fbpx
Caută

Acceptare vs. Perfecțiune

Una dintre lecțiile pe care le-am primit cu siguranță mulți dintre noi în școală este lecția despre bunătate: muncește din greu pentru note bune ca să-ți mulțumești profesorii, nu te plânge de lucrurile care par dificile, nu-i deranja pe ceilalți cu problemele tale, și una dintre cele mai puternice afirmații pe care cu siguranță fiecare dintre noi le-am auzit: de la tine am alte așteptări!

Fără să ne dăm seama petrecem o mare parte din viața noastră învățând cum să-i mulțumim pe ceilalți și cum să ne ridicăm la nivelul așteptărilor pe care ceilalți le proiectează asupra noastră, iar în acest fel perfecțiunea devine un filtru greu de schimbat pentru fiecare dintre noi. 

În leadership, căutarea perfecțiunii se manifestă printr-un sentiment constant de impostor. Într-unul dintre studiile făcute de Harvard Business Review pe o populație de câteva mii de lideri, 69% dintre aceștia se simt nepregătiți atunci când își asumă un nou rol de leadership în echipe / organizații. 45% dintre aceștia declară că nu se simt pregătiți pentru viitoarele provocări, iar 76% au declarat că în ciuda tuturor eforturilor făcute de organizațiile lor pentru a-i pregăti, orice pregătire nu este suficientă. Teama de eșec în cazul acestor lideri îi determină să compenseze prin perfecțiune: trebuie ca orice lucru făcut de mine să fie perfect / trebuie să fiu 100% corect cu toată lumea / trebuie să fiu mereu disponibil pentru echipa sau business-ul pe care îl conduc. Și tu, la fel ca noi, știi foarte bine cât de probabil este să menții cele de mai sus și mai ales cu ce cost. Întrebarea pe care ne-o punem acum, adulți fiind și regăsindu-ne câteodată într-o luptă obositoare cu propriile standarde și dorința de a ne ridica la înălțimea așteptărilor celorlalți este: de ce nu am învățat să fim buni și cu noi înșine? Haemin Sunim, călugar budist, profesor și autor internațional a definit bunătatea astfel: when we are kind to ourselves, we can become kinder to the world. 

De ce atunci când învățăm să fim buni cu și pentru ceilalți nu plecăm de la noi înșine? De ce suntem învățați că standardul de bunătate se măsoară prin cât de mult spui “da” și câte sacrificii faci?  În viața de adult și foarte des în rolurile de leadership avem nevoie de validarea celor din jur, iar cei a căror apreciere este dependentă de cât de bine faci lucrurile, de cât de puține greșeli faci, relațiile bazate pe cât de bine performezi tu vor eșua inevitabil nu pentru că tu ai făcut greșeli, ci pentru că fundația pe care au fost clădite a fost întotdeauna una slabă.

Ca lider și nu numai, nu ești niciodată mai demn de aprecierea celorlalți atunci când reușești decât atunci când eșuezi.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Email(Required)
Hidden
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.