maria a trecut prin mai multe îndoieli.
Înainte să intre în acceleratorul de experiențe, avea o idee vagă despre faptul că ar vrea să fie un fel de CEO, o persoană cu influență, un factor de decizie. Treptat, și-a lămurit și și-a clarificat pașii: “Mi-am dat seama că nu vreau asta, că pentru mine primează alte lucruri: să aduc un impact din poziția de om din comunitate, să schimbi lucrurile consistent pentru ceilalți.” Și, pasiunea ei pentru nutriție ar fi modul perfect de a face asta. “La LEADERS Experience, am avut norocul să primesc foarte multe confirmări. Să-mi dau seama că sunt o persoană foarte capabilă, că gândesc foarte bine, doar că am mari probleme pe partea de comunicare. Degeaba am gândit eu ce-am gândit dacă nu a ajuns unde trebuie. Ăsta e obiectivul meu din program și sper să depășesc această condiționare.”

A fost fascinată de metoda DiSC, prin care descoperi, ție și celorlalți, stilul de comunicare, i-au plăcut invitații, colegii diverși și talentați de la care poți lua ce e mai bun, apartenența la o comunitate și suflul elitist. “Experience e o îmbinare foarte bună de muncă, distracție, timp liber, timp de reflexie. Eu, fiind un om de acțiune, mi-a plăcut foarte mult partea practică, când a trebuit să facem simularea de business și proiectul social. Toată ideea asta de program de 6 luni, că nu mergi câteva zile și aia e, ci că muncești 6 luni pentru un scop final, mi se pare diferența majoră între Experience și alte programe.” Pe scurt, acceleratorul a însemnat experiență, cunoaștere, aventură și asumare.

Pentru Ionica Bâznă, Experience reprezintă un moment decisiv pentru viitorul ei. A crezut mereu că va face ceva în zona de antreprenoriat, dar a descoperit că are talente și în alte domenii. “Ultimul an m-a zdruncinat puțin, mi-am dat seama că pasiunea mea profesională e în altă direcție: coaching și mentorat. Experiența mea la LEADERS e parte din acest proces propriu, necesar înainte să-i ajuți pe ceilalți. Să te cunoști forte bine, să vezi care îți sunt limitele. Am spiritul antreprenorial, dar îi dau o formă, harta asta să se pună pe teritoriul pasiunii mele”, spune încrezătoare.

A venit în accelerator pentru că a simțit că acum este momentul să investească în ea. Că are nevoie de un început și de claritate. “Mi-am validat niște abilități, am adorat partea de feedback și modalitatea în care faceți lumină în lucrurile din adânc. Să faci curat, să nu mai bagi sub preș și să fii ok cu ele, chestia asta facilitată de voi în felul ăsta are mare potențial.” Acum Ionica are un plan și instrumentele necesare să-l pună în aplicare. Și a înțeles că, dacă e consecventă, va ajunge acolo unde își dorește. Depinde doar de ea.

Ne uităm la ei și suntem tare mândri. Sunt 24 de povești de oameni care pot schimba lucrurile în jurul lor, oriunde ar merge. Sunt prima generație din accelerator, cei care au îndrăznit să-și descompună fiecare particulă pentru a se reconstrui pe valori și competențe solide. Vor fi acei lideri responsabili care fac România mai bună la toate nivelurile.

Articole similare

2023 Wrapped – Leadership

Cu siguranță în ultimele zile ai rememorat momente și aspecte importante ale anului 2023, fie că e vorba de topul tău unic din Spotify, colecția de fotografii sau topurile Google