Search

Dincolo de lumea ta

Unul dintre cei trei piloni pe care am construit modelul de leadership regăsit în toate programele LEADERS este gândirea sistemică. Ne-a luat ceva timp până să ne dăm seama cât este de important ca liderii formați în programele noastre să fie conștienți de ce se întâmplă în jurul lor, de impactul acțiunilor pe care le fac și de interdependența factorilor care ne influențează viața de zi cu zi.


Conștientizarea contextuală (să cunoști foarte bine ce-urile, de ce-urile, și cum-urile vremurilor tale), viziunea și gândirea în perspectivă, abordarea multidisciplinară VS. supra-specializarea – toți aceștia sunt termenii care se află în concordanță cu era în care ne aflăm. 

Și pentru că zilele astea se întâmplă multe lucruri într-o parte a lumii care devine din ce în ce mai ruptă de realitate, ne vom asuma schimbarea de format punctuală a acestui newsletter pentru a-ți transmite câteva informații importante de la 9500 de kilometri distanță – Venezuela.

De peste 90 de ore, atât în capitala Caracas, cât și în aproape toate cele 23 de state din Venezuela are loc o pană de curent iar efectele sunt dramatice: pe străzi au apărut jafuri, cursele aeriene s-au anulat, în urmă cu câteva ore s-a anunțat și suspendarea cursurilor în școli și întreruperea activității companiilor. Efectul sistemic al acestei situații este unul și mai grav: fără curent nu mai funcționează pompele de apă curentă, în spitale situația este din ce în ce mai urgentă deoarece pacienții dependenți de aparate din secția de terapie intensivă și bebelușii născuți prematur sunt în primejdie. 


Oamenilor le este din ce în ce mai greu să comunice deoarece telefoanele fixe nu mai funcționează, nu mai au internet, iar bateria telefoanelor nu poate fi reîncărcată în scurtele momente inconsistente de revenire a curentului. Criza întreruperii curentului electric este doar una dintre crizele prin care a trecut Venezuela în ultima perioadă alături de  hiperinflație și economia falimentară care a împins milioane de oameni să fugă din țară.
Atunci când devenim conștienți de impactul sistemic al acțiunilor noastre toate lucrurile din jurul nostru capătă mai multă importanță. O analiză a lucrurilor exterioare echipelor și organizațiilor din care facem parte poate fi o lecție de implicare, empatie și leadership.

Articole similare

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Cum și când să ceri

Vrem să povestim astăzi cu tine despre cum și când să ceri, mai ales în contextul revenirii din pandemie,  după doi ani în care am fost mai la distanță ca niciodată unii față de ceilalți. 

Gestionarea stresului în echipe

Venim astăzi către tine cu câteva idei despre cum poți acționa în echipă astfel încât să navigați cu ușurință valul emoțional al momentului.

Scurt refresh al comunicării în leadership

Depsre conversațiile necesare în această perioadă și despre anumite abilități și tehnici necesare în comunicare pentru a obține rezultate în organizațiile și echipele din care facem parte

Relația cu tehnologia

Tehnologia va rămâne o parte importantă din viața noastră, iar modul în care alegem să o integrăm, rolul pe care i-l oferim, tipul de comportamente pe care îi permitem să ni le creioneze, toate acestea sunt în controlul nostru.