Search

[#eischimbălumea] Ideile schimbă lumea doar dacă sunt puse în practică. De oameni

Proiectele în comunitate ale licenilor din cadrul programului LEADERS Explore pentru elevi sunt semnul pe care această generație vrea să-l lase în urmă. Ei sunt cei care vor să faca lucruri care contează, ei sunt cei care arată că se pot face schimbări mici, dar importante acolo unde nimeni nu mai speră. Ei sunt cei care schimbă lumea.

Vă prezentăm mai jos proiectele inițiate de liceeni în cele zece orașe, aflate în plină desfășurare. Aici e suma îndrăznelii și spiritului de explorator. „Prin intermediul acestei etape continuăm să utilizăm comunitatea ca mediu real de învățare pentru cei 25 de liceeni din fiecare localitate. Practic, facem exercițiu de lucru în echipă real, cu miză concretă. Acesta este momentul în care participanții au ocazia să identifice care sunt nevoile comunității lor și să facă pasul către rolul de cetățean activ al comunității. Aducem alături, în aceeași barcă, noua generație, autorități locale și companii care se coalizează pentru a realiza proiectele de impact la care visează de mulți ani”, explică Beatrice Alexandrescu, Project Manager LEADERS Explore.

Elevii vor ca prin gesturi simpe să schimbe fața orașelor în care trăiesc.

La Târgu Jiu, avem trei proiecte generoase, utile și pline de profunzime.
O zi cu zâmbete se desfășoară în azilul de bătrâni din Târgu Jiu și înseamnă întâlniri periodice între adolescenți și rezidenți. Tinerii petrec câteva ore alături de bătrâni, culegând povești de viață valoroase de la aceștia, iar bătrânii își schimbă starea de spirit. Proiectul vizează conectarea dintre generații și își propune publicarea unui volum de memorii.

Al doilea proiect se numește WHY și este un program de dezvoltare personală ce presupune definirea sinelui. Acest proiect se bazează pe patru întâlniri în afara orelor de curs, unde se derulează activități practice ce ajută participanții să se dezvolte personal. Vor fi proiectate filmulețe educative cu experiențe de viață și se vor purta discuții pe marginea lor.

All Info Gorj este un proiect a cărui idee centrală este crearea unui site care să cuprindă toate punctele turistice importante din județul Gorj și toate evenimentele desfășurate într-o anumită perioadă de timp, cu precădere în municipiul Târgu-Jiu. Proiectul este o inițiativă a 6 tineri din programul LEADERS Explore ce au simțit nevoia promovării valorilor culturale și a obiectivelor turistice din Târgu-Jiu, printr-o platformă online accesibilă gratuit.

Puterea cuvintelor înseamnă puterea schimbării.

La Iernut, un alt oraș din programul LEADERS Explore, tinerii vor să arate tuturor că se poate, că o schimbare aparent măruntă poate influența structural o comunitate: O stație cu zâmbete este un proiect în care tinerii exploratori din Iernut își propun să renoveze stația principală de autobuz din oraș, alături de înfrumusețarea parcului de lângă stația principală cu un spațiu creativ de relaxare. În plus, vor face posibilă afișarea programului autobuzelor, care face dificilă orientarea locatarilor în raport cu mijloacele de transport. Împreună cu Primăria localității, al cărei sprijin îl au pe deplin, vor începe renovarea stației la finalul acestei luni.

La Bistrița, avem exploratori generoși și creativi. You teach me, I teach you este un proiect ce presupune formarea unor cluburi de învățare la diferite materii, cu invitați din domeniile respective. Ideea de proiect a apărut în urma nevoii tinerilor din comunitate de a beneficia de o aprofundare a materiilor din școală, dar și a domeniilor neexploatate de mediul școlar.

Hang Out Spot reprezintă un festival de initiațive creative și de explorat orașul. El urmărește expunerea părții artistice a adolescenților care este insuficient stimulată în cadrul învățământului românesc, dar și a bogăției culturale și turistice pe care orașul Bistrița o are de oferit.

Târgu Mureș este romantic și cultural. Parcul Îndrăgostiţilor reloaded înseamnă restaurarea şi înfrumuseţarea Parcul Îndrăgostiţilor din Târgu Mureş, prin vopsirea trunchiurilor copacilor în diverse culori, crearea unei alee cu umbrele, hamace şi diverse decoraţiunii. Inaugurarea parcului va avea loc cu un concert, pe 27 octombrie.

Iar Reading is Healthy este un proiect comunitar care are ca scop principal promovarea cititului, prin diferite evenimente pe care participanții Explore vor să le desfășoare în Târgu Mureș: organizarea a trei evenimente în cafenelele din oraș, cu scopul de a promova cititul, dar și strângerea fondurilor și cărților necesare realizării unor mini-biblioteci;amplasarea a 5 mini-biblioteci într-un spital din Târgu Mureș, cu scopul de a aduce puțină culoare vieții de zi cu zi a pacienților internați.
“Drumul până la scopul final este unul complex, plin de încercări, pe care noi, 9 tineri liceeni, suntem gata să le înfruntăm. Noi credem că dacă pacienții citesc astfel de cărți, își vor putea menține sănătatea mentală, care va ajuta la recuperarea lor,” a spus Daniel Micliuc, reprezentant al echipei.

Liceenii din Bârlad s-au gândit să ajute copiii care nu-și permit să meargă la școală.

La București, avem pragmatism și artă. “Speranțe la finanțe” este un workshop de educație financiară destinat liceenilor, iar „New Artist Generation” este o idee de festival artistic, ca spațiu de afirmare, exprimare și promovare a tinerilor artiști liceeni.

Bârladul vine cu un proiect emoționant: Lasă-mă să merg la școală, un demers cu scop caritabil ce înseamnă strângerea de îmbrăcăminte, rechizite sau donații pentru a oferi strictul necesar pentru a merge la școala copiilor mai puțin norocoși (din clasele 1-8) din împrejurimile Bârladului.

Al doilea proiect din Moldova este Save your time, ce constă în montarea unor panouri de afișaj cu programul de circulare a mijloacelor de transport în comun în fiecare stație de pe raza municipiului Bârlad, cu scopul informării călătorilor. Și al treilea proiect, Cuvinte pentru suflet din Bârlad vrea să schimbe fața orașului: vopsirea băncilor din oraș cu mesaje motivaționale „Dorim ca ‘exteriorul’ să influențeze pozitiv ‘interiorul’, starea de spirit a bârlădenilor fiind schimbată prin puterea cuvintelor colorate pe bănci”, a explicat unul dintre inițiatori.

Articole similare

2023 Wrapped – Leadership

Cu siguranță în ultimele zile ai rememorat momente și aspecte importante ale anului 2023, fie că e vorba de topul tău unic din Spotify, colecția de fotografii sau topurile Google