fbpx
Caută
Unul dintre skill-urile viitorului care se regăsește în toate listele angajatorilor este autonomia, și capacitatea de a fi autonom în învățare.

Autonomia în învățare și în business

Unul dintre skill-urile viitorului care se regăsește în toate listele angajatorilor este autonomia, și capacitatea de a fi autonom în învățare. În viitorul nu foarte îndepărtat vom fi responsabili de propriul set competențe și de echiparea acestuia și menținerea unei prezențe relevante pe piața muncii. Autonomia poate fi definită ca necesitatea de a fi responsabili de propriile noastre experiențe și acțiuni, o definiție care pentru a fi completă în contextul de business ar trebui să includă și dorința de a participa la diverse activități – de preferat care să fie aliniate cu valorile și interesele noastre. Atunci când suntem autonomi și avem opțiunea să alegem suntem mult mai dedicați acestor activități decât în cazul în care ni s-ar spune ce trebuie făcut. 

Nevoia pentru o abordare autonomă la locul de muncă oferă angajaților posibilitatea să-și coordoneze singuri învățarea și să-și monitorizeze progresul. Conform studiului Autonomous Learning in the Workplace, învățarea informală reprezintă până la 75% din învățarea totală la nivelul unei organizații. 

Și pentru că vrem să vedem cum se traduce în practică această autonomie în mediul de business și cum poți aplica asta în organizația din care faci parte, îți oferim câteva idei pe care le-am descoperit și care pot fi niște primi pași utili în acest proces. 

Începe în echipe 

Poți începe să încurajezi procesul de învățare autonomă prin a forma echipe și grupuri de sprijin. Atunci când identificăm o zonă în care avem nevoie de dezvoltarea unor noi abilități este foarte posibil să avem nevoie și de sprijinul celorlalți. Există modelul pentru învățare și dezvoltare 70-20-10 conform căruia 70% din învățare are loc prin învățare experiențială (experiențe practice urmate de analiză, procesare și testare în contexte noi), 20% din învățare este socială (prin interacțiunea cu ceilalți), iar 10% din învățare se face prin învățare formală (participare la cursuri în orice format). Astfel, dacă știm deja că 20% din învățare se bazează pe interacțiuni sociale, poți dezvolta autonomia în organizația ta prin încurajarea membrilor echipelor să discute despre procesul de învățare prin care trec.

Oferă mai multă libertate

Dacă vrei ca oamenii din organizația ta să preia frâiele dezvoltării lor personale este important să le lași spațiul necesar pentru a face asta. Oferind libertatea ca ei să-și facă propriul program, să aleagă singuri cum ajung către un obiectiv, aceștia vor deveni mai responsabili și vor aplica acest principiu și în învățare. Dacă oamenii sunt obișnuiți cu un program fix și stabilit de altcineva, va fi greu să încurajezi autonomia în învățare.

Personalizează conținutul

Dacă vrei ca echipa ta să-și dezvolte capacitatea de a învăța autonom este important să-i oferi opțiuni variate de învățare și platforme de dezvoltare cât mai diverse. Conținutul divers îi va ajuta pe cei din echipe să exploreze și să experimenteze, iar asta îi va ajuta să ia decizii cu privire la ce au nevoie în colecția proprie de abilități. Chiar dacă vorbim despre autonomie, uneori este nevoie să le arăți calea, iar ei vor face următorii pași necesari.

Există o mulțime de cercetări care analizează beneficiile autonomiei la locul de muncă. Potrivit unui studiu recent, autonomia este unul dintre cei mai puternici motivatori la locul de muncă. Oamenii apreciază și răsplătesc cu responsabilitate și asumare controlul asupra propriei munci, asupra planurilor și a programului, inclusiv asupra parcursului lor de învățare și dezvoltare. 

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #165. Abonează-te pentru a primi săptămânal resurse, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Mathew Schwartz on Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.