Caută

CO-MU-NI-TA-TE

În urmă cu câteva săptămâni în cadrul unei întâlniri cu studenții din domeniile STEM, am purtat o conversație despre comunități și rolul lor în organizații și societate.
Participanții, deși aveau background-uri destul de diferite, fiecare dintre ei avea aceleași motive, dar și rewarduri pe care și le iau din diferitele comunități din care fac parte. Totodată, o descoperire interesantă a fost faptul că aceste comunități au devenit în sine vectori de comunicare cu o putere mare de influență, iar mediul digital favorizează apartenența în comunități fără a mai fi condiționați de prezența fizică într-un anumit loc.

Unul dintre autorii care au explorat subiectul comunităților, și mai ales în contextul leadershipului și al inovației, este Seth Godin. În cartea sa TRIBURI, Godin identifică trei beneficii clare pe care le avem atunci când facem parte dintr-o comunitate:


Apartenență: Un loc unde ne simțim acceptați, văzuți, ascultați și validați;

Sens: Ideea că suntem parte din ceva mai important decât noi înșine;

Scop comun: Puterea și siguranța pe care o simțim atunci când suntem într-un grup care conlucrează către un scop comun.

Noi suntem, în mod natural, ființe sociale. Dorința de a ne conecta și colabora este adânc înrădăcinată în istoria noastră evolutivă. De-a lungul mileniilor, triburile au fost esențiale pentru supraviețuire, oferind protecție, resurse și structură socială. Deși viețile noastre nu mai depind de apartenența la triburi, nevoia psihologică de a aparține rămâne.

Comunitățile nu apar pur și simplu; ele sunt construite intenționat. Conform lui Godin, triburile de succes se formează în jurul a trei componente cheie:

Leadership: Orice comunitate prosperă are nevoie de un lider sau un organizator care să stabilească viziunea și să inspire membrii.

Conexiune: Membrii trebuie să aibă un mod de a interacționa, de a-și împărtăși ideile și de a construi relații.

O cauză sau un scop: Obiectivele și valorile comune sunt liantul care unește comunitățile.

Problemele cu care ne confruntăm în 2024 – schimbările climatice, inegalitățile sociale, crizele economice – sunt mult prea complexe pentru a fi abordate de fiecare dintre noi.

Liderii care își concentrează eforturile pe crearea unor comunități bine organizate pot aduna resurse, idei și soluții pentru a aborda aceste provocări. O comunitate puternică poate amplifica impactul unui lider și poate crea un efect de multiplicare, având impact atât la nivel individual, la nivelul comunităților și întregilor societăți.

I-am provocat pe tinerii din cursul nostru să-și imagineze o comunitate pe care ar susține-o în calitate de viitori lideri, iar elementele comune, indiferent de tipologiile de comunitate, au fost:

Autenticitate și transparență: Atunci când construiești o comunitate este important să walk the talk. Să arăți prin comportamente, valorile comune care vă aduc împreună.

Liderii trebuie să fie autentici în comunicare și să arate vulnerabilitate. Oamenii se conectează cu liderii care își arată umanitatea.

Utilizarea tehnologiei: Prin rețelele sociale este cel mai ușor să ne conectăm. Însă pentru lideri este important să învețe cum funcționează platformele digitale și să aibă mereu o strategie adaptată acestor platforme.

Identificarea valorilor comune: Primul pas pe care liderii îl pot face este să descopere valorile care le ghidează comunitatea și să le comunice, să le arate prin comportamente. Astfel vor fi atrași noi membri, iar angajamentul lor va fi unul real, bazat pe cele mai importante elemente pentru fiecare dintre noi.

Ascultare: Chiar dacă ei sunt inițiatorii comunității, vocea membrilor este cea care le arată liderilor cu ce nevoi se confruntă, care este starea comunității și care sunt direcțiile în care pot merge împreună.

Concluzia la care am ajuns cu studenții cursului STEM? Lumea are nevoie de lideri care nu doar conduc, ci și unesc, inspiră și creează legături autentice. Comunitățile nu sunt doar grupuri de oameni, ci adevărate rețele de putere și influență, capabile să transforme lumea. Liderii care recunosc și valorifică acest potențial vor fi cei care vor defini viitorul.

Articole similare

Cum țin pasul?

Momentul prezent în care ne aflăm este poate perioada din istoria umanității în care trebuie să fim cei mai agili din punct de vedere profesional. O carieră stabilă cu pași

2025: Viitorul este aici

Am început anul de doar câteva zile și vedem cum transformările la nivel global au o viteză cu care ținem pasul cu greu. După ultimii ani în care parcă cu

Human-centric leadership

Fiecare dintre noi am întâlnit pe parcursul vieții noastre profesionale anumiți lideri care ne-au schimbat profund. Fie că ne-au influențat prin modul în care gândesc, acționează și își conduc compania,

Schimbările de carieră nu au vârstă

Viața profesională se află într-o continuă dinamică. Paradigma cu care am crescut mulți dintre noi “vei termina studiile pe care mai apoi le vei fructifica într-un job / carieră”, nu

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Email(Required)
This field is hidden when viewing the form
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa office@leaders.ro cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa office@leaders.ro pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.