În urmă cu câteva săptămâni în cadrul unei întâlniri cu studenții din domeniile STEM, am purtat o conversație despre comunități și rolul lor în organizații și societate.
Participanții, deși aveau background-uri destul de diferite, fiecare dintre ei avea aceleași motive, dar și rewarduri pe care și le iau din diferitele comunități din care fac parte. Totodată, o descoperire interesantă a fost faptul că aceste comunități au devenit în sine vectori de comunicare cu o putere mare de influență, iar mediul digital favorizează apartenența în comunități fără a mai fi condiționați de prezența fizică într-un anumit loc.
Unul dintre autorii care au explorat subiectul comunităților, și mai ales în contextul leadershipului și al inovației, este Seth Godin. În cartea sa TRIBURI, Godin identifică trei beneficii clare pe care le avem atunci când facem parte dintr-o comunitate:
Apartenență: Un loc unde ne simțim acceptați, văzuți, ascultați și validați;
Sens: Ideea că suntem parte din ceva mai important decât noi înșine;
Scop comun: Puterea și siguranța pe care o simțim atunci când suntem într-un grup care conlucrează către un scop comun.
Noi suntem, în mod natural, ființe sociale. Dorința de a ne conecta și colabora este adânc înrădăcinată în istoria noastră evolutivă. De-a lungul mileniilor, triburile au fost esențiale pentru supraviețuire, oferind protecție, resurse și structură socială. Deși viețile noastre nu mai depind de apartenența la triburi, nevoia psihologică de a aparține rămâne.
Comunitățile nu apar pur și simplu; ele sunt construite intenționat. Conform lui Godin, triburile de succes se formează în jurul a trei componente cheie:
Leadership: Orice comunitate prosperă are nevoie de un lider sau un organizator care să stabilească viziunea și să inspire membrii.
Conexiune: Membrii trebuie să aibă un mod de a interacționa, de a-și împărtăși ideile și de a construi relații.
O cauză sau un scop: Obiectivele și valorile comune sunt liantul care unește comunitățile.
Problemele cu care ne confruntăm în 2024 – schimbările climatice, inegalitățile sociale, crizele economice – sunt mult prea complexe pentru a fi abordate de fiecare dintre noi.
Liderii care își concentrează eforturile pe crearea unor comunități bine organizate pot aduna resurse, idei și soluții pentru a aborda aceste provocări. O comunitate puternică poate amplifica impactul unui lider și poate crea un efect de multiplicare, având impact atât la nivel individual, la nivelul comunităților și întregilor societăți.
I-am provocat pe tinerii din cursul nostru să-și imagineze o comunitate pe care ar susține-o în calitate de viitori lideri, iar elementele comune, indiferent de tipologiile de comunitate, au fost:
Autenticitate și transparență: Atunci când construiești o comunitate este important să walk the talk. Să arăți prin comportamente, valorile comune care vă aduc împreună.
Liderii trebuie să fie autentici în comunicare și să arate vulnerabilitate. Oamenii se conectează cu liderii care își arată umanitatea.
Utilizarea tehnologiei: Prin rețelele sociale este cel mai ușor să ne conectăm. Însă pentru lideri este important să învețe cum funcționează platformele digitale și să aibă mereu o strategie adaptată acestor platforme.
Identificarea valorilor comune: Primul pas pe care liderii îl pot face este să descopere valorile care le ghidează comunitatea și să le comunice, să le arate prin comportamente. Astfel vor fi atrași noi membri, iar angajamentul lor va fi unul real, bazat pe cele mai importante elemente pentru fiecare dintre noi.
Ascultare: Chiar dacă ei sunt inițiatorii comunității, vocea membrilor este cea care le arată liderilor cu ce nevoi se confruntă, care este starea comunității și care sunt direcțiile în care pot merge împreună.
Concluzia la care am ajuns cu studenții cursului STEM? Lumea are nevoie de lideri care nu doar conduc, ci și unesc, inspiră și creează legături autentice. Comunitățile nu sunt doar grupuri de oameni, ci adevărate rețele de putere și influență, capabile să transforme lumea. Liderii care recunosc și valorifică acest potențial vor fi cei care vor defini viitorul.