Caută

Florentina Penescu: “Iubesc sushi, dar mi-e dor de sarea în bucate”

Florentina e ca un tsunami: nimic nu poate sta în calea dorinței ei de a deveni un om mai bun, de a schimba lucrurile în jur și de cunoaște lumea. A început cu Japonia, unde se află acum, și povestea ei se scrie chiar în timp ce citiți aceste lucruri.
“Acum 5 ani am intrat la Colegiul Național “Ion Creangă”, singurul liceu din capitală cu profil intensiv limba japoneză, cu ambiția clară că voi învăța japoneza și că voi ajunge să locuiesc în Japonia. Mi se părea o utopie, dar era utopia mea”, povestește și parcă îți poți imagina zâmbetul ei luminos în spatele tastelor. Căci acum Florentina ne scrie din Nagoya, prefectura Aichi, al treilea oraș ca mărime din Japonia, unde studiază la Tokyo Fukushi Daigaku, o universitate cu tradiție.
De ce a ales Japonia? În două cuvinte, pentru că e unică și pentru că e frumoasă. Pe larg, pentru că a vrut să-și schimbe perspectiva, să-și lărgească orizontul: “Modul de gândire al japonezilor mă uimește. Totul pleacă de la educație. De mici, sunt învățați să se descurce singuri și ce înseamnă respectul. Încă din școala generală, elevii sunt învățați să-și facă curat în clasă. Ei nu au femei de serviciu. Au ateliere unde învață lucruri practice, precum gătitul sau cântatul la un instrument”, descrie Florentina mentalitatea japoneză. Pentru un european și pentru un român, primul contact cu Japonia poate părea un contact cu o civilizație extraterestră. “Japonezii sunt ireal de politicoși. Nu cred că am văzut vreun japonez supărat, care să se uite urât la mine sau care să îmi vorbească cu dispreț. Mă simt bine. Și mă simt și în siguranță. Aici oamenii umblă cu portofelul în buzunar, extrem de la vedere.” Japonezii respect regulile, fie că e vorba de a respecta culoarea verde la semafor sau de a sta pe partea stângă pe banda rulantă, nu claxonează și nu devin irascibili dacă trebuie să stea la coadă mai mult timp.

Florentina visează să-și facă prieteni în toate țările din Asia.

În clasa a XI-a a fost momentul când a început să simtă că utopia ei de a ajunge în Japonia ar putea deveni realitate. “Am auzit de LEADERS de la profesoara responsabilă cu Consiliul Elevilor din care făceam parte. Mie îmi plac activitățile extrașcolare și asta mi s-a părut special. Am fost șefa clasei, vicepreședinte în Consiliul Elevilor și voiam să evoluez mai mult pe domeniul ăsta de muncă în echipă, public speaking. Cred că existența unui lider e vitală, face rotițele să se învârtă,” explică Florentina cum au început să i se contureze mult mai clar perspectivele.
Nu-i plac cuvintele mari, dar spune că atunci și-a dat seama ce fel de lider vrea să fie. “Mi-am pus cele mai multe întrebări despre mine, de ce sunt capabilă, ce pot să fac. Am descoperit că cea mai importantă valoare a mea este energia. Energia dă tonul la tot, este ceea ce ne înconjoară și ne face să acționăm. Și ambiția, și pozitivismul,“ spune Florentina.

Am găsit multe răspunsuri la LEADERS, le prețuiesc pe toate

Aici a găsit definiția liderului care vrea să fie. Care e misterul care face oamenii să te urmeze, pe o cale onestă și corectă? “Treptat, mi-am dat seama că în jurul meu roiau oamenii cu care munceam cot la cot. Nu mă simțeam specială, nu căutam admirație, eram eu însămi, debordând de energie pozitivă. Nu mă consider încă un lider, dar e cert că într-un fel am influențat oameni, i-am motivat să fie nebuni și să dea tot ce au mai bun.” Așa, a conștientizat că pentru lucrurile care te fac fericit, trebuie să lupți și să muncești. “Dacă e să dau un sfat celor de vârsta mea, e ăsta: iesiți cât mai mult din zona de confort, lărgiți-o și acumulați cât mai mult. Nu luați ușorul în brațe, oricât de apetisant ar fi. Lucrurile cu adevarat valoroase nu sunt usoare. Munciți, transpirați, plângeti, ridicați-vă mereu și tot înainte. Lăsați superficialitatea. Empatizați!”

În Japonia a simțit cât este de important să știi cine ești și ce vrei. Este singurul european din clasa ei și, împreună cu o poloneză, singurele din întreaga facultate. “Colegii mei sunt de o diversitate incredibilă. Predomină Vietnamul, China, Myanmar-ul și Taiwan. Ne leagă limba japoneză, altfel, engleza o știu extrem de puțini. În fața mea, stă un domn din Vietnam, 30 și ceva de ani, cu nevastă și doi copii frumoși acasă. E în Japonia să învețe limba și să câștige bani prin job-ul pe care îl are. Pentru familie. Azi am rămas mască când am aflat că primul lui copil a murit. Erau prea săraci și nu aveau mâncare destulă, dar a muncit extrem de mult și a reușit să ajungă departe”.

La început, s-a simțit extrem de diferită. Toți o priveau ciudat, pentru că li se părea foarte înaltă pentru vârsta ei și sărea în evidență oriunde mergea. Acum s-a obișnuit și, cu timpul, a legat prietenii. Sau ceea ce se cheamă prietenii aici, căci, spune, există niște granițe care nu pot fi depășite.

Dar, deși e fericită pentru că și-a atins visul, ceva îi lipsește. “Îmi e dor de prietenii din România. Pe ăștia nu pot să-i înlocuiesc sau să-i uit. Îmi e dor de căldura românească. Japonezii nu se prea îmbrățișează. Nu arată prea multa afecțiunea. Sunt timizi. Chiar îmi e dor de zvâcul autentic românesc.” Dar duce dorul și unor lucruri ceva mai puțin abstracte. “Mi-e dor de o friptură bine prăjită și condimentată. Sau brânză cu roșii. Aici sunt rare și scumpe. Îmi place sushi, dar, în general, mâncarea nu e foarte condimentată cum iubesc eu. Sarea în bucate it’s a must,” adaugă amuzată.
De aceea, o să se întoarcă în România, pentru că simte că e greu să trăiești lucruri extraordinare, dar să nu ai cu cine să le împărtășești cu adevărat; și pentru că știe că omul sfințește locul până la urmă; și pentru că singurul loc pe care-l poate asocia cu “acasă” este aici.

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Email(Required)
This field is hidden when viewing the form
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa office@leaders.ro cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa office@leaders.ro pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.