Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.

Când suficient e …SUFICIENT!

Cum ai început dimineața? Câte mailuri necitite ai și cât de vinovat te simți pentru fiecare mesaj la care nu ai răspuns, pentru fiecare task amânat și pentru momentele în care pare că-ți cauți inspirație navigând online fără o direcție anume.

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult. Plecăm de la o definiție a productivității care, în cel mai simplificat mod, poate să sune ceva de genul să scoatem cuantificăm în rezultate fiecare efort. Ne măsurăm succesul ca la o bandă de producție, în unități raportate la timp. Ce facem atunci când la finalul unei zile de producție nu avem ce să măsurăm. La capăt de linie nu găsim clasicele unități, ci doar părți, începuturi, gânduri sau emoții. De cele mai multe ori suntem înghițiți de monstrul numit productivity shame, iar când suntem și cei responsabili de echipe / organizații, ne pierdem cu totul capacitatea de a-i motiva și inspira pe cei din jurul nostru.

Ni se întâmplă și nouă foarte des să ne simțim copleșiți de lucrurile nerezolvate, iar în ultima vreme încercăm să ieșim din acest model și să ne acomodăm cu practici noi, mai potrivite noului stil de lucru. Un material foarte interesant despre cum facem asta este acest articol cu exemple pe care le adoptăm în viața noastră profesională, câteva dintre ele le împărtășim și cu tine aici:

Redefinirea productivității

Studiile arată că petrecem aproximativ 20 de minute neîntrerupte într-o singură activitate și că o dată la 20 de secunde schimbăm focusul activităților noastre. În acest context, ne așteptăm totuși ca la finalul zilei să închidem multe task-uri și de cele mai multe ori avem o mare de activități cu care am progresat, cu unele mai mult, pe altele doar le-am verificat, abandonat, mutat focusul pentru altă dată. 

Ne simțim bine că suntem ocupați, dar productivity shame ne lovește la final de zi când nu știm ce să măsurăm.

E clar că acest model și măsurătorile nu se mai potrivesc în realitatea noastră, iar redeifnirea productivității este primul pas pe care-l putem face. Îți propunem să încerci să ieși din capcana lui mă simt bine că sunt ocupat și să încerci lucruri noi, de exemplu, să valorifici timpul de gândire pentru anumite proiecte / task-uri, sau pur și simplu pauzele în care nu faci nimic și te relaxezi. Toate aceste rutine nu o să ți scadă din importanța muncii ci din contră o să te ajute să elimin un pic din presiunea pe care o pui atunci când ai multă treabă.

Și ce dacă ai câteva mii de mailuri necitite? Lucrurile foarte importante își vor face loc în viața ta și pe lista ta de priorități, chiar dacă nu ai apucat să citești / să răspunzi la un mail. 

Poți încerca și varianta unor liste de to do mult mai scurte. Poate un singur task pe zi? Cum ar fi ca în loc să te ocupi de zece activități cu importanță scăzută din care să rezolvi 2-3, să te ocupi de un singur task important pe care să-l bifezi la finalul unei zile?

A face progres vs. a finaliza 

Ne place să îndeplinim task-uri. Să rezolvăm problemele zilnice, să tăiem pas cu pas elemente de pe listele noastre. Problema e atunci când estimăm greșit timpul necesar pentru a realiza un task. Și ne așteptăm ca la un anumit moment să putem tăia de pe lista noastră, doar că nu avem ce tăia pentru că acea activitate nu este finalizată.

Se întâmplă asta de multe ori cu acele task-uri mari care necesită mai mult timp de lucru, pentru care putem bifa zilnic doar progresul, nu și finalizarea. Și ăsta e un rezultat! Un succes! Trebuie doar să învățăm să ne bucurăm și de progres și călătorie, nu doar de rezultate finale.

Unde e motivația?

Am mai povestit  cu tine despre resursele de motivație, inspirație, energie. Și credem că cel mai important aspect legat de motivație este faptul că ne așteptăm să găsim motivația necesară înainte de a ne apuca de un task, dar motivația apare de fapt după ce începem să lucrăm la task-ul respectiv. 

Vei găsi în articolul menționat mai sus o serie de unelte care să te ajute să-ți găsești motivația specifică unor noi începuturi și să te folosești de energia ei pe parcursul unui întreg proiect. Aplicații precum cele care-ți monitorizează timpul petrecut online, pe ce tipuri de site-uri, tool-uri care te ajută să-ți împarți proiectele în obiective și acțiuni zilnice, toate acestea te vor ajuta să rămâi conectat și pe valul de motivație de început.

Nu e ușor să navighezi perioada asta și poate mai mult ca oricând ai nevoie de timp pentru tine, de spațiu de gândire și procesare. Sperăm că ideile împărtășite astăzi să te ajute în  îmblânzirea monstrului productivității și să-ți ofere spațiul mental de care știm sigur că ai nevoie. De ce? Pentru că uneori oricât ai reușit să rezolvi într-o zi este….pur și simplu… SUFICIENT. 

Foto de David Travis disponibil pe Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.