Pentru LEADERS, anul 2017 a stat sub semnul #ieșidinbulă. Am ieșit din zona de confort, am început lucruri noi, am schimbat programele, ne-am testat limitele. Dincolo de un raport de activitate oficial, simțim nevoia unei altfel de recapitulări al turului de forță din acest an.
În luna ianuarie, am inițiat campania online #ieșidinbulă, campanie de promovarea a spiritului civic care a devenit hashtag și stare de spirit. Fundația LEADERS a vrut să unească lumile deconectate ale societății noastre, „bulele” care nu se întâlnesc și nu găsesc dialog: bula celor cărora le pasă mereu și bula celor cărora nu le pasă niciodată. În online, au sprijinit campania LEADERS Vintilă Mihăilescu – antropolog, Mona Dîrțu – jurnalist, Cristina Bazavan – jurnalist și blogger, Ana-Maria Brânză – scrimer, Adrian Despot – solist Vița de Vie, Melania Medeleanu – Magicamp.
“Leapșa” noastră pe Facebok a fost preluată de sute de oameni, mesajele sub #ieșidinbulă au fost distribuite de sute de ori și reach-ul a fost de zeci de mii de oameni.
Plecând de la acest impact, am vrut să ducem ideea mai departe, promovând oamenii care nu doar vorbesc, ci și fac lucruri. Oamenii de acțiune, îndrăzneți și vizionari, care au curajul să iasă din bulă și să aducă un milimetru de bine în jur. Pentru asta, aveam nevoie de un loc care să adune toate aceste povești și alte resurse de leadership, astfel că Fundația LEADERS a lansat tot în acest an platforma media www.leaders.ro/newsfeed, un loc ce ne dorim să devină cea mai importantă resursă de leadership pentru România.
Interesul pentru articolele de pe platformă, pentru opiniile contributorilor variați și inspirați ne-a luat și pe noi prin surprindere. De aceea, la anul, NEWSFEED va fi un pivot important în campaniile fundației.
Programele LEADERS au căpătat personalitate distinctă și un parcurs firesc, pe vârste și etape de dezvoltare, punctat de cele trei cerificări în leadership: Explore, Experience și Challenge. În primul nivel, am gândit și inițiat cel mai complex program de educație non-formală și leadership pentru liceeni din România: LEADERS Explore pentru liceeni a ajuns în 10 comunități din țară, a format timp de 9 luni 250 de elevi și a lăsat în comunitățile respective 23 de proiecte sociale de impact, gândite și puse în practică de liceeni.

Tot în cadrul programului pentru liceeni am lansat Exploris, primul joc de educație civică pentru tineri, punctul de la care trainerii noștri au pornit pentru a-i pregăti pe participanți pentru proiectele sociale în comunitate, o altă noutate absolută a programelor de educație non-formală.
Școala de vară a fost o experiență de neuitat pentru 30 de absolvenți ai ultimei ediții a programului Leadership Autentic. Timp de 6 zile, au învățat de la cei mai buni cum să schimbe lucrurile în jur prin forțe proprii. Invitați inspiraționali au fost: Elena Calistru de la Funky Citizens, Claudiu Vrînceanu, fost secretar de stat și fost redactor-șef wall-street.ro, Maria Dermengiu, antreprenor, și Ana Sipciu de la Google România.
Acceleratorul de experiențe este un concept inovator definitoriu pentru etapa Experience, cea dedicată tinerilor între 19 și 25 de ani. Pe parcurs, ne-am dat seama că acest concept ne caracterizează ca ONG, fiind un spațiu controlat în care tinerii pot afla cine sunt, ce valori și talente au și pot afla, practic, la ce sunt buni cu adevărat. Tot în această etapă, am inițiat I work for my education, un mod ingenios prin care cei care doresc să intre în accelerator își pot plăti participarea în program, lucrând o lună la unul din partenerii noștri, orele transformându-se în finanțare pentru Experience.
Primul eveniment Cei care accelerează viitorul, organizat în vară, a vrut să aducă la un loc oamenii de acțiune ai unei generații: Claudiu Butacu de la EFdeN, Bogdan Micu, absolvent LEADERS, antreprenor și inițiator al aplicației inteligente Inspectorul Pădurii de la Ministerul Mediului, au fost cap de afiș.

Tot în cel de-al șaptesprezecelea an al fundației am coagulat o comunitate puternică. Din cei peste 23 000 de absolvenți ai programelor noastre am creat un nucleu ce va împărtăși experiențe fabuloase (am avut primul LEADERS Retreat pe yacht) și va avea inițiative prin care vor aduce schimbare. În urma primei petreceri din comunitate din luna noiembrie, s-a strâns o sumă de bani din care au putut fi hrăniți 150 de oameni nevoiași prin proiectul O masă caldă, inițiat tot de una din absolventele noastre.
Noi credem că a fost un an bun. Așa că privim cu încredere în viitor și-l provocăm pe 2018 să ne aducă satisfacții și mai mari, consolidare în proiecte și pasiune. Pentru a forma și educa sustenabil tinerii responsabili de mâine.