“Inteligența emoțională în leadership” a lui Daniel Goleman, Annie Mckee și Richard Boyatzis vine să întărească ideea că “Liderii se formează, nu se nasc”. Există rețete de succes și există metode prin care inteligența emoțională ne face lider sau ne transformă într-un lider mai bun. Cei trei autori ne invită să cunoaștem fețele nevăzute ale trăirilor emoționale ale organului gândirii, efectele acestor trăiri asupra comportamentului nostru de zi cu zi și felul în care inteligența emoțională ne poate influența felul în care conducem.
Cartea este structurata în trei părți: prima explorează trăsăturile inteligenței emoționale, cea de a doua –
felul în care se creează liderii, iar cea din urmă cum se construiește o organizație inteligentă din punct de vedere emoțional. Din rândurile acestei cărți aflăm ce este și de ce este bine să fim lideri rezonanți și nu disonanți, precum și despre cele patru elemente de bază care stau la temelia acestui tip de leadership (rezonant): autocunoașterea, stăpânirea de sine, conștiința socială, gestionarea relațiilor.
“Imaginați-vă stilurile (de leadership) ca pe setul de crose din geanta unui jucător profesionist de golf. În cursul unei partide, jucătorul alege și scoate din geantă crosele potrivite pentru fiecare lovitură. Uneori trebuie să-și cântărească bine alegerea, însă, de regulă selecția este automată. Profesionistul «simte» ce provocare îl așteaptă, extrage cu abilitate crosa potrivită și o folosește cu eleganță. La fel se comportă și liderii cu influenta.”
O lectura pe înțelesul tuturor, ce abundă în exemple de tip DO/DO NOT, ce pot genera teme de gândire în randul fiecăruia dintre noi. Un “must read” atât pentru cei ce simt că au nevoie să își identifice stilul de a conduce sau să-i aducă îmbunătățiri, cât și pentru cei ce vor să-și dezvolte abilitățile de lider.