Caută

Cum țin pasul?

Momentul prezent în care ne aflăm este poate perioada din istoria umanității în care trebuie să fim cei mai agili din punct de vedere profesional. O carieră stabilă cu pași pași predictibili nu mai este ceva realist. Viața noastră profesională capătă o formă mai fluidă, unde, chiar dacă nu schimbăm organizația / domeniul, se schimbă ele, iar noi trebuie să ținem pasul. Putem lucra zece ani într-un singur loc de muncă, însă în cei zece ani, activitatea noastră și modul de lucru se vor transforma periodic. 

Ce putem face, în acest context, mai ales dintr-o perspectivă a leadershipului și a viitoarelor echipe pe care le vom conduce? Un prim pas ar fi să ne evaluăm competențele și să descoperim care este aria în care putem să jonglăm cu ceea ce știm. 


Conceptul de Cerc de Competență a fost popularizat de investitorul Warren Buffett. Acesta se referă la domeniile de cunoaștere și expertiză în care o persoană are o înțelegere profundă, bazată pe educație, experiență și practică. Sfatul lui Buffett este simplu: „Cunoaște-ți cercul de competență și rămâi în interiorul lui.” Totuși, pentru viitorii lideri, provocarea nu este doar să rămână în acest cerc, ci să-l extindă activ pentru a rămâne relevanți într-o lume aflată în continuă schimbare.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Circle_of_competence

În interiorul cercului tău de competență ai mereu un avantaj. Pe măsură ce te apropii de limita cercului, te apropii de limita cunoștințelor tale, iar avantajul tău începe să se diminueze. Odată ce depășești acest perimetru, ceea ce era avantaj se transferă către alte persoane – te vei trezi brusc într-un domeniu în care alții dețin un alt avantaj. 

Faptul că ești bun într-un anumit domeniu nu înseamnă că ești bun în toate. Iar dinamica joburilor și carierelor noastre poate să ne “arunce” în afara cercului nostru de competențe, fără ca noi să fi făcut nici măcar o schimbare.

În multe cazuri, chiar dacă rămâi în același rol, modul în care îți desfășori activitatea se transformă semnificativ. Automatizarea, inteligența artificială și noile tehnologii au transformat deja multe industrii, iar acest proces va continua într-un ritm accelerat. Te poți trezi, aproape peste noapte, că skill-urile care te-au făcut un profesionist și care au constituit un avantaj, nu mai sunt suficiente, iar elemente noi, cum ar fi analiza datelor, automatizarea sau gestionarea echipelor virtuale, devin esențiale.

Dacă ești lider de echipă sau de organizație, această realitate te pune în fața unei provocări critice: cum îți extinzi cercul de competență pentru a rămâne relevant și cum îți ajuți echipa să facă același lucru? În loc să vezi aceste schimbări ca pe o amenințare, trebuie să le abordezi strategic, ca pe o oportunitate de creștere

Știm că poate părea greu, însă te invităm să găsești câteva direcții pe care le poți aborda, mai ales dintr-un rol de lider în organizați. 

Învățarea continuă contribuie la extinderea cercului tău de competențe
Ca lider, trebuie să fii primul care dă tonul învățării continue. Dacă tu înțelegi schimbările din industrie și îți dezvolți constant competențele, vei inspira și echipa să facă același lucru. Participă la cursuri, conferințe, webinarii și fii deschis la noi perspective. Totodată, susține participarea colegilor tăi în diverse activități de formare și învățare. Fii deschis și ascultă-ți echipa, s-ar putea ca anumite schimbări de direcție să le observi și să le poți anticipa pentru ei. 

Când ești atent la mediul din jurul tău poți fi cu un pas înaintea schimbării
 Nu aștepta să fii pus în fața faptului împlinit. Analizează tendințele din industrie și identifică acele aspecte care vor influența activitatea echipei tale în viitor. Apoi, creează un plan de dezvoltare pentru a preveni „ieșirea” din cercul de competență atât pentru tine, cât și pentru oamenii tăi.

Nu este nevoie să știi tot. Apelează la experți
 Dacă apar tehnologii sau metodologii noi, nu trebuie să devii expert peste noapte în fiecare dintre ele. Un lider inteligent știe să se înconjoare de oameni competenți și să colaboreze cu experți care pot ghida echipa prin procesul de schimbare. Uneori, cel mai important lucru pe care îl poți face nu este să știi totul, ci să știi pe cine să întrebi.

Fii alături de echipă în procesul de schimbare
 Ca lider, ai responsabilitatea de a-ți ajuta echipa să se adapteze, pe lângă responsabilitatea organizației și chiar a propriei adaptări. Organizează sesiuni de training, susține participarea la cursuri și încurajează experimentarea de noi tehnologii și metode de lucru. Uneori, acest lucru înseamnă și redefinirea unor roluri pentru a le adapta noilor cerințe.


Un bun punct de plecare aici, pot fi chiar programele Fundației LEADERS, pe care te invităm să le descoperi aici.

Articole similare

2025: Viitorul este aici

Am început anul de doar câteva zile și vedem cum transformările la nivel global au o viteză cu care ținem pasul cu greu. După ultimii ani în care parcă cu

CO-MU-NI-TA-TE

În urmă cu câteva săptămâni în cadrul unei întâlniri cu studenții din domeniile STEM, am purtat o conversație despre comunități și rolul lor în organizații și societate.Participanții, deși aveau background-uri

Human-centric leadership

Fiecare dintre noi am întâlnit pe parcursul vieții noastre profesionale anumiți lideri care ne-au schimbat profund. Fie că ne-au influențat prin modul în care gândesc, acționează și își conduc compania,

Schimbările de carieră nu au vârstă

Viața profesională se află într-o continuă dinamică. Paradigma cu care am crescut mulți dintre noi “vei termina studiile pe care mai apoi le vei fructifica într-un job / carieră”, nu

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Email(Required)
This field is hidden when viewing the form
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa office@leaders.ro cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa office@leaders.ro pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.