Dragoș Anastasiu: “Întâi am fost lider, apoi am devenit manager”

Fondator Eurolines și președinte TUI Travel Center, Dragoș Anastasiu este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din România. La orgine medic, Dragoș decidea, în urmă cu aproape două decenii, să lase deoparte halatul alb, să-și dezvolte abilitățile native de leadership și să intre în business. Chiar dacă acum nu mai salvează vieți într-un spital, alege să ajute mediul de afaceri românesc. Cum vede antreprenorul Dragoș Anastasiu leadership-ul, ce înseamnă să conduci o echipă de 20 de manageri, dar și motivele pentru care se implică în programele LEADERS, aflați din interviul de mai jos.

Fundația LEADERS: Cum ai defini liderul?

Dragoș Anastasiu: Se spune că liderul se face, nu se naște … Eu cred că exista calități native care definesc un lider, cum cred și că există calități care pot fi dobândite și rafinate. Liderul are viziunea si curajul, inspiră și își asumă riscurile, este energic și inovator, influențează și dă exemplu personal, crede în ceea ce face și trage dupa el echipele, colaboratorii, prietenii. Recunoști un lider inclusiv la vârste mici, între copiii de la joacă. Întotdeauna este unul care dă tonul la năzdrăvanii, care încalcă regulile, vrea să vadă mai departe de grădina blocului, de curtea casei, de colțul străzii, capătul cartierului.

Sursa: LEADERS

Fundația LEADERS: Cât din succesul ca manager crezi că se datorează aptitudinilor de motivare și conducere a echipei?

Dragoș Anastasiu: O foarte mare parte. Nu aș putea face farmacie și să împart în procente. Motivarea echipei, exemplul personal, energia, dinamismul, coordonarea, sprijinul – toate acestea asigură succesul. Nu merge să faci treabă stând închis într-un birou, departe de colaboratorii tăi, cu care să te întâlnești doar la petrecerea de Crăciun. Oamenii trebuie să știe că ești acolo, să aibă încredere în tine și să vadă că tragem în aceeași direcție, implicați și dedicați.

Fundația LEADERS: Unde și cum “ai învățat” ca dincolo de manager să fii lider?

Dragoș Anastasiu: Cred că întâi am fost lider, apoi am devenit manager. La joacă și la școală mi-am dat seama că eram urmat de ceilalți. Așadar, atunci nu aveam subordonați, aveam parteneri, chiar dacă era vorba de sport, tabere, joacă etc. În cazul meu, se poate spune că au existat niște calități native, pe care le-am dezvoltat ulterior.

Fundația LEADERS: Care este profilul managerului/antreprenorului cu care îți place să interacționezi?

Dragos Anastasiu: Pozitiv, optimist, curajos și decis. Îmi plac oamenii care vor să facă și care fac. Care se implică, vor să lase ceva în urmă, luptă împotriva lui „merge și așa”…. Care nu se mulțumesc cu o stare de fapt, fie moștenită din alt sistem sau încremenită în proiect. Îmi plac oamenii de acțiune și asta încerc să le insuflu și colaboratorilor mei – să acționeze, mai mult decât să reacționeze. Să-și asume responsabilități, să ia decizii, să le ducă până la capăt, să nu se poticnească într-o greșeală sau într-un eșec. Mergem înainte, învățând din ce am greșit și devenind mai buni.

Fundația LEADERS: Cum ai descrie pe scurt experiența LEADERS?

Pentru mine, personal, este o încărcare de baterii de fiecare dată când interacționez cu tinerii, în general, și cu antreprenorii, în special :). Pentru ei, cred ca este o experiență utilă în carieră și un exemplu de „best practice” în România care trebuie urmat.

Articole similare

Cristian Tudor: Nu fac nimic fără să cred

Meet the leader este doza de inspirație dedicată comunității absolvenților Leaders. În mod normal se întâmplă lunar și offline, însă pe durata perioadei cât stăm acasă, am decis ca Meet