De ce pleacă motivația?

Suntem deja la mijlocul anului, șase luni au trecut din 2019 și mulți dintre noi deja simțim că motoarele interne nu mai dau randament. Fie că apare sub formă de negociere cu noi înșine “ai muncit deja jumătate de an și ai nevoie de o vacanță”, fie că ne sabotează sub formă de procrastinare și energie scăzută, lipsa de motivație își face loc încet încet și în cele mai nepotrivite momente în viețile noastre.

 Cei mai mulți dintre noi avem o singură definiție pentru demotivare și toate comportamentele asociate cu aceasta le încadrăm sub aceeași umbrelă. Adevărul este că nu putem generaliza lipsa de motivație, motivele pentru care ajungem în această stare și efectele sale fiind mai degrabă o categorie de probleme cu mai multe variabile.

Astfel, soluțiile pe care le aplici pentru a-ți găsi motivația depind foarte mult de natura demotivării tale, iar simpla idee de a trage mai tare și de a te forța să rămâi conectat la obiectivul tău poate fi o strategie ineficientă deoarece cauza este alta.Una dintre capcane este să credem că a fi motivat înseamnă să nu avem conflicte interioare cu privire la îndeplinirea task-urilor și așteptarea de a face lucrurile de fiecare dată cu aceeași energie. Această capcană poate duce la sentimentul de vinovăție, iar asta este ultimul lucru pe care vrei să-l simți atunci când îți pierzi motivația.

Îți propunem să ne uităm la câteva exemple de forme pe care le poate îmbrăca lipsa de motivație pentru a te ajuta să-ți dai seama dacă te regăsești într-o formă sau alta.

  1. Ți-ai ales obiective nepotrivite
    Sunt multe direcții și componente ale personalității noastre iar de multe ori când ne motivează ceva, acel lucru poate să facă apel doar la una dintre fațetele personalității noastre. Astfel, demotivarea vine ca un element interior de încetinire prin care natural alți factori interni ne cer atenție.
  2. Ești într-un conflict de valori
    Energia pe care o investești atunci când te afli într-un conflict de valori este foarte mare și astfel tot efortul de a face față conflictelor interioare te va trage înapoi de la obiectivele și motivația inițială.
  3. Ești într-un burnout
    Dacă te simți obosit tot timpul și distras de la lucrurile de care ești interesat atunci cel mai probabil ți-ai pierdut resursele de energie și trebuie să pui pe pauză toate activitățile pentru a-ți reveni.
  4. Nu ai suficientă claritate
    Când nu știi foarte clar cum arată imaginea viitorului tău și te îndrepți cu viteză către ceva suficient de vag o să alegem să ne îndreptăm cu pași din ce în ce mai mici. Astfel, lipsa de motivație poate fi doar preferința de a rămâne la prezentul familiar.

Oricare ar fi motivul pentru care ai ajuns aici, important este să-ți dai voie să simți lipsa de motivație iar apoi să încerci să identifici sursa acesteia. Odată ajuns acolo vei ști care este cea mai bună strategie pentru tine.

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor